Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Επιβεβαιώνει «CCC/C» για Alpha, Πειραιώς

Η S&P επαναδιατυπώνει την αξιολόγηση "CCC/C" για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς μετά την ανακοίνωση για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Διατηρεί το αρνητικό outlook. Οι εκτιμήσεις για επιπλέον κεφάλαια.

S&P: Επιβεβαιώνει «CCC/C» για Alpha, Πειραιώς

Η S&P επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση "CCC/C" της Alpha Bank, ενώ διατήρησε αρνητικό το outlook.

Στην έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η επιβεβαίωση της αξιολόγησης ακολουθεί την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Μαρτίου η ελληνική τράπεζα για αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ.

Η επιβεβαίωση αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να δέχεται στήριξη από το ΤΧΣ καθώς και από τον ELA. 

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η αύξηση των 1,2 δισ. ευρώ δεν θα προσφέρει κάλυψη έναντι των μεγάλων πιστωτικών ζημιών που αναμένεται να έχει τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, τονίζει ότι η ελληνική τράπεζα θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια για να επιτύχει το ελάχιστο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 8%.

Η S&P υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ θα συνεχίσει να προσφέρει κεφαλαιακή στήριξη στην Alpha Bank για να αποκαταστήσει τον ελάχιστο ρυθμιστικό κεφαλαιακό δείκτη και ως εκ τούτου αναμένει πως ο προβλεπόμενος σταθμισμένος για τον κίνδυνο κεφαλαιακός δείκτης θα είναι το 2015 αρκετά πάνω από το 3%. Για το λόγο αυτό συνεχίζει να περιλαμβάνει στήριξη μιας βαθμίδας στην αξιολόγηση της Alpha.

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού καθώς και των ευάλωτων αναδιαρθρωμένων δανείων σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η διάβρωση των κεφαλαίων της τράπεζας, υποστηρίζει η S&P.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η Alpha θα συνεχίσει να είναι αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού το 2014 και το 2015, με σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού. Οι πιστωτικές απώλειες θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα λειτουργικά κέρδη το 2014 και το 2015.

Παραμένει στο "CCC/C" η αξιολόγηση της Πειραιώς

Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC/C" της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα αρνητικό το outlook.

H ενέργεια του διεθνούς οίκου ακολουθεί την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,75 δισ. ευρώ κυρίως για να αντιμετωπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και για να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.

H επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να επωφελείται από την κεφαλαιακή στήριξη του ΤΧΣ αλλά και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η ΑΜΚ των 1,75% δεν θα προσφέρει επαρκή κάλυψη έναντι των μεγάλων πιστωτικών ζημιών που θα καταγράψει η τράπεζα τα επόμενα έτη, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Ως εκ τούτου η τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ώστε να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ για τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (core Tier I), που προσδιορίζεται στο 8% για το τέλος του 2015, σημειώνει η S&P.

Το ΤΧΣ θα παραμείνει πρόθυμο και ικανό να παρέχει κεφάλαια στην τράπεζα ώστε να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου αναμένουμε ο προβλεπόμενος σταθμισμένος με βάση τον κίνδυνο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα παραμείνει υψηλότερα του 3% το 2015, τονίζει η S&P.

Aναμένουμε τη συνεχή διάβρωση του κεφαλαίου της τράπεζας λόγω των πολύ υψηλών πιστωτικών ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία (NPAs) αλλά και του υψηλού όγκου των "ευάλωτων" δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά η τράπεζα δεν αναγνωρίζει ως μη εξυπηρετούμενα, υπογραμμίζει η S&P.

Σύμφωνα με την S&P η Πειραιώς θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» για να διατηρήσει την ποιότητα των κεφαλαίων φέτος και το 2015, καθώς οι «εισροές» μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνουν σημαντικές. Οι πιστωτικές ζημιές θα υπερβούν τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας το 2014 και 2015, συμπληρώνει.

Η θέση μας για τις μελλοντικές ανάγκες της Πειραιώς λαμβάνουν υπόψη και την αδύναμη ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, που αντανακλά το μεγάλο ύψος των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων που η Πειραιώς έχει συσσωρεύσει τα τελευταία τρία έτη, αναφέρεται στην έκθεση της S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v