Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Στις 16/4 στο ταμπλό οι νέες μετοχές

Στη δημοσιότητα έδωσε η Πειραιώς το ενημερωτικό για την αύξηση κεφαλαίου. Στις 16/4 αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων. Η ΤτΕ έδωσε την έγκριση για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου. Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά.

Πειραιώς: Στις 16/4 στο ταμπλό οι νέες μετοχές

Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού θέτει η Τράπεζα Πειραιώς από σήμερα το εγκεκριµένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ενηµερωτικό ∆ελτίο. 

Το ενημερωτικό αφορά στη δηµόσια προσφορά 102.941.176 µετοχών της Τράπεζας και την εισαγωγή 1.029.411.764 νέων µετοχών αυτής στην Κύρια Αγορά της Αγοράς Αξιών του Χρηµατιστήριου Αθηνών που θα εκδοθούν σύµφωνα µε την απόφαση της από 28.03.2014 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης µε τιµή διάθεσης 1,70 ευρώ ανά µετοχή και κατάργηση του δικαιώµατος προτίµησης των παλαιών µετόχων.

Οι νέες μετοχές της τράπεζας θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο στις 16 Απριλίου.

Πράσινο φως από ΤτΕ για εξαγορά προνομιούχων

Σύμφωνα με το ενημερωτικό η ΤτΕ έδωσε το "οκ" για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 750 εκατ. ευρώ που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως είναι γνωστό η Πειραιώς σκοπεύει να διαθέσει τα καθαρά συνολικά έσοδα από την αύξηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση της με υψηλής ποιότητας κεφάλαια και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών υπό την προϋπόθεση λήψεως των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.

Όπως αναφέρει το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της στις 26 Μαρτίου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Πειραιώς για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,75 δις ευρώ και εφόσον δεν υπάρξει αισθητή χειροτέρευση των συνθηκών της αγοράς και των σχετικών μεγεθών της τράπεζας.

Σύμφωνα με το νόμο Αλογοσκούφη ( Ν. 3723/2008) και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, θα πραγματοποιηθεί στην αρχική τιμή διάθεσης τους, με ίσης αξίας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή ίσης αξίας μετρητά.

Σε οποιοδήποτε χρόνο εξαγοράς των προνομιούχων μετοχών με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η ονομαστική αξία των ομολόγων θα πρέπει να είναι ίση με την ονομαστική αξία των ομολόγων που αρχικά εκδόθηκαν για την ανάληψη των προνομιούχων μετοχών και ταυτόχρονα θα πρέπει να λήγουν κατά την ημερομηνία επαναγοράς ή εντός σύντομου χρονικού διαστήματος μέχρι τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αυτή.

Επιπλέον κατά την ημερομηνία επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών η τρέχουσα αξία (market value) των ομολόγων θα πρέπει να ταυτίζεται με την ονομαστική τους αξία (nominal value).

Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί η διαφορά της τρέχουσας αξίας των ομολόγων και της ονομαστικής αξίας θα εκκαθαριστεί με καταβολή μετρητών μεταξύ του πιστωτικού ιδρύματος και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο τρόπος επαναγοράς των προνομιούχων θα καθορισθεί από την τράπεζα και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ και βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών ( common equity Tier I) θα διαμορφωθεί σε pro forma βάση στο 11,8% με στοιχεία 31/12/2013

Ενδεικτικό χρονοδιάγραµµα της αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας: 

 

Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι το παραπάνω χρονοδιάγραµµα εξαρτάται από πολλούς αστάθµητους παράγοντες και ενδέχεται να µεταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ενηµέρωση του επενδυτικού κοινού µε σχετική ανακοίνωση στον τύπο.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίζεται στο 67,30%, τα φυσικά πρόσωπα θα διαθέτουν το 1,89%, τα νομικά πρόσωπα το 13,94% και οι λοιποί μέτοχοι το 16,87%.

Το αμερικανικό fund Baupost εφόσον ασκήσει τα warrants θα κατέχει το 10,34% της τράπεζας και το York Capital το 5,08%, εφόσον κι αυτό ασκήσει τα Warrants. Σε ένα μήνα με την ολοκλήρωση της αμκ η τράπεζα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το Δημόσιο ύψους 750 εκατ ευρώ ενώ έχει ήδη λάβει επιστολή από την ΤτΕ για το εν λόγω εγχείρημα.

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης διαπιστώνεται ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς υλοποιούνται κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Προβλέπεται ότι θα τερματισθεί η ύφεση όπως εξάλλου εκτιμά και το ΔΝΤ. Η τράπεζα στα τέλη Φεβρουαρίου είχε μηδενίσει τα δάνειά που έλαβε από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ ενώ το τραπεζικό σύστημα χρωστάει στο ELA 8,6 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για επισφάλειες

Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες η διοίκηση της Πειραιώς εκτιμά ότι θα συνεχισθεί ο ρυθμός μείωσής τους. Περαιτέρω μείωση προβλέπει και για τα επιτόκια καταθέσεων, ωστόσο ο ρυθμός θα είναι επιβραδυνόμενος σε σχέση με το 2013.

Στο μέτωπο του κόστους θα συνεχισθεί η μείωσή του και η τράπεζα θα μειώσει κατά 150 τα καταστήματά της στην ελληνική αγορά το 2014.

Στην μείωση του κόστους θα συμβάλλουν σημαντικά οι συνέργειες ύψους 550 εκατ ευρώ, μετά την πάροδο τριετίας, από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών. Μάλιστα, η μεγιστοποίηση του οφέλους από τις συνέργειες θα γίνει από το 2016 και μετά.

Τι ειπώθηκε στην παρουσίαση 

Στις 7 με 9 Απριλίου θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές με σκοπό να αντληθούν κεφάλαια ως 175 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε εγχώριους θεσμικούς ανέφερε ότι το βιβλίο θα ανοίξει στις 7 Απριλίου, μετά και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου. Στόχος είναι να αντληθούν ως 175 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της δημόσιας εγγραφής για εγχώριους επενδυτές θα γίνει η τελική κατανομή των νέων μετοχών.

Ως προς την πορεία και τους στόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αν. Θωμόπουλος σημείωσε ότι το πλάνο επίτευξης συνεργειών τρέχει γρηγορότερα από ότι προβλεπόταν και η σχέση κόστους προς έσοδα θα υποχωρήσει προς το 40%.

Ταυτόχρονα ξεκινά η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δημιουργία εσωτερικής υπερδιεύθυνσης (bad bank) αλλά και η ομάδα που θα τρέξει εταιρικές αναδιαρθρώσεις σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας λειτουργώντας ως private equity.

 

* Το ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v