Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κάλυψε το 50% των απαιτήσεων της ΕΚΤ

Κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,057 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Εθνική ως τις 31/12/2014. Το bonus από εθελουσία, τα καλύτερα αποτελέσματα και η πληρωμή τοις μετρητοίς από το Δημόσιο. Τι γίνεται με Finansbank, Αστέρα και NBGI.

ΕΤΕ: Κάλυψε το 50% των απαιτήσεων της ΕΚΤ

Το 50% των δράσεων του capital plan κάλυψε στο τέλος του 2014 η Εθνική Τράπεζα, αντιμετωπίζοντας έτσι με μεγαλύτερη ευχέρεια τα προβλήματα που φέρνει όσον αφορά την υλοποίηση των υπολειπόμενων ενεργειών η παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Όπως είναι γνωστό, η Εθνική πέρασε την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με το δυσμενές δυναμικό σενάριο. Προσμετρήθηκαν, δηλαδή, αν και στρεσαρισμένες, οι δράσεις του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου ο δείκτης CET 1 να διαμορφωθεί στο 8,9%, ήτοι 2 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον ελάχιστα αποδεκτό.

Με βάση τις επιταγές της ΕΚΤ η Εθνική υπέβαλε στις 7 Νοεμβρίου σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan) το οποίο πρακτικά περιλαμβάνει τις στρεσαρισμένες εκτιμήσεις του δυσμενούς δυναμικού σεναρίου που καταλήγουν σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ.

Με βάση όσα αναφέρει η διοίκησή της στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2014, στο τέλος του έτους η Εθνική έχει υλοποιήσει δράσεις που καλύπτουν το 50% της επιδιωκόμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης σύμφωνα με το capital plan και ταυτόχρονα υπερκαλύπτουν το κεφαλαιακό έλλειμμα (933 εκατ. ευρώ) που προέκυψε με το δυσμενές στατικό σενάριο.

Όπως αναφέρει η αναλυτική οικονομική κατάσταση έτους, τα προ προβλέψεων κέρδη του 2014, και οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που ολοκληρώθηκαν ως την 31η/12/2014 είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα κεφάλαιά της κατά 1,057 δισ.

Ειδικότερα 496 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα υψηλότερα προ προβλέψεων αποτελέσματα 2014 σε σχέση με αυτά που υπολόγισε το δυσμενές στατικό σενάριο.

Άλλα 251 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από το γεγονός ότι το Δημόσιο έδωσε μετρητά στις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και στην Εθνική, τον περασμένο Μάιο, όταν έληξαν τα ομόλογα έναντι των οποίων έλαβε προνομιούχες μετοχές. Έτσι, δεν συντρέχει πλέον λόγος πρόβλεψης απομείωσης ύψους 251 εκατ. ευρώ που είχε ληφθεί στο δυσμενές στατικό σενάριο για ομόλογο Δημοσίου.

Τέλος 310 εκατ. ευρώ είναι η εκτιμώμενη ωφέλεια από το πρόγραμμα εθελουσίας για την περίοδο 1/1/2015 - 31/12/2016. Το κεφαλαιακό όφελος από τη δυνατότητα μετατροπής των προσωρινών αναβαλλόμενων απαιτήσεων σε οριστικές δεν έχει συμπεριληφθεί στις δράσεις του 1,057 δισ.

Μετά την υπογραφή συμφωνίας η επανεκκίνηση για τη Finansbank

Η Εθνική θα ξεκινήσει πάλι τη διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού ως 26,9% της Finansbank, αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων.

Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό πλάνο η διάθεση του παραπάνω ποσοστού έπρεπε να διενεργηθεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς, οι προσφορές, όμως, που έφερε το σχήμα των αναδόχων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μετατεθεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να διαθέσει το 40% του ελεγχόμενου από την ίδια μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ως το τέλος της χρονιάς.

Τι γίνεται με Αστήρ, NBGI και Εθνική Ασφαλιστική

Δύσκολη είναι η περίπτωση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση της Αστήρ Παλάς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρότι η Εθνική και η Jermyn Street διερευνούν μια νέα δομή στη συμφωνία, το μπλόκο του ΣτΕ στην ανέγερση πολυτελών βιλών δεν είναι εύκολο να ξεπερασθεί. Η κοινοπραξία των επενδυτών θεωρεί ότι το τίμημα θα πρέπει να μειωθεί ανάλογα και δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία ανακοίνωσή της παρέπεμπε στην πτώση της κεφαλαιοποίησης της Αστήρ Παλάς μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Η Εθνική δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί τίμημα χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί ότι και η αρχική προσφορά της Jermyn είχε κριθεί χαμηλή και το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις.

Ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την πώληση της NBGI Private Equities fund, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και εισηγήσεις για το timing σε συνδυασμό με το προσφερόμενο τίμημα.

Τέλος, η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενδέχεται να λειτουργήσει ως εφεδρεία. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη διάθεση πακέτου της ΕΕΓΑ μέχρι το τέλος του 2016. Τον περασμένο Δεκέμβριο η διοίκηση της τράπεζας ανέθεσε στην Deutsche Bank και στη Morgan Stanley την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αν ως τον Ιούνιο συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους και δοθούν δείγματα εφαρμογής του, τότε η Εθνική ίσως επανεξετάσει το timing της διάθεσης ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κλειδί θα αποτελέσει το αν θα αυξηθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει και σήμερα από ξένους ασφαλιστικούς κολοσσούς να αποκτήσουν ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά, εξαγοράζοντας θυγατρικές τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v