Μυλωνάς: Η ΕΤΕ θα συνεχίσει να επιβραβεύει μετόχους και πελάτες

Το 2023 ήταν έτος-ορόσημο, με το placement του 22% των μετόχων που είχε το ΤΧΣ και με την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι επόπτες για διανομή μερίσματος €332 εκατ., είπε ο CEO της τράπεζας στη γενική συνέλευση.

Μυλωνάς: Η ΕΤΕ θα συνεχίσει να επιβραβεύει μετόχους και πελάτες

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας προβλέπεται να είναι σταθερό και ευοίωνο τα επόμενα χρόνια και αυτό θα δημιουργήσει ισχυρή ζήτηση για δάνεια. H Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κεντρικό στόχο την επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων και τη μετεξέλιξή της σε τράπεζα πρώτης επιλογής για τους πελάτες», δήλωσε πριν από λίγο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο CEO Παύλος Μυλωνάς.

Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το 2023 ήταν έτος-ορόσημο για την Eθνική καθώς κατέδειξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στο placement του 22% των μετόχων που διατηρούσε το ΤΧΣ, αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι επόπτες, επιτρέποντας τη διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ, ποσό που με βάση τα σημερινά επίπεδα της μετοχής, αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,5%.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της τράπεζας καταγράφεται και από την αναβάθμισή της από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, με τη Moody’s να της δίνει μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου.

«Η μακροχρόνια όμως πορεία εξαρτάται από τους πελάτες, καθώς αυτοί είναι οι τελικοί κριτές», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Εθνική Tράπεζα έχει μετασχηματιστεί, είναι γρήγορη, αποτελεσματική, ανταγωνιστική και υγιής σε επίπεδο ισολογισμού, κεφαλαίων και ρευστότητας. Το ταξίδι δεν έχει τέλος και πάντα στοχεύουμε στο καλύτερο».

Κλείνοντας, ο CEO της Εθνικής ανέφερε ότι μαζί με τις επιτυχίες, έρχονται και οι ευθύνες. Η πρώτη ευθύνη είναι προς το περιβάλλον και η Εθνική στηρίζει τον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ούσα πρώτη στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Η δεύτερη ευθύνη αφορά την κοινωνία, την οποία η τράπεζα στηρίζει μέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τις δράσεις του ιδρύματός της.

Γκίκας Χαρδούβελης

Ο πρόεδρος της τράπεζας Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται, με σχετικά όμως χαμηλότερους ρυθμούς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, στην Ελλάδα η ιστορία διαφέρει.

Για φέτος και το 2025 το ελληνικό ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, αλλά θα ήταν μεγάλη παγίδα να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Αναφέρθηκα στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι έχει απορροφηθεί λίγο πάνω από το 50% των κονδυλίων, στην πραγματική οικονομία έχει περάσει το 20% αυτών, που συνεπάγεται ότι το αναπτυξιακό όφελος είναι μπροστά μας.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι έχει ανοίξει ευρεία συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρώπης, στην οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενεργό θετικό ρόλο, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ταχεία απελευθέρωση της χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα θέματα που συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα οποία η Εθνική πρωταγωνιστεί, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και η δημιουργία πλαισίου για τις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι χρηματοπιστωτικές καταστάσεις της τράπεζας για το 2023 και η συνολική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακόμη, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μια απόφαση που ωστόσο τελεί υπό την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Το μέρισμα αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών της τράπεζας το 2023. Επίσης, η Γ.Σ. των μετόχων ανανέωσε τη θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας για μια ακόμη τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v