Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Οι ενστάσεις για την «προίκα» της Finansbank

Η Finansbank, ο λογαριασμός των 2,3 δισ. και οι ενστάσεις για τη μεθοδολογία BlackRock και Rothschild. Μπαράζ διευκρινίσεων και παράθεσης στοιχείων με στόχο να αναθεωρηθούν επιμέρους παραδοχές και να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

ETE: Οι ενστάσεις για την «προίκα» της Finansbank

Μπαράζ διευκρινίσεων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, με επίκεντρο τη Finansbank αλλά και το business plan της μητρικής βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή, σε μια προσπάθεια της Εθνικής να αναθεωρηθούν επιμέρους παράμετροι του stress test και να μειωθεί ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το draft που παρέδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών η ΤτΕ, την περασμένη Πέμπτη, προβλέπει για την Εθνική κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ.

Η Εθνική εμφανίζει, μεν, τις καλύτερες, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα (σ.σ. με το βασικό σενάριο της BlackRock), η εικόνα, όμως, αλλάζει άρδην όταν μπαίνουν στο κάδρο οι δραστηριότητες του εξωτερικού και το business plan της.

Όπως έγραψε το Euro2day η Rothschild και η Ernst & Young «στρέσαραν» τα business plans που είχαν υποβάλει οι τράπεζες στην ΤτΕ. Ταυτόχρονα δυσμενείς είναι και οι παραδοχές για την εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας που έλαβε υπ' όψιν της η BlackRock μέσω της τουρκικής εταιρείας που δούλεψε ως υπεργολάβος.

Έτσι, ενώ δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες, ο λογαριασμός των 2,2 - 2,3 δισ. έρχεται κυρίως από τη Finansbank, είτε απευθείας, είτε μέσω του «στρεσαρισμένου» business plan. Αν μάλιστα περάσει η πίεση της Τρόικας να λογιστικοποιηθούν νωρίτερα προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες και δοθεί διορία κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών ως τις 30 Νοεμβρίου όπως αποκάλυψε το Euro2day το πρόβλημα για την Εθνική είναι μεγάλο και άμεσο καθώς θα έχει 8 μήνες για να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται.  

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σίγουρα δεν ευνοούν την Εθνική. Από τις 30 Σεπτεμβρίου ως χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε 11% έναντι του ευρώ πιέζοντας τον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίηση της Finansbank υποχώρησε στα 7,1 δισ. τουρκικές λίρες από 7,7 δισ. στις 30/9. Αν συνυπολογισθεί και η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ η διαφορά μεγαλώνει και άλλο. Χθες το 100% της Finansbank αποτιμώνταν σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ ενώ στις 30/9 σε 2,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το 94% της τουρκικής θυγατρικής, με περίπου 4,2 δισ. ευρώ.

Οι ανισορροπίες της τουρκικής οικονομίας που καταδείχθηκαν κατά τις πρόσφατες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές είχαν ως αποτέλεσμα η BlackRock να υιοθετήσει συντηρητικές εκτιμήσεις ακόμη και στο βασικό σενάριο για την εξέλιξη την επόμενη τριετία των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου της Finansbank.

Από την άλλη, όμως, η Εθνική δεν κρύβει τις ενστάσεις της για τις παραδοχές που ελήφθησαν υπ' όψιν.

Κύκλοι της τράπεζας εκτιμούν ότι ελήφθησαν ακραία δυσμενείς παραδοχές ως προς την πορεία της τουρκικής οικονομίας και της Finansbank για την επόμενη τριετία, οι οποίες αντικρούονται όχι μόνο από τις επιδόσεις του 2013 αλλά πλέον και από πρόσφατα μεγέθη της θυγατρικής της.

Θυμίζουν, δε, ότι η Finansbank ήταν η μοναδική τουρκική τράπεζα που δεν υποβαθμίστηκε πρόσφατα από τη Moody's ως αποτέλεσμα της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης.

Στην κατεύθυνση αυτή η Εθνική επιδιώκει μέσω της ανοικτής διαδικασίας υποβολής παρατηρήσεων να πείσει για την ορθότητα των εκτιμήσεων του business plan και να επιτύχει την αναθεώρηση επιμέρους παραδοχών με τις οποίες δούλεψαν η BlackRock και το δίδυμο Rothschild και Ernst & Young.

Τα επιχειρήματά της αποσκοπούν στο να ανασκευασθούν επιμέρους εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα έχει για την επόμενη τριετία έσοδα από προμήθειες ούτε σε επίπεδο Finansbank, ούτε σε επίπεδο μητρικής.

Η παράθεση στοιχείων και παρατηρήσεων γίνεται σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου και ως εκ τούτου διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση με την οποία θα απεικονίζονται ορθότερα οι προοπτικές της Finansbank αλλά και της κερδοφορίας του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v