Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η σίτιση φοιτητών εκτόξευσε τις επιδόσεις της Γευσήνους

Αύξηση 38% στα έσοδα με υπερτριπλασιασμό των κερδών και αντίστοιχη αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Πόσο ενισχύθηκε το προσωπικό και ποιο ήταν το κόστος. 

Πώς η σίτιση φοιτητών εκτόξευσε τις επιδόσεις της Γευσήνους

Με ετήσιες πωλήσεις 148,1 δισ. δολ. παγκοσμίως και πρόβλεψη για έσοδα 220 δισ. δολ. το 2032 (πηγή: IMARC Group) η αγορά του catering είναι μια παράλληλη αγορά μέσα στην αγορά. Με το βιομηχανικό catering -σ.σ. πρόκειται για μαζική εστίαση, δηλαδή τη σίτιση, ατόμων σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, εργοτάξια, στρατιωτικές μονάδες, Πανεπιστήμια και σχολεία- να αποτελεί τον υποκλάδο που εμφανίζει και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. 

Στην Ελλάδα ο τζίρος του βιομηχανικού catering, ο οποίος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια πέντε μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν το 60% της κατηγορίας, εμφάνισε πέρυσι ανάπτυξη 21% η οποία προήλθε, σύμφωνα με την ICAP, από την άνοδο των τιμών και κυρίως τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. 

Ένας από τους βασικούς παίκτες στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η Γευσήνους που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τη σίτιση φοιτητών σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας. Το ετήσιο κρατικό κονδύλι για τη σίτιση των φοιτητών, το οποίο μοιράζονται οι εταιρείες του χώρου, ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. 

Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της Γευσήνους σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε 38% στα 86,467 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 9,237 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 2,326 εκατ. ευρώ), τα καθαρά κέρδη τα 7,280 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 246,3% και το περιθώριο κέρδος ως ποσοστό επί των πωλήσεων αυξήθηκε στο 10,68% από 3,71% το 2022. 

Την ίδια περίοδο ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού, σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε 19,48% στα 1.165 άτομα, με το συνολικό κόστος προσωπικού (μισθοί, ημερομίσθια, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές επιβαρύνσεις) να αυξάνεται μεν στα 20,678 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 17,750 εκατ. ευρώ) αλλά με ρυθμό +16,49%, δηλαδή χαμηλότερο από την αύξηση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v