Μια ακόμη συνάντηση στον κύκλο της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα έχουν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι της Διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Μετά το σαφές μήνυμα της Διοίκησης ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του κόστους, προκειμένου ο OΤΕ να παραμείνει ανταγωνιστικός και να συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επενδύσεις, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να βρουν κοινή συνισταμένη.
Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Διοίκηση προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων προβλέπει μείωση κατά 4% των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα. Σε αντιστάθμισμα των προτεινόμενων μειώσεων η Διοίκηση του OΤΕ προσφέρει στους εργαζόμενους διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και διατήρηση του μειωμένου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΕΣΣΕ που είχε υπογραφεί το 2011.
Εκτός OΤΕ οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα;
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Διοίκησης έχει «πέσει» και πρόταση με την οποία η Διοίκηση ζητά την συμφωνία του συνδικαλιστικού σωματείου προκειμένου να «φύγουν» εκτός ΟΤΕ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην εξυπηρέτηση πελατών.
Πηγές της ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφορά περίπου 950 εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα ανήκουν στην OTEplus, εταιρεία θυγατρική του OΤΕ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αναφέρουν στελέχη της Ομοσπονδίας, η πρόταση είναι να ενταχθούν στην εταιρεία e-value, επίσης θυγατρική του oμίλου, την οποία ο OΤΕ απέκτησε με την εξαγορά της «Γερμανός».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο στόχος είναι σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων στα κέντρα εξυπηρέτησης να μεταφερθεί εκτός του βασικού κορμού του ΟΤΕ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος προσωπικού. Πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι το θέμα της μετακίνησης προσωπικού από μία εταιρεία σε άλλη δεν συνδέεται με την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συζήτηση για την ΕΣΣΕ αφορά στο προσωπικό της OΤΕ Α.Ε. ενώ ο λόγος γίνεται για προσωπικό που ανήκει ήδη σε θυγατρική εταιρεία. Το γεγονός ότι το ζήτημα της μεταφοράς προσωπικού αν και δεν σχετίζεται με την ΕΣΣΕ τέθηκε ταυτόχρονα ερμηνεύεται ως προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον OΤΕ.
Εκλογές και το διακύβευμα
Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτή, ιδίως αυτό το διάστημα, που το ένα μετά το άλλο τα σωματεία εργαζόμενων του OΤΕ έχουν προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη των νέων συνδικαλιστικών τους ηγεσιών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίτευξη συμφωνίας κρίνεται σημαντική και από τις δύο πλευρές, με πηγές των εργαζομένων να συμφωνούν ότι η σύγκρουση δεν θα είναι ωφέλιμη για κανέναν και να εκτιμούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε να προκύψει γρήγορα συμφωνία.
Το διακύβευμα για τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, είναι μεγάλο καθώς με την λήξη της μετενέργειας της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2011 τον ερχόμενο Φεβρουάριο παύει και η ισχύς των επιμέρους συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές και αφορούν επιδόματα, ειδικές άδειες και τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών. Επιπλέον σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναμένεται αλλαγή του κανονισμού μεταθετότητας, αλλά και του πειθαρχικού κανονισμού.