«Καλύτερες μέρες» βλέπουν στη ΣΙΔΕΝΟΡ

Πού αποδίδει η διοίκηση της εταιρίας τις θετικότερες προοπτικές. Προσδοκίες για ελαφρά ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση και για αύξηση των μεριδίων αγοράς στο εξωτερικό. Ποντάρει σε σταδιακή υποχώρηση του ενεργειακού κόστους.

«Καλύτερες μέρες» βλέπουν στη ΣΙΔΕΝΟΡ

«Τα δυσκολότερα έχουν περάσει. Και στην Ελλάδα αναμένουμε μια ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και στο μέτωπο του εξωτερικού είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο επειδή κάποια τάση ανόδου έχει αρχίσει να διαφαίνεται, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αυξημένα μερίδια αγοράς. Θα κρατήσουμε το σημερινό επίπεδο απασχόλησης, αν όχι θα το αυξήσουμε μελλοντικά σε κάποια ευκαιρία που θα μας δοθεί».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός διευθυντής της ΣΙΔΕΝΟΡ κ. Στράτος Θωμαδάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Γενικότερα, ο κ. Θωμαδάκης απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα του ομίλου των τελευταίων ετών:

Πρώτον, στην κατακόρυφη υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης που από τα 2,5 εκατ. τόνους πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατρακύλησε πέρυσι στους 300 χιλιάδες τόνους.

Και δεύτερον, στη μεγάλη δυσκολία της ΣΙΔΕΝΟΡ να πραγματοποιήσει εξαγωγές με σημαντικό περιθώριο κέρδους, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους (η εταιρεία απέχει από τις ευρωπαϊκές αγορές περισσότερο από τις ανταγωνιστικές της εταιρείας), των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού και κυρίως του ιδιαίτερα υψηλού (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) ενεργειακού κόστους.

Το μέγεθος των δυσκολιών άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο τρία εργοστάσια, τα δύο εκ των οποίων ανήκουν στη ΣΙΔΕΝΟΡ (Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τη ΣΙΔΕΝΟΡ δείχνουν να είναι θετικότερες, πράγμα που ο κ. Θωμαδάκης απέδωσε:

• Στα προγράμματα περικοπών εξόδων που έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

• Στις υλοποιούμενες επενδύσεις, καθώς η επένδυση στο εργοστάσιο του Βόλου που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση (γύρω στο -15%) του κόστους εξ' αιτίας της παραγωγής μπετόβεργας σε λιγότερα στάδια διαδικασίας. Να σημειωθεί πως η επένδυση αυτή είναι πρωτοποριακού χαρακτήρα, καθώς είναι ζήτημα αν περισσότερες από μία άλλες εταιρείες στον κόσμο είναι σε θέση να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη καινοτομία.

• Στις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο μέτωπο των δικτύων διανομής και του περιορισμού του μεταφορικού κόστους.

• Στην προβλεπόμενη σταδιακή υποχώρηση του ενεργειακού κόστους («έγινε το πρώτο βήμα, περιμένουμε και άλλα, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).

• Στην προσδοκία για χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης στο μέλλον (θετικά αναμένεται να επιδράσει και η μεταφορά έδρας της μητρικής Viochalco στο εξωτερικό).

• Στη διεύρυνση της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων και στην έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

• Στην αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης (από 300 χιλιάδες τόνους πέρυσι, φέτος γύρω στους 400-440 χιλιάδες τόνους) λόγω της υλοποίησης κατασκευαστικών έργων, καθώς και στην κάποια τόνωση της ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v