Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικός γιαουρτοπόλεμος στην Αγγλία

Η μάχη της ΦΑΓΕ με την τουρκικών συμφερόντων Chobani με έπαθλο την αυξανόμενη «πίτα» του ελληνικού γιαουρτιού. Η είσοδος της Κρι Κρι στο παιχνίδι και οι δικαστικές διαμάχες. Τα σενάρια για εισβολή της Chobani στην Ελλάδα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ελληνοτουρκικός γιαουρτοπόλεμος στην Αγγλία
Όταν το 1983 η ΦΑΓΕ, των αδελφών Φιλίππου, ξεκινούσε τις εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού στη Μεγάλη Βρετανία, κανείς δεν φανταζόταν ότι 30 χρόνια μετά το συγκεκριμένο προϊόν θα αποτελούσε το νέο... ιερό δισκοπότηρο για καταναλωτές και επιχειρήσεις απ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Κι όμως, 30 χρόνια μετά, και έχοντας προηγηθεί την περασμένη άνοιξη μια δικαστική διαμάχη, επί βρετανικού εδάφους, μεταξύ της ΦΑΓΕ και της αμερικανικής Chobani του Τούρκου κουρδικής καταγωγής Hamdi Ulukaya, από την οποία νικήτρια βγήκε η ΦΑΓΕ και το ελληνικό γιαούρτι, μία ακόμη ελληνική γαλακτοβιομηχανία διεκδικεί μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αυτή κατηγορία.

Ο λόγος για τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, η οποία ανακοίνωσε χθες τη συνεργασία της με την αγγλική αλυσίδα super market Waitrose. Η συνεργασία αφορά την παραγωγή από την ΚΡΙ ΚΡΙ για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας ελληνικού γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κίνηση της Waitrose συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο διέταξε μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Chobani, περιορίζοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία από την εμπορία οποιουδήποτε γιαουρτιού ως ελληνικό, εκτός και εάν αυτό είναι ή περιέχει γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή είχε θετικό αντίκτυπο και στα αποτελέσματα της ΦΑΓΕ, η οποία το δεύτερο τρίμηνο είδε να ανακτά το χαμένο έδαφος των δύο προηγούμενων τριμήνων, όπως έγραψε χθες το Euro2day. Η συγκεκριμένη απόφαση όμως, όπως όλα δείχνουν, προμηνύει εξελίξεις με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά την Chobani.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι σχεδιάζει να πράξει ο Hamdi Ulukaya, ο οποίος μπορεί να έχασε μια μάχη, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να χάσει και τον πόλεμο. Μια γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο manager της Chobani UK Christin Fung, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραγωγικής επέκτασης της εταιρείας στη Γηραιά Ήπειρο.

Μιλώντας στο dairyreporter δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ελπίζουμε τα γιαούρτια που διαθέτουν στη βρετανική αγορά (σ.σ.: τα γιαούρτια προέρχονται από το εργοστάσιο της εταιρείας στη Ν. Υόρκη) να προέρχονται σύντομα από κάπου από την Ευρώπη". Παράλληλα, σημείωσε πως "υπάρχουν σχέδια να μεταφερθεί η παραγωγή πιο κοντά στους Βρετανούς καταναλωτές".

Απάντηση η οποία απαιτεί πολλές αναγνώσεις, ακόμη και αυτή της παραγωγικής επέκτασης της επιχείρησης στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, στην οποία έχει ασκήσει έφεση, έχει δέσει τα χέρια της Chobani, η οποία αν επιθυμεί να επαναλάβει ένα αντίστοιχο success story με αυτό των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αφού δεν μπορεί να κάνει χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα προϊόντα της.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να παίζει κλεφτοπόλεμο, ρίχνοντας στην αγορά νέα προϊόντα, ανταγωνιζόμενη τη ΦΑΓΕ, ενώ αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη με την έναρξη νέας εμπορικής συνεργασίας με το ASDA αυτόν τον μήνα.

Το ενδιαφέρον της Chobani για παραγωγική επέκταση στην Ελλάδα δεν είναι καινούριο. Η εταιρεία του Hamdi Ulukaya είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Βέβαια της όποιας παραγωγικής επέκτασης της Chobani στη Γηραιά Ήπειρο, και δη στην Ελλάδα, προηγείται η νέα δικαστική διαμάχη με τη ΦΑΓΕ. Σημειώνεται ότι η Chobani έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του Βρετανικού Δικαστηρίου, η οποία θα εκδικαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στην περίπτωση όπου η Chobani δεν κερδίσει την έφεση, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, το ελληνικό γιαούρτι και η ελληνική παραγωγή θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Σε ό,τι αφορά την Chobani και τον Hamdi Ulukaya θα πρέπει να βρούν αμέσως λύση σε ένα σταυρόλεξο η λύση του οποίου θα μπορούσε να βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v