Αύξηση 21,1% στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 1,44 δισ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank στο εννεάμηνο, με τα κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα 110,5 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.
Στο γ΄τρίμηνο, η τράπεζα εμφάνισε ζημιές 156,9 εκατ. ευρώ, λόγω έκτακτου κόστους από την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στόχος της τράπεζας παραμένει η επιστροφή στη κερδοφορία το 2015 και κατά επέκταση η διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής:
Κύριες εξελίξεις
- Αξιοσημείωτη επίδοση στη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment - "CA") της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα, υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, ανέρχεται σε 3 δισ. Ευρώ και 1,3 δισ. Ευρώ αντιστοίχως.
- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 14,9% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια 8,2 δισ. Ευρώ και Λογιστική Αξία ανά Μετοχή 0,64 Ευρώ.
- Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται μέσω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως και της σταθερής επιτεύξεως των στόχων του προγράμματος εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων. Αύξηση του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων σε 799 εκατ. Ευρώ, αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
- Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με οριακή αύξηση των νέων καθυστερήσεων και Δείκτη Καθυστερήσεων στο 33,6%. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως σε 60% το γ΄ τρίμηνο. Το υψηλό επίπεδο του Δείκτη Καλύψεως Καθυστερήσεων τοποθετεί την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση ενόψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων.
- Βελτίωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα στο 110% και μείωση της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε 7,9 δισ. Ευρώ λόγω του οφέλους από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi.
- Η ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) συμβάλλει στη μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 120 εκατ. Ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε περίοδο αποπληρωμής μόλις 19 μηνών.
Περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού
- Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 15,9% σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III), ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 διαμορφώνεται σε 14,9% (λαμβανομένης υπόψη της θετικής επίπτωσης από τον μετασχηματισμό του αναβαλλόμενου φόρου).
- Βελτίωση της ρευστότητας με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανέρχεται σε 7,9 δισ. Ευρώ, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, μειωμένη κατά 1,5 δισ. Ευρώ το γ΄ τρίμηνο, και να αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού Ενεργητικού.
- Αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων κατά 3,1% το γ΄ τρίμηνο σε 43,5 δισ. Ευρώ. Τα υπόλοιπα καταθέσεων Ιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. Ευρώ, ως αποτέλεσμα εισροών από καταθέσεις Πελατών ύψους 0,5 δισ. Ευρώ και επιπλέον 0,9 δισ. Ευρώ από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω στο 115% για τον Όμιλο και στο 110% για την Ελλάδα.
- Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 116 εκατ. Ευρώ το γ΄ τρίμηνο έναντι 158 εκατ. Ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 60% το γ΄ τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να αντιστοιχούν σε 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιδόσεως
- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 1.443,2 εκατ. Ευρώ, ενισχυμένο κατά 21,1% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και του περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,7% το γ΄ τρίμηνο.
- Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα ανήλθαν σε 1.783,4 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 18,3% ετησίως.
- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 799 εκατ. Ευρώ, αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδων, διαμορφώθηκαν σε 984,4 εκατ. Ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση.
- Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων για το εννεάμηνο 2014 μειώνεται σε 55,2% έναντι 67,2% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 337 εκατ. Ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2014 έναντι 348,5 εκατ. Ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 216 μονάδες βάσεως, μειωμένες κατά 8 μονάδες βάσεως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
- Κέρδη μετά Φόρων 110,5 εκατ. Ευρώ το εννεάμηνο 2014 και -156,9 εκατ. Ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2014.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:
"Καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και η χώρα επανέρχεται σε τροχιά ανακάμψεως, σημειώσαμε και πάλι μία σημαντική επίδοση όσον αφορά αφενός τη βελτίωση της οργανικής μας κερδοφορίας και αφετέρου τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς την κεφαλαιακή θέση και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Μετά την επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Citi, επικεντρωνόμεθα στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως και στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής μας κερδοφορίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης."
* Αναλυτικά, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".