Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Arla: Δεύτερη προσπάθεια στην αγορά της φέτας

Ο ολλανδοδανικός όμιλος προσπαθεί εκ νέου να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της φέτας, αυτήν τη φορά σε συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ. Πώς επηρεάζει το παζάρι μεταξύ ΕΕ και Καναδά για την εισαγωγή στην Ευρώπη λευκών τυριών από την αμερικανική ήπειρο, τα οποία παρατύπως χαρακτηρίζονται φέτα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Arla: Δεύτερη προσπάθεια στην αγορά της φέτας

Δέκα χρόνια μετά το βελούδινο διαζύγιό της με τη ΔΕΛΤΑ, η Arla προσπαθεί για δεύτερη φορά να εισέλθει στην αγορά της φέτας, αυτήν τη φορά με τη ΜΕΒΓΑΛ. Αντικείμενο της συνεργασίας η παραγωγή φέτας από τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία για λογαριασμό της Arla.

Απώτερος στόχος είναι η Arla να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, όχι μόνο της θυγατρικής στην Ελλάδα, αλλά και του ομίλου και να εξαγάγει τη φέτα στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα συμφέροντα της Ελλάδας για το συγκεκριμένο προϊόν. Και εξηγούμαστε. Την περίοδο αυτή γίνεται ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, αντικείμενο των οποίων είναι και η παραχώρηση χρήσης στον Καναδά της ονομασίας "φέτα", "γκοργκοντζόλα" και άλλων ευρωπαϊκών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η μοναδικότητά των οποίων διαφυλάττεται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εντός της Ε.Ε.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν παρουσία στον Καναδά και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από επικύρωση της σύμβασης για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά είναι και η Arla, η οποία διαθέτει παραγωγική βάση στη βορειοαμερικανική χώρα, παράγοντας προϊόντα όπως το Arla Apetina, το οποίο χαρακτηρίζει φέτα.

Την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τον Καναδά συνεχίζονται, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη αν χρειαστεί να ασκήσει βέτο, ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, φέροντας την επωνυμία "φέτα". Ο ίδιος διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει το σήμα ΠΟΠ".

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές δικαστικές διαμάχες εντός της Ε.Ε., τον Οκτώβριο του 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η φέτα είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν.

Με εκείνη την απόφασή του το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Δανίας και της Γερμανίας και επικύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2002, με την οποία κατοχυρώθηκε η ονομασία "φέτα" ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που προέρχεται από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την ηπειρωτική χώρα και τον νομό Λέσβου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v