Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Με μοντέλο Eurobank η πώληση της Finansbank

Εντός Απριλίου η διάθεση ποσοστού ως 26,9%. Κλειδί για την επιτυχία η εύρεση ομάδας βασικών επενδυτών. Το σχήμα των αναδόχων, η ιδιωτική τοποθέτηση και οι λεπτομέρειες της διάθεσης. Ποιοι θα έχουν δικαίωμα υπερεγγραφής.

ΕΤΕ: Με μοντέλο Eurobank η πώληση της Finansbank

Με … μοντέλο Eurobank θα τρέξει η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική καθώς προτεραιότητα των αναδόχων αποτελεί η εύρεση στρατηγικού επενδυτή ή ομάδας βασικών επενδυτών που θα καλύψουν με ιδιωτική τοποθέτηση μέρος της συνδυασμένης προσφοράς.

Μετά τη χθεσινή τελική έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Εθνική ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει εντός του Απριλίου στη διάθεση ως 9,54 δισεκατομμυρίων μετοχών της Finansbank, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26,9% του νέου μετοχικού της κεφαλαίου.

Στόχος μάλιστα της Εθνικής είναι η διάθεση να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου, υπό την αίρεση, βέβαια, αφενός των συνθηκών που θα επικρατούν στην αγορά και αφετέρου της λήψης των σχετικών εγκρίσεων.

Η προετοιμασία από το σχήμα των αναδόχων (Goldman Sachs, Bank of America και Morgan Stanley) έχει ξεκινήσει πρακτικά από τον περασμένο Νοέμβριο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξουν παρουσιάσεις της Finansbank σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία καθώς στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της διάθεσης να απορροφηθεί από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η Finansbank προτίθεται να προχωρήσει σε έκδοση και διάθεση ως 7.150.000.000 νέων κοινών μετοχών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων καθώς και σε διάθεση ως 800 εκατ. υφιστάμενων μετοχών κυριότητας Εθνικής. Επιπρόσθετα η Εθνική θα διαθέσει ως 1,59 δισ. υφιστάμενες μετοχές για λόγους συμπληρωματικής κατανομής. Έως 795.000.000 μετοχές μπορούν να επαναγορασθούν από την Εθνική για σκοπούς σταθεροποίησης.

Κλειδί για την επιτυχία μιας τέτοιας έκδοσης, είναι σύμφωνα με αναλυτές, η εύρεση είτε στρατηγικού επενδυτή, είτε ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors) που θα αποδεχθούν ότι η Εθνική θα διατηρήσει τον έλεγχο και επομένως το management της τράπεζας.

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει την υποχρέωση να διαθέσει μόλις το 40% της Finansbank εντός του 2015 (26,9% τώρα και 13% σε δεύτερη φάση) διατηρώντας υπό τον έλεγχό της την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής.

Η διατήρηση του ελέγχου της Finansbank αποτελεί κομβικό σημείο για την Εθνική καθώς αποτελεί τη δραστηριότητα που βελτιώνει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου και τις προοπτικές ανάπτυξής του. «Χωρίς τη Finansbank η Εθνική θα μείνει μια μεσαία τράπεζα στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικός αναλυτής.

Εφόσον δεν επέλθουν δραστικές αλλαγές στο πλάνο αναδιάρθρωσης, η αγορά θεωρεί ότι δύσκολα θα εκδηλωθεί αξιόπιστο ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες για το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη Finansbank. Ως εκ τούτου η Εθνική σε συνεργασία με τους αναδόχους θα στραφεί στην αναζήτηση ομάδας βασικών επενδυτών (cornerstone investors), κατά το πρότυπο της Eurobank (ομάδα Fairfax-Ross-Capital).

Ο σχεδιασμός άλλωστε προβλέπει ότι μέρος των 7,15 δισ. νέων μετοχών θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στον στρατηγικό ή σε ομάδα βασικών επενδυτών. Θα ακολουθήσει η διεθνής προσφορά μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές καθώς και η προσφορά σε τούρκους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η κατανομή των μετοχών μεταξύ της διεθνούς και της εγχώριας προσφοράς θα καθορισθεί ταυτόχρονα με τον καθορισμό της τιμής της προσφοράς και με βάση την τουρκική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Δικαίωμα να εγγραφούν για την απόκτηση υφιστάμενων μετοχών θα έχουν όσοι μπουν στο βιβλιο προσφορών για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Τα οφέλη για Finansbank και Εθνική

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής η Finansbank θα αντλήσει από τη διάθεση σημαντικά κεφάλαια, χρηματοδοτώντας έτσι την περαιτέρω επέκτασή της στην ταχέως αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της Τουρκίας και διασφαλίζοντας τα κεφάλαια εκείνα που θα της επιτρέψουν περαιτέρω ανάπτυξη στον πολλά υποσχόμενο χώρο της τραπεζικής μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Finansbank μέσω και της άντλησης των κεφαλαίων αυτών στοχεύει μεσοπρόθεσμα μεταξύ άλλων να: α) επιτύχει μέση ετήσια αύξηση των δανείων της 20% κατ’ ελάχιστον, β) επιτύχει απόδοση μέσων ιδίων κεφαλαίων και απόδοση μέσου ενεργητικού 15% και 1,8% αντίστοιχα και γ) διατηρήσει κεφαλαιακή επάρκεια με στόχο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 (σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ) στο 12% κατ’ ελάχιστον.

H ETE αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της άμεσα (διάθεση ως 2,39 δισ. υφιστάμενων μετοχών) και έμμεσα καθώς θα συνεχίσει να ενοποιεί το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων της τουρκικής θυγατρικής της με δεδομένο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v