Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο κινήσεις για να «τρέξουν» οι οπτικές ίνες, έρχεται μείωση τιμών

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με δύο νέα προγράμματα επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από τις τελευταίες θέσεις στις ταχύτητες ευρυζωνικού δικτύου. Πώς ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερες τιμές.

Δυο κινήσεις για να «τρέξουν» οι οπτικές ίνες, έρχεται μείωση τιμών

Ένα σύνθετο σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να πατήσει … «γκάζι» στις ταχύτητες του ευρυζωνικού internet, όπου η χώρα μας βρίσκεται στους ουραγούς, έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη έκθεση της ΕΕ καταγράφει για την χώρα μας επιτάχυνση ψηφιοποίησης, αλλά υστέρηση στα δίκτυα οπτικών ινών ενώ και οι μετρήσεις της OOKLA δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω, όταν πάνω από 100 χώρες τρέχουν με ταχύτητες υψηλότερες από εμάς.

Το υπουργείο ήδη προχώρησε σε δύο σημαντικές κινήσεις ενώ είχε προηγηθεί και η επικοινωνία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την υλοποίηση των επενδύσεων σε οπτική ίνα που είχαν εξαγγείλει, ζητώντας σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Με ορόσημο το 2027 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλει να απομακρύνει το απαρχαιωμένο δίκτυο του χαλκού απλώνοντας οπτική ίνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας συνδυάζοντας τις υποδομές με επιδοτήσεις για μειωμένο κόστος σε εγκαταστάσεις πολυκατοικιών και κτιρίων αλλά και επιδότηση γραμμής με νέο κουπόνι που έρχεται στις αρχές φθινοπώρου.

Το πρώτο βήμα που έγινε ήδη για τη μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι αφορά στη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πύλης, το «e-Διέλευσις», που θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση εποπτικότητα των αιτημάτων υποβολής και της πορείας των έργων ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Παράλληλα προχωρά στο δεύτερο βήμα με απλοποίηση των διαδικασιών για το κουπόνι Smart Readiness ενισχύοντας την διείσδυση των οπτικών ινών σε κτίρια και πολυκατοικίες.

Το «e-Διέλευσις»

Το «e-Διέλευσις» είναι το «εργαλείο» που θα δώσει λύση στην ασυνεννοησία που υπάρχει σήμερα με αποτέλεσμα ένας δρόμος να στρώνεται και να σκάβεται πολλές φορές ώστε να εγκατασταθούν τα δίκτυα είτε οπτικής ίνας, είτε ρεύματος, είτε του φυσικού αερίου.

Δήμοι και Περιφέρειες συνεχώς προβάλλοντας ως δικαιολογία αυτή την ασυνεννοησία και την όχληση των κατοίκων, φέρουν εμπόδια και καθυστερήσεις στα έργα αυτά, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Το πληροφοριακό σύστημα αποτελεί ένα ψηφιοποιημένο μητρώο υποδομών, που θα αποτελεί την κεντρική πύλη διαχείρισης αιτημάτων και δικαιωμάτων διέλευσης, θέλοντας να επιτύχει τον συντονισμό των εταιρειών και των δήμων για παρεμβάσεις στους δρόμους,

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει το Υπουργείο σε πραγματικό χρόνο σε ποιο δρόμο γίνονται έργα. Μάλιστα θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα που μία αίτηση κατευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες, σε όλους τους φορείς.

Με τη λειτουργία του «e-Διέλευσις» θα υποβάλλονται από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύου οι αιτήσεις έγκρισης ή/και χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έγκριση και χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών βοηθώντας όχι μόνο στην εποπτεία των τηλεπικοινωνιακών διελεύσεων αλλά και στη χαρτογράφηση των επενδύσεων σε οπτικές ίνες.

Η διαδικασία της αδειοδότησης για τα σκαψίματα των δήμων ήταν από τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι με στελέχη της αγοράς να επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων προσκρούει ακόμα στη γραφειοκρατία και σε τοπικές αντιδράσεις που κόβουν σε πολλές περιοχές την ταχύτητα των έργων πολιτικού μηχανικού για την εγκατάσταση των δικτύων οπτικής ίνας.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες πριν ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, αποφάσισε να περιορίσει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο κέντρο της πόλης λόγω της πλημμελούς αποκατάστασης των οδοστρωμάτων κατά την διάρκεια προηγούμενων εργασιών εγκατάστασης.

Ήδη μάλιστα οι αρμόδιοι φορείς επεξεργάζονται την εξελιγμένη εκδοχή της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας η οποία θα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των εργασιών διέλευσης οπτικών ινών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το «e-Διέλευσις» έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με την βοήθεια του ΤΕΕ, που αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του έργου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά από Σεπτέμβριο με το ΤΕΕ να δρομολογεί αυτή την περίοδο λειτουργία call center για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να εξοικειωθούν με το σύστημα.

Απλοποίηση διαδικασιών για SmartReadiness

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε μπροστά την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Smart Readiness» για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025 προχωρώντας σε απλούστευση διαδικασιών.

Πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».

Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο του έργου που κλείνει τον Δεκέμβριο του 2025 και είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ, επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Καθυστερήσεις  καταγράφει η Κομισιόν

Η χώρα μας υστερεί στις βασικές υποδομές όπως την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας που βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τους άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία προς τους ψηφιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, η Ελλάδα σημείωσε το 2023 αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας μέχρι τους χώρους Fiber to the Premises (FTTP) που αποτελούν τη βασική υποδομή συνδεσιμότητας.

Ωστόσο η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να θέσει υπό στενή παρακολούθηση την πρόοδο της ανάπτυξης των δικτύων οπτικής ίνας ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν κενά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, αν και η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών για την παροχή συνδεσιμότητας gigabit για όλους, το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας 2021-2027 αρχίζει να αποδίδει καρπούς, ενώ οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς, με τους νέους φορείς εκμετάλλευσης οπτικών ινών, θα συμβάλουν, επίσης, στην ενίσχυση αυτής της θετικής τάσης τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατάφερε να τρέξει με ρυθμούς πενταπλάσιους στην ανάπτυξη των δικτύων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χωρητικότητα του δικτύου οπτικών ινών να είναι στο 38,4% σημειώνοντας άνοδο κατά 37,9% σε ετήσια βάση.

Παρά την άνοδο περίπου 11 μονάδων από την περσινή χρονιά, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι στο 78,8% έχοντας σημειώνει άνοδο 7,4% την περασμένη χρονιά.

Στον αντίποδα είναι η κινητή τηλεφωνία όπου σύμφωνα με την έκθεση η κάλυψη 5G στην Ελλάδα είναι στο 98,1% σημειώνοντας άνοδο 14,5% από την περασμένη χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος το 2023 διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8%.

«Άλματα» καταγράφει η ΕΕ και στην ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου. Οι ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες το 2023 έφτασαν στο 75,9% σημειώνοντας άνοδο κατά 17% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 79,4% με άνοδο 3,1%. Οι ψηφιακές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν στο 86,2% με άνοδο 17%, έναντι του 85,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ενισχύθηκε κατά 2% την περασμένη χρονιά. Στο 73,8% η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στα ψηφιακά αρχεία Υγείας που ενισχύθηκε κατά 21,6% το 2023, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 79,1% μετά από άνοδο 10,6% το 2023.

Έρχεται η φθηνότερη οπτική ίνα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την ελληνική αγορά η έγκριση από την ΕΕ της πρότασης του ΟΤΕ για φθηνότερες τιμές χονδρικής για οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) έως και 28%.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η σχετική απόφαση της ΕΕΤΤ και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ ώστε να ενεργοποιηθεί ανοίγοντας τον δρόμο για εκπτώσεις και σε επίπεδο λιανικής. Σε συνδυασμό με το κουπόνι Gigabit Voucher, οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων που λόγω κόστους παραμένει χαμηλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v