Ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο που αφορά στην δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», έδειξαν πρεσβείες κοινοτικών και μη κρατών, που ζήτησαν μεταφράσεις του κειμένου προκειμένου να ενημερώσουν ενεργειακές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, σκέψεις για ένταξη του νομοσχέδιου στο ευρύτερο νομοσχέδιο που θα αφορά ρυθμίσεις-προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης, δείχνει να μην έχουν τύχη.
Συγκεκριμένα, το κείμενο του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ζήτησαν οι πρεσβείες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας από τις χώρες της ΟΝΕ όπως και της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Αυτού του είδους το ενδιαφέρον εκδηλώνεται πάντα στις περιπτώσεις μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, για ενημέρωση των επιχειρήσεων κάθε χώρας, λένε στο Euro2day.gr στελέχη της αγοράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο, αφού οι εταιρείες έχουν τα δικά τους κριτήρια για τη συμμετοχή ή όχι σε παρόμοιους διαγωνισμούς.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία προώθησης του νομοσχέδιου για ψήφιση, πηγές του ΥΠΕΚΑ έλεγαν ότι η διαδικασία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σκέψη γα ένταξή του στο νομοσχέδιο με το οποίο θα νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις που συμφώνησαν τα υπουργεία με την τρόικα στις μαραθώνιες συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών.
Όπως δε τόνιζαν οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, δίνει προτεραιότητα στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (new deal) η ψήφιση του οποίου σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του κλάδου και την εξάλειψη των ελλειμμάτων στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Τέλος να σημειωθεί ότι για τη μικρή ΔΕΗ, ενδιαφέρον έχουν δείξει κατά καιρούς όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, όπως Μυτιληναίου, Εlpedison (ΕΛ.ΠΕ, ιταλική Edison) ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Επίσης η ιταλική Εdison είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής της σε σχήματα εκμετάλλευσης λιγνιτικών μονάδων, ενώ η ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα, είναι η εταιρεία στην οποία δόθηκε μετά από διαγωνισμό , η εκμετάλλευση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο αποτελεί έναν από τους τροφοδότες με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης ο οποίος περιλαμβάνεται στη «μικρή ΔΕΗ».