Ο παράλογος χειρισμός του ιατρικού κλάδου από το ελληνικό κράτος

Τελικά ποιο είναι το σχέδιο για τον ιατρικό κλάδο; Να δουλεύει ιδιωτικά, να δουλεύει στο Δημόσιο, να δουλεύει και στα δύο; Και με ποιο ωράριο, με πιο κουράγιο και προτεραιοποίηση ασθενών; Γράφει ο Βασίλειος Μαργαρίτης.

Ο παράλογος χειρισμός του ιατρικού κλάδου από το ελληνικό κράτος
  • Του Βασίλειου Μαργαρίτη (*)

Από την ίδρυση του ΕΣΥ, πολλοί νόμοι είχαν ως προϋπόθεση την αποκλειστική εργασία των ιατρών στο ΕΣΥ ή στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ, πχ Ν.2014 κ 2017) για συγκεκριμένους λόγους με κυριότερο την ποιοτική περίθαλψη.
Πρόσφατα η Πολιτεία, παραδεχόμενη την μη ικανοποιητική αμοιβή των ιατρών του δημοσίου, τους επιτρέπει ιδιωτικό έργο.

Από την άλλη, αφού δεν επαρκούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, η Πολιτεία απαιτεί από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν τα νοσοκομεία, ζητώντας τους έτσι να παραμελήσουν το ιδιωτικό τους έργο. το οποίο τους παροτρύνει να κάνουν. Η πλειονότητα των ιατρών με ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να διαχειριστούν τις επείγουσες καταστάσεις ενός νοσοκομείου.

Τελικά ποιο είναι το σχέδιο για τον ιατρικό κλάδο στη χώρα; Να δουλεύει ιδιωτικά, να δουλεύει στο Δημόσιο, να δουλεύει και στα δύο; Και με ποιο ωράριο, με πιο κουράγιο κ προτεραιοποίηση ασθενών;

Η καταπόνηση των ιατρών οδηγεί στην επαγγελματική τους εξουθένωση που με τη σειρά της προκαλεί ροπή σε ιατρικά λάθη και οι εξαντλημένοι ιατροί έχουν συχνά κακή συμπεριφορά προς τους ασθενείς, ενώ προβαίνουν σε παραβλέψεις κατά τη διαδικασία διάγνωσης…

Μερικά στοιχεία:

  • Η Ελλάδα έχει ήδη μία καταδίκη για το ωράριο των ιατρών το 2014 (Υπόθεση C-180/14).
  • Η Ελλάδα συνεχίζει να τροφοδοτεί με γιατρούς την υπόλοιπη Ευρώπη κ ειδικά στην Γερμανία εργάζονται περίπου 3 χιλιάδες Έλληνες γιατροί.
  • Η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ είναι υποχρέωση του Κράτους για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου κατά το Σύνταγμα (άρθρο 21,§3)
  • Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερους γιατρούς, έχει από την μεγαλύτερη αναλογία στις χώρες του ΟΟΣΑ, χρειάζεται όμως καλύτερη ανακατανομή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και ειδικοτήτων. Περισσότεροι Έλληνες γιατροί από ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια δεν επιλύουν το πρόβλημα.
  • Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια αναβάθμισης του επαγγέλματος των νοσηλευτών ώστε να καλύψει τα κενά των νοσοκομειακών ιατρών όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
  • Ένα από τα βασικά αίτια της νίκης των Εργατικών στην Αγγλία ήταν η αναδιάρθρωση και η διάσωση του NHS. Στην Ελλάδα κανένα, δυστυχώς κόμμα σήμερα δεν έχει μια αξιόπιστη πρόταση για το ΕΣΥ, τη βιώσιμη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα υγείας κ την καταπολέμηση της διαφθοράς και στους δύο τομείς. Η νοσηλεία τώρα σε ελληνικό ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς εξαρτάται από την τύχη.

(*) Ο Βασίλειος Μαργαρίτης είναι καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Κοσμήτορας του Ερευνητικού Κέντρου της Swiss School of Management.

ΠΗΓΗ: “X”


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v