Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Για ΑΜΚ 850 με 900 εκατ. πάει η Finansbank

Στα 4,5 δισ. βλέπει την κεφαλαιοποίηση της Finansbank μετά το placement η Εθνική. Το άμεσο και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος και η ασπίδα για να μην προχωρήσει η μητρική σε ΑΜΚ. Πως ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα από Τουρκία.

ΕΤΕ: Για ΑΜΚ 850 με 900 εκατ. πάει η Finansbank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 850 με 900 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Finansbank, εφόσον ευοδωθεί ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας και του σχήματος αναδόχων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η Εθνική, σε συνεργασία, με τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America (BofA) προωθεί μοντέλο Eurobank. Την ανεύρεση, δηλαδή, ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors) που θα καλύψουν με ιδιωτική τοποθέτηση μέρος της διάθεσης των 7,15 δισ. νέων μετοχών.

Θα ακολουθήσει άνοιγμα βιβλίου προσφορών για ξένους θεσμικούς επενδυτές καθώς και δημόσια προσφορά σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές στην τουρκική αγορά. Η τιμή της διάθεσης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών και αν είναι υψηλότερη αυτής που έχει προσφέρει η ομάδα βασικών επενδυτών, η τελευταία θα κληθεί να προσαρμόσει ανοδικά το προσφερόμενο τίμημα.

Όσοι εγγραφούν για την απόκτηση των 7,15 δισ. νέων μετοχών, που αντιστοιχούν στο 25% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου και περίπου στο 20% αυτού που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα έχουν δικαίωμα υπερεγγραφής και για τις υφιστάμενες μετοχές Finansbank που θα διαθέσει η Εθνική.

Στόχος της Εθνικής, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Finansbank να διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Σήμερα η Finansbank έχει 28,6 δισ. μετοχές, κεφαλαιοποίησή κοντά στα 3 δισ. ευρώ (2,96 δισ. με κλείσιμο Πέμπτης) ενώ οι μετοχές της διαπραγματεύονται περίπου 0,95 φορές τη λογιστική τους αξία.

Η στόχευση για κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ, μετά την αύξηση κεφαλαίου, υπονοεί, σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, ότι οι νέες μετοχές θα διατεθούν σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την τρέχουσα.

Σύμφωνα με τους ίδιους αν οι νέες μετοχές διατεθούν σε τιμή που αντιστοιχεί σε 1,1 με 1,15 φορές τη λογιστική τους αξία η Finansbank θα συγκεντρώσει περίπου 850 με 900 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πέριξ των 4,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι μεγάλες εισηγμένες τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται 1,1 με 1,2 φορές τη λογιστική τους αξία ( price/book value) και τα αποτελέσματα της Finansbank για τη χρήση 2014 ήταν ικανοποιητικά, η στόχευση της Εθνικής δεν είναι υπερβολική.

Κλειδί η ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή ή cornerstone investors

Κλειδί βέβαια αποτελεί η ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ή ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors) και το τίμημα που θα προσφέρουν.

H διαδικασία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ξεκίνημα καθώς το εγχείρημα της διάθεσης πάγωσε για τρεις μήνες λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και θα αρχίσει να τρέχει μετά τις 23 Μαρτίου, όταν και θα αναλάβει η νέα διοίκηση της Εθνικής.

Εφόσον δεν επέλθουν δραστικές αλλαγές στο πλάνο αναδιάρθρωσης, η αγορά θεωρεί ότι δύσκολα θα εκδηλωθεί αξιόπιστο ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες για το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη Finansbank. Ως εκ τούτου η Εθνική σε συνεργασία με τους αναδόχους θα στραφεί στην αναζήτηση ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors), κατά το πρότυπο της Eurobank (ομάδα Fairfax-Ross-Capital).

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει την υποχρέωση να διαθέσει το 40% της Finansbank εντός του 2015. Στόχος είναι εντός Απριλίου να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 22% με 26,9% και μέχρι το τέλος του έτους ένα επιπλέον ποσοστό 13% με 18% μέσω της διαδικασίας του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (μέσω accelerated book building).

Σημαντικά τα κεφαλαιακά οφέλη για την Εθνική

Εφόσον ευοδωθεί ο σχεδιασμός οι νέες και υφιστάμενες μετοχές να διατεθούν σε τιμή υψηλότερη της λογιστικής αξίας (περίπου 1,15 φορές τη λογιστική αξία) η Εθνική θα εγγράψει σημαντικά οφέλη.

Ειδικότερα η Εθνική αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της άμεσα (διάθεση ως 2,39 δισ. υφιστάμενων μετοχών) και έμμεσα καθώς θα συνεχίσει να ενοποιεί το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων της τουρκικής θυγατρικής της με δεδομένο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης.

Το άμεσο και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος από την έκδοση νέων και διάθεση υφιστάμενων μετοχών θα ξεπεράσει σε αυτή τη φάση τα 900 εκατ. ευρώ, παρέχοντας έναν πρόσθετο θώρακα ασφαλείας στην Εθνική, έναντι των DG Comp και ΕΚΤ.

Θεωρείται βέβαιο ότι η DG Comp θα ζητήσει τη ριζική τροποποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης ενώ η ΕΚΤ θα πιέσει τις εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου μετά την ολοκλήρωση της και άσκησης διαφάνειας και εφόσον δεν υπάρξει εντυπωσιακή βελτίωση στις εν Ελλάδι συνθήκες.

Ταυτόχρονα από την πώληση υφιστάμενων μετοχών η Εθνική θα αντλήσει ρευστότητα που θα της επιτρέψει να μειώσει την έκθεσή της στον ELA.

Επιπρόσθετα θα μεγιστοποιηθεί η αξία της Finansbank καθώς θα αντλήσει φρέσκα κεφάλαια που θα με βάση το σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση της αξίας της.

Το γεγονός ότι η Finansbank θα αποκτήσει free float αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης θα διευκολύνει την Εθνική να διαθέσει ευκολότερα το υπόλοιπο ποσοστό που δεσμεύεται, με το υφιστάμενο πλέον αναδιάρθρωσης να πουλήσει ως το τέλος του έτους. Η διάθεση επιπλέον ποσοστού (13% ως 18%) θα γίνει τμηματικά ή άπαξ μέσω της διαδικασίας του accelerated book building.

Τέλος, η Finansbank, ως εισηγμένη τράπεζα με σημαντική διασπορά, θα έχει χρηματιστηριακή τιμή και συγκεκριμένη αποτίμηση κάτι που θα αντανακλάται και στην αποτίμηση της Εθνικής η οποία θα συνεχίζει να κατέχει το 59% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ανοίγει ο δρόμος για να λαμβάνει μέρισμα από Τουρκία

Το σημαντικότερο, όμως, όφελος για την Εθνική θα έρθει από πιθανή αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος που επιβάλει την επανεπένδυση όλων των κερδών της Finasbank για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Με την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή η σύμβαση που υπέγραψε η Εθνική όταν αγόρασε τη Finansbank πιθανώς θα τροποποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Έτσι η Finansbank θα μπορεί να διαθέτει μέρος των κερδών της στους μετόχους με την Εθνική να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος κατέχοντας το 59% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα στοιχεία της συνδυασμένης διάθεσης νέων και υφιστάμενων μετοχών

Η Finansbank προτίθεται να προχωρήσει σε έκδοση και διάθεση ως 7.150.000.000 νέων κοινών μετοχών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων καθώς και σε διάθεση ως 800 εκατ. υφιστάμενων μετοχών κυριότητας Εθνικής.

Επιπρόσθετα η Εθνική θα διαθέσει ως 1.59 δισ. υφιστάμενες μετοχές για λόγους συμπληρωματικής κατανομής. Έως 795.000.000 μετοχές μπορούν να επαναγορασθούν από την Εθνική για σκοπούς σταθεροποίησης.

Τα οφέλη για Finansbank

Η αύξηση κεφαλαίου της Finansbank, θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκτασή της στην ταχέως αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της Τουρκίας και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εκτός από τον τομέα λιανικής, στον πολλά υποσχόμενο χώρο της τραπεζικής μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

H ανάπτυξη αυτή, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην κερδοφορία και στην αποτελεσματικότητα της Finansbank, αφού θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους τα αμέσως επόμενα χρόνια:

- να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαιά της
- να αυξήσει τα δάνεια της με ρυθμό 20% ετησίως,
- να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα σε 4,5% ως ποσοστό του σταθμισμένου ενεργητικού της
- να αυξήσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα του 15% και την απόδοση ενεργητικού στο 1,8%, σε μεσοπρόθεσμη βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v