Alpha: Στα 1,14 δισ. τα προ προβλέψεων αποτελέσματα το 2015

Στα 1,93 δισ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα από τόκους πέρυσι. Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν στα 15,8 δισ. Μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA. Στο 16,7% ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1. «Μαχαίρι» 7,6% στις λειτουργικές δαπάνες. Τι δήλωνει ο Π. Μαντζούνης

Alpha: Στα 1,14 δισ. τα προ προβλέψεων αποτελέσματα το 2015

Το αποτέλεσμα προ Προβλέψεων της Alpha Bank ανήλθε σε 1.149,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας.

Για την ίδια περίοδο οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ το το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 1.931,7 εκατ. ευρώ, σταθερό σε ετήσια βάση (+0,6%).

Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 36,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

H διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Όσον αφορά τα NPL's τόνισαν ότι εφόσον συντρέξουν οι λόγοι που θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας τότε το 2016 «θα υπάρξει σταθεροποίηση των επισφαλειών και ξεκίνημα της καθοδικής τους τάσης»

Κύριες Εξελίξεις

- Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσεως ως αποτέλεσμα της επιτυχούς Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους Ευρώ 2,56 δισ. με πλήρη κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου της Συνολικής Αξιολογήσεως (Comprehensive Assessment - "CA") της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

- Καθαρή κεφαλαιακή βάση χωρίς υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ("CoCos") ή προνομιούχες μετοχές υπέρ του Δημοσίου. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης ανέρχεται σε 89%, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μειώθηκε σε 11%.

- Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 16,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια Ευρώ 8,7 δισ. και Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή Ευρώ 5,64.

- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.149,3 εκατ., κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας των λειτουργικών εσόδων και της περαιτέρω βελτιώσεως της αποδοτικότητας. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,8% παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του Ισολογισμού.

- Τα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε Ευρώ 1.153,8 εκατ., υπερκαλύπτοντας τον τεθέντα στόχο για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών σε Ευρώ 1,2 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της μειώσεως των Δαπανών Προσωπικού. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων για το 2015 υποχώρησε σε 50,1% έναντι 54,1% το προηγούμενο έτος. Οι ενέργειες για βελτίωση της λειτουργικής επιδόσεως θέτουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μείωση του Δείκτη Εξόδων/Εσόδων το 2016.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 2,7 δισ. το δ΄ τρίμηνο 2015 σε Ευρώ 24,4 δισ., ως συνέπεια της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου και της πρόσφατης αυξήσεως των υπολοίπων καταθέσεων. Η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) μειώθηκε σε Ευρώ 19,6 δισ.

- Οι νέες καθυστερήσεις κατά το δ΄ τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 214 εκατ. έναντι Ευρώ 520 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2015, ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των ρυθμίσεων δανείων και των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού

- Μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά Ευρώ 3,4 δισ. ή 6,8% ετησίως σε Ευρώ 46,2 δισ. κυρίως λόγω της αυξήσεως των προβλέψεων.

- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων κατά 26,7% σε ετήσια βάση σε Ευρώ 31,4 δισ., ως αποτέλεσμα των εκροών, κυρίως κατά το α΄ εξάμηνο του 2015, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, το δ΄ τρίμηνο 2015 τα υπόλοιπα ενισχύθηκαν κατά Ευρώ 1 δισ., κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων.

- Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 147% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 έναντι 116% κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους λόγω των εκροών καταθέσεων.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 2,7 δισ. το δ΄ τρίμηνο 2015 λόγω της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου και των πρόσφατων εισροών καταθέσεων και ανήλθε σε Ευρώ 24,4 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 19,6 δισ. Τον Φεβρουάριο 2016 η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε Ευρώ 24,2 δισ.

- Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15,8 δισ. και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 69% το δ΄ τρίμηνο 2015. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 36,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Λειτουργικά έσοδα

Το 2015 το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.931,7 εκατ., σταθερό σε ετήσια βάση (+0,6%), καθώς το όφελος από τη συνεχή μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά τη διάρκεια του έτους αντισταθμίσθηκε αφ' ενός από την επιβάρυνση λόγω της μεγαλύτερης εξαρτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA), σε συνέχεια των σημαντικών εκροών καταθέσεων κυρίως κατά το α΄ εξάμηνο 2015, και αφ' ετέρου από τη μείωση των καθαρών υπολοίπων δανείων κατά Ευρώ 3,4 δισ. σε ετήσια βάση.

Το κόστος των καταθέσεων μειώθηκε από τη σταδιακή αναπροσαρμογή των επιτοκίων των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, η οποία εντατικοποιήθηκε μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 περίπου στο 1%, καθώς και από την αλλαγή στη διάρθρωση της καταθετικής βάσεως με στροφή προς τις καταθέσεις πρώτης ζητήσεως.

Το δ' τρίμηνο 2015, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 486,5 εκατ., αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων λόγω των αυξημένων προβλέψεων αντιστάθμισε το όφελος από τη μείωση του κόστους των καταθέσεων και από την υποχώρηση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης εξαρτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) και της αποτελεσματικότερης διαχειρίσεως των εξασφαλίσεων για σκοπούς χρηματοδοτήσεως.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

"Το 2015 αποτέλεσε ένα δύσκολο έτος που χαρακτηρίσθηκε από την εκτεταμένη εκροή καταθέσεων, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την ανάγκη για περαιτέρω άντληση κεφαλαίων. Σε αυτό το περιβάλλον και παρά την ανάσχεση της επιτεύξεως των στόχων του επιχειρησιακού μας σχεδίου, η χρηματοοικονομική μας επίδοση επέδειξε αντοχή.

Κατόπιν της ολοκληρώσεως της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της ΕΚΤ, καλύψαμε επαρκώς τις απαιτούμενες ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο με τη συμμετοχή αποκλειστικά ιδιωτών επενδυτών. Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, το πιο ευνοϊκό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η αυξημένη επιχειρησιακή μας δυνατότητα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετουμένων δανείων θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε μακροπρόθεσμες λύσεις στους Πελάτες μας, με σκοπό να επιτύχουμε την αύξηση της ανακτήσιμης αξίας του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.

Το 2016 θα επιδιώξουμε τη βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας μέσω πρωτοβουλιών για μείωση του λειτουργικού κόστους και περαιτέρω περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως. Η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη εντός του 2016, καθώς η οικονομία αναμένεται να επιτύχει θετικούς ρυθμούς αναπτύξεως το β΄ εξάμηνο του έτους και ακολούθως να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία".

 

* Τα πλήρη αποτελέσματα της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v