Moody’s: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες

Οριακή κερδοφορία αναμένει για το 2016 ο οίκος αξιολόγησης. Καταγράφει θετικά σημάδια από τη μείωση κόστους και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Κλειδί» η έγκαιρη αξιολόγηση, για να ενδιαφερθούν ξένα funds για τα κόκκινα δάνεια.

Moody’s: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες

Τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου δείχνουν ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέλιξη που ακολουθεί τη σημαντική επιβράδυνση των δύο προηγούμενων τριμήνων, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους βάσης είναι πιστωτικά θετικό (credit positive), παρότι οι προβλέψεις εξακολουθούν να αναλώνουν μεγάλο μέρος των προ-προβλέψεων κερδών.

Σημειώνει ότι το δεύτερο τρίμηνο, το συνολικό ποσό δανείων που δεν εξυπηρετήθηκαν για διάστημα 90 ημερών (NPLs) μειώθηκε κατά 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να καταγράφει θετικό ρυθμό (επίσης μειωμένο) σχηματισμού NPL ύψους 110 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015, ως αποτέλεσμα σημαντικών κινήσεων περιορισμού του κόστους, περιλαμβανομένων και μειώσεων θέσεων εργασίας. Λιγότερα NPLs και μικρότερη βάση κόστους θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά από σημαντικές ζημίες τα τελευταία χρόνια.

Στις προβλέψεις εξακολουθεί να αναλώνεται το 88% των προ προβλέψεων κερδών με βάση τα στοιχεία Ιουνίου, έχοντας προηγουμένως αυξηθεί σημαντικά το 2015, μετά τη χειροτέρευση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Περαιτέρω μείωση των NPLs θα περιορίσει και τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs), που είναι σημαντικά μεγαλύτερη των NPLs, περίπου στο 50% των συνολικών δανείων. Αναμένουμε, γράφει η Moody’s, ο δείκτης NPE να βελτιωθεί με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση έναντι του αντίστοιχου των NPLs.

Όπως αναφέρει, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των NPLs στα 82,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 (ή κατά μέσο όρο 36,3% των συνολικών δανείων), από 84,9 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες, τονίζει ο οίκος. Αυτό τον μήνα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των κινήσεων που έκαναν για να μειώσουν τα NPLs, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και προβλέπουν κατά μέσο όρο περιορισμό κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019.

Όπως τονίζει η Moody’s, «με προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα, αναμένουμε ότι ουσιαστική μείωση των NPLs θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι το πλαίσιο για τις κατασχέσεις εγγυήσεων (collateral) και την πώληση των NPLs αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις».

Η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (περιλαμβανομένων τόσο εξυπηρετούμενων, όσο και μη εξυπηρετούμενων) θα παίξει, σύμφωνα με τον οίκο, σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Η όρεξη των ξένων funds για τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία και έγκαιρα τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η Moody’s σημειώνει ότι σύμφωνα με μελέτη του ΤΧΣ, η διαχείριση των NPLs παραμένει πρόκληση για τις τράπεζες επειδή υπάρχουν σοβαρά δικαστικά, φορολογικά, λογιστικά και διαχειριστικά εμπόδια στη μεταβίβαση και τη διαχείριση των NPLs.

Τα μέτρα μείωσης κόστους των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν το 2014-2015, περιλαμβάνοντας σημαντική μείωση των απασχολούμενων και των καταστημάτων και αυτή τη χρονιά αναμένεται να περιλαμβάνουν αυξημένη έμφαση στη μείωση των γενικών διαχειριστικών εξόδων.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγει η τράπεζα, ο δείκτης κόστους/έσοδα υποχώρησε στο 51% τον Ιούνιο του 2016 έναντι 56% ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτά τα οφέλη, συνδυασμένα με τη μείωση των NPLs, θα στηρίξουν τη συνολική κερδοφορία των τραπεζών, που σταδιακά γυρίζει σελίδα, τόσο ώστε να περιμένουμε οριακά θετική «τελική γραμμή» το 2016.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v