Αναλυτικό ρεπορτάζ για την Εθνική Τράπεζα και τη Finansbank, υπό το πρίσμα της επερχόμενης πώλησης ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής, φιλοξενεί το Bloomberg.
Το πρακτορείο θυμίζει ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας οκτώ χρόνια πριν ήταν μια σπάνια επιτυχία για την Ελλάδα στην τότε προσπάθεια να αναδειχθεί σε τραπεζικό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα δημιούργησε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ δύο χωρών που παραδοσιακά είναι αντίπαλοι.
Σήμερα, όμως, η ΕΤΕ ετοιμάζεται να πουλήσει σχεδόν το μισό ποσοστό της (ελέγχει το 99,8%) και μάλιστα «φθηνά», ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών, δεδομένου ότι έλαβε κρατική ενίσχυση.
«Η εξαγορά άνοιξε τον δρόμο, τουλάχιστον στα χαρτιά, για τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence. «Ήταν το πρώτο μεγάλο ελληνοτουρκικό ντιλ σε μια περίοδο όπου η βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας δεν ήταν εύκολο να 'πουληθεί' στην Τουρκία».
Προ μηνός, υπενθυμίζει το Bloomberg, η Εθνική προσέλαβε τις Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley and Bank of America Corp. για να πουλήσουν μετοχές της Finansbank.
Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει το τελευταίο βήμα σε μια σειρά αποεπενδύσεων ελληνικών τραπεζών από την περιοχή.
Το 40% της συμμετοχής της ΕΤΕ απαιτείται να πουληθεί ως το τέλος του 2015 και μπορεί να οδηγήσει στην άντληση έως και 1 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Citi.
Η ΕΤΕ, σημειώνει το Bloomberg, μπορεί να ξεκινήσει διαθέτοντας το 20 - 25% τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχει σχέδιο πώλησης ποσοστού πλειοψηφίας. Αυτό υποστηρίζει πηγή με γνώση του θέματος. Η Finansbank αντιστοιχεί στο 25% του ενεργητικού του ομίλου ύψους 111 δισ. ευρώ. Τα κέρδη β’ τριμήνου της τράπεζας αυξήθηκαν 28% στα 85 εκατ. ευρώ.
Ένας από τους λόγους για τη διστακτικότητα είναι το γεγονός ότι οι τιμές για τις τουρκικές τράπεζες είναι σχετικά χαμηλές σήμερα, σύμφωνα με τον Kerem Baykal, διαχειριστή κεφαλαίων στην Ak Yatirim της Κωνσταντινούπολης. Η τιμή προς τη λογιστική αξία υποδηλώνει 24% discount σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
«Η Εθνική θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερη αξία αν έβγαινε στην αγορά σε καλύτερη στιγμή», προσθέτει.
«Η Finansbank είναι η χρυσή χήνα», υποστηρίζει ο Timothy Ash, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στη Standard Bank. «Πρόκειται για μεγάλο ‘franchise’. Σε Βουγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία οι ελληνικές τράπεζες πλήρωσαν πολλά για αγορά δικτύων τα οποία εν πολλοίς πιθανότατα είχαν ορισμένα αμφισβητήσιμα θεμέλια».