ΕΤΕ: Με μια κίνηση πιάνει τον στόχο του 2018 στα NPEs

«Earth» το όνομα του πακέτου δανείων που θα πουλήσει αρχές του 2018 η τράπεζα. Τι είδους χορηγήσεις θα περιλαμβάνει. Θετικά μηνύματα εκπέμπονται από τις νέου τύπου ρυθμίσεις στεγαστικών. Πώς δελεάζονται οι κόκκινοι δανειολήπτες.

ΕΤΕ: Με μια κίνηση πιάνει τον στόχο του 2018 στα NPEs

Μετά τον Μάρτιο του 2018 θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς οι στόχοι μείωσης των NPEs (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) υλοποιούνται.

Το πακέτο των προς πώληση δανείων που φέρει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, την επωνυμία «Earth» αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες, οφειλές από υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά επιχειρηματικά (σ.σ. ατομικών επιχειρήσεων), τα οποία στο σύνολό τους είναι χωρίς εξασφαλίσεις.

Εντός στόχων

«Η τράπεζα έχει πιάσει τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του 2017, ο οποίος προβλέπει μείωση των NPEs στα 18 δισ. ευρώ. Ήδη, στο τέλος του τρίτου τριμήνου, τα NPEs είχαν περιορισθεί στα 18,1 δισ. ευρώ», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή και προσθέτει: «Ουσιαστικά με την πώληση του “Earth”, το δεύτερο 3μηνο του 2018 η Εθνική Τράπεζα θα εκπληρώσει και τον στόχο της επόμενης χρονιάς, που προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2 δισ. ευρώ, δηλαδή να διαμορφωθούν στα 16 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται εντός του 2018 εκτός από την πώληση του «Earth» να προχωρήσει και σε πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, χωρίς ακόμη να έχει προσδιορισθεί το ύψος του εν λόγω πακέτου.

Αποδίδουν οι ρυθμίσεις

Σημαντική συμβολή στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας έχουν, όπως εξηγούν στελέχη της, τα νέα επιθετικά ως προς τις παροχές προγράμματα ρυθμίσεων, κυρίως στα στεγαστικά. Από το καλοκαίρι και μετά η Εθνική τρέχει ρύθμιση, η οποία προσφέρει άφεση χρέους, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετεί με συνέπεια το «ζωντανό» τμήμα του δανείου.

Αναλυτικότερα, η ρύθμιση βασίζεται στην αξία της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη. Για παράδειγμα εάν το στεγαστικό δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η περιουσία αποτιμάται στις 100.000 ευρώ, τότε ο δανειολήπτης καλείται να εξυπηρετήσει τις 100.000 ευρώ (σ.σ. όσο δηλαδή η αξία της περιουσίας) και οι υπόλοιπες 50.000 ευρώ «παγώνουν» για 15 έτη.

Εφόσον εξυπηρετεί με συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις του για τις 100.000 ευρώ δανείου κάθε χρόνο, η Εθνική τον επικροτεί με «κούρεμα» 4% επί του παγωμένου ποσού. Στελέχη της τράπεζας αναφέρουν ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι μη εξυπηρετούμενων δανείων να μπαίνουν σε τροχιά σταθεροποίησης και εξυπηρέτησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v