Το γεγονός ότι η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ενέκρινε ουσιαστικά τη χρονική μετατόπιση της λήξης κοινού ομολογιακού δανείου μόλις για την 1η Φεβρουαρίου του 2017, υποδηλώνει πως μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις της εισηγμένης με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της και για την «επόμενη μέρα» της.
Οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες και μάλιστα κατά την τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ είχε σημειώσει πως «η ΣΙΔΜA πέρα από την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της, θα επιθυμούσε και μια σημαντική υποχώρηση επιτοκίων. Αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό δανείζονται με 1,1%, αλλά ακόμη και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κόστος χρήματος μεταξύ του 2,5% και του 2,7%. Προς αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να φτάσουμε και στην Ελλάδα».
Κατά την ίδια μάλιστα γενική συνέλευση, ο CEO της ΣΙΔΜΑ, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr, είχε παραδεχτεί πως «ναι, η εταιρεία μελετάει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι πως εξετάζονται διάφορα σενάρια μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την τρέχουσα ανισορροπία (αρνητικά ίδια κεφάλαια), ωστόσο σήμερα δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω».
Ωστόσο, η απόφαση της γενικής συνέλευσης για μεταφορά της λήξης του ομολογιακού δανείου στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου, είναι πολύ πιθανόν να μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις της ΣΙΔΜΑ έως και τις αρχές (πρώτους μήνες) του επόμενου έτους.
Αν και η διοίκηση της εισηγμένης κράτησε κλειστά τα χαρτιά της κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, κύκλοι της αγοράς επιμένουν πως το σενάριο σύμπραξης μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρου παραμένει ανοιχτό (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr της 4ης Ιουλίου του 2016 με τίτλο «Σενάρια για deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου») και πως θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης αναχρηματοδότησης και για τους δύο Ομίλους. Άλλωστε πρόκειται για δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του κλάδου (μαζί με Έλαστρον και Αφοί Κορδέλλου).
Στις αρχές του καλοκαιριού, η διοίκηση της Μπήτρος είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες περί συζητήσεων με τη ΣΙΔΜΑ, ωστόσο στελέχη του είχαν παραδεχτεί πως «η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδια στρατηγικής και δομικής αναδιάταξης, οι επεξεργασίες αυτές όμως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένες κινήσεις και χρονοδιαγράμματα».
Η ουσία είναι πως η αγορά της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα υποχώρησε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα το σύνολο των εταιρειών να έχει υποχρεωθεί σε ζημίες επί σειρά ετών. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φωνές μέσα στον κλάδο που διαπιστώνουν την ύπαρξη υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας και την ανάγκη σύμπραξης εταιρειών σε μικρότερο αριθμό σχημάτων.
Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ κατέγραψε ανοδική πορεία όγκου πωλήσεων και βελτίωση αποτελεσμάτων τόσο σε λειτουργικό όσο και σε προ φόρων επίπεδο, στη μητρική εταιρία και στις θυγατρικές Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
«Η δυναμική του πρώτου εξαμήνου συνεχίζεται μέχρι σήμερα», ήταν το μόνο σχόλιο που έγινε από κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία.