Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαστεργίου: Ένα ασφαλές πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Πρέπει να κάνουμε μία εθνική προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία, ψηφιακά αρχεία, στα ελληνικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παπαστεργίου: Ένα ασφαλές πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Τεχνητή Νοημοσύνη, Ελπίδες και Φόβοι», ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, Έρευνας και Τεχνολογίας και Ελληνισμού της Διασποράς, τα μέλη των οποίων ενημέρωσαν, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Ιωάννης Ασσαέλ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην «Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη» του ΟΟΣΑ, ο Χρήστος Τσιρώνης, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, σκηνοθέτης - παραγωγός.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι «η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε, θα παραμείνει και θα εξελίσσεται» με την ταυτόχρονη αγωνία τους «αν και πώς η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινότητα θα καταφέρουν να κρατήσουν μόνο τα προνόμια της, με την υπεύθυνη χρήση της».

«Συνεχίζουμε να είμαστε κοντά σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχοντας σε όλα τα fora και σε όλες τις οργανώσεις-συζητήσεις που γίνονται για την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου η Ελλάδα όντως να πρωτοπορήσει και να μπορέσει να διασφαλίσει ένα πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης, ασφαλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη μέσω συγκεκριμένων κανόνων και δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Έμφαση έδωσε επίσης και στη συγκέντρωση ψηφιακών στοιχείων στα ελληνικά, ώστε να επεκταθεί η ελληνική γλώσσα.

«Πρέπει να κάνουμε μία εθνική προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία, ψηφιακά αρχεία, στα ελληνικά, για να φτιάξουμε ένα δικό μας μοντέλο ανοιχτό, ανεξάρτητα από τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε και να επεκτείνουμε την ελληνική γλώσσα μας σε όλο το εύρος και την δυναμική που έχει, και σε όλες τις εκφάνσεις της», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση δεδομένων, ο κ. Παπαστεργίου προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο θα ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την διακυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μην χάσει το κύρος της, να κινηθεί γρήγορα και να δει τι θα κάνει, γιατί τα μηνύματα χθες και σήμερα από την Αμερική είναι για περιορισμό διακίνησης των μικροτσίπ τα οποία χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη».

«Πρέπει να εξασφαλίσει την επάρκεια της ως Ευρώπη στο κομμάτι αυτό, για να μπορέσουμε να σταθούμε την επόμενη μέρα. Να γίνουμε ένα κέντρο δεδομένων αλλά και κέντρο επεξεργασίας δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι «με μεγάλη υπευθυνότητα η κυβέρνηση τα χειρίζεται το θέμα έτσι ώστε η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης να παραμείνει ως πολύτιμο αγαθό για την ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά της, η Νικόλ Αλεξανδροπούλου, σκηνοθέτης-παραγωγός, παρουσίασε ένα 5λεπτο βίντεο-ντοκιμαντέρ ειδικών επιστημόνων σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ορθοδοξία-θρησκεία.

«Η θεοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φέρει σε πολλά επίπεδα προβλήματα, για αυτό η Εκκλησία πρέπει να μπει σε αυτήν τη συζήτηση που δεν θα είναι εύκολη, καθώς αυτή τη στιγμή καθορίζεται τεχνικά και θεσμικά η τεχνητή νοημοσύνη και δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή θα αναγνωρίζει την οντότητα του θεού», σημείωσε.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Δεν είναι μόδα και θα περάσει. Ήρθε και θα μείνει και θα αλλάξει τον κόσμο και τη ζωή μας», υπογράμμισε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ σωστή» την απόφαση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έκρινε ότι θα πρέπει η τεχνητή νοημοσύνη να ρυθμιστεί νομοθετικά.

«Υπάρχουν χειροπιαστοί και ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη χρήση της, γι' αυτό χρειάζεται ένα προστατευτικό ασφαλές πλαίσιο για τη χρήση της, καθώς μπορεί να αλλάξει ριζικά, τραυματικά την κοινωνία μας», τόνισε.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια επανάσταση στο πεδίο της έρευνας των συστημάτων που ήρθε για να μείνει. Πρέπει όλοι ενεργά να συμμετέχουν στον διάλογο της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ, να παρθούν πρωτοβουλίες για να προστατευτεί από την κακόβουλη χρήση της, αλλά και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ερευνητές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Ασσαέλ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην «Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη», του ΟΟΣΑ.

Τέλος, ο Χρήστος Τσιρώνης, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «κάποια στιγμή και νωρίς πρέπει να εισαχθεί και η Εκκλησία στο διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί τίθενται μεγάλα ηθικά διλήμματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v