Μάρακ: Ενέργειες για έξοδο από την επιτήρηση

Η διεύρυνση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και η εκ νέου στροφή προς τον τομέα της ναυτιλίας αποτελούν τους βασικούς άξονες στρατηγικής της Μάρακ για επιστροφή στην κερδοφορία και έξοδο από την επιτήρηση.

Μάρακ: Ενέργειες για έξοδο από την επιτήρηση
Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει η στρατηγική της Μάρακ Ηλεκτρονική για επιστροφή στην κερδοφορία και άρση της αναστολής των μετοχών της.

Ειδικότερα, η εισηγμένη προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και να διατηρήσει την παρουσία της όσο είναι δυνατόν στο εσωτερικό. Οι προσπάθειες αυτές ήδη, σύμφωνα με την εταιρία, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και προσδοκά ότι τα αποτελέσματα θα καταστούν εμφανή στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Όπως σημειώνεται, γίνονται σοβαρές προσπάθειες και αναπτύσσονται συστηματικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της εταιρίας σε ανάληψη έργων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες τοπικές εταιρίες κυρίως στην περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά και σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Κουρδιστάν.

Τα έργα αυτά αναμένεται να ανέλθουν σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού τζίρου. Άμεση συνέπεια της εισροής εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα θα είναι η ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών της εταιρίας.

Επιπλέον, αναμένει την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η εταιρία έχει συμβάσεις και αναθέσεις έργων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν προχωρούν λόγω μη ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι παρότι η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη θα αναστρέψει την παρούσα δυσμενή κατάσταση, αξιολογώντας τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες της και τα ευνοϊκότερα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναμενόμενες αποφάσεις του δημοσίου.

Επίσης, έχει κάνει στροφή στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος είναι διεθνής. Η εταιρία είχε ξεκινήσει με δραστηριότητες που αφορούν τα πλοία της Εμπορικής Ναυτιλίας από την ημέρα της ίδρυσής της, αλλά στην πορεία έδωσε βάρος σε έργα της ξηράς. Επανέρχεται λοιπόν καλύπτοντας προμήθειες και συντηρήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού ναυσιπλοΐας που αναμένεται να δώσουν μια βοήθεια στη ρευστότητά της.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα, η εταιρία θα συνεχίσει την προσπάθεια διατήρησης αυτών σε χαμηλότερα επίπεδα. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά λειτουργικά κόστη σε σχέση με τη χρήση 2012, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους μέσω της μη αντικατάστασης του προσωπικού που θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. στις 9/4/2010 αποφασίσθηκε, κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α. (άρθρο 3.1.2.5.), η μεταφορά των μετοχών της εταιρίας στην Κατηγορία Επιτήρησης. Ειδικότερα, οι μετοχές της εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης για τους εξής λόγους: α) οι ζημίες της χρήσης που έληξε στις 31/12/2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της Καθαρής Θέσης και β) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σημαντικές.

Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 12/4/2010.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α' εξαμήνου 2013, ο όμιλος Μάρακ Ηλεκτρονική Α.Β.Ε.Ε. παρουσίασε τα κάτωθι μεγέθη:

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 610 χιλ. ευρώ έναντι των 1.656 χιλ. ευρώ κατά το A' εξάμηνο του 2012.

Οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 360 χιλ. ευρώ από 1.340 χιλ. ευρώ κατά το A' εξάμηνο του 2012.

Οι ενοποιημένες ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 360 χιλ. ευρώ από 1.340 χιλ. ευρώ κατά το A' εξάμηνο του 2012

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν αρνητικά στο ποσό 77 χιλ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικού ποσού 132 χιλ. ευρώ κατά το A' εξάμηνο του 2012.

Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται αφενός στη μείωση των διαγωνισμών που προκηρύσσονται από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (πολύ μικρή απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ) και αφετέρου στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης ρευστότητας που πλήττει την αγορά ως συνέπεια της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης. Τέλος στην αβεβαιότητα που επικράτησε και επικρατεί στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές. Εξαιτίας όλων των παραπάνω γεγονότων επήλθε σημαντική επίδραση στα κονδύλια του Α εξαμήνου του 2013.

Λόγω των ανωτέρω και του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρία, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 21 Νοεμβρίου του 2012 που εκδίκασε την αίτηση υπαγωγής της εταιρίας που κατατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών (68,6%), δεν έκανε δεκτή την αίτηση από τις 7/1/2013 με αριθμό απόφασης 167/2013, κρίνοντας ότι εξέλειπαν της αιτήσεως έγγραφα απαραίτητα εκ του νόμου, παρότι αυτά είχαν νομίμως και εμπροθέσμως προσκομισθεί. Κατόπιν τούτου η εταιρία κατέθεσε έφεση επί της απόφασης στις 12/2/2013 και ορίστηκε δικάσιμος επί της έφεσης στις 7/3/2013.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε και προσωρινή διαταγή για τη λήψη των προληπτικών μέτρων του άρθρου 109 του ν.3588/2007 η οποία και χορηγήθηκε.

Η αίτηση υπαγωγής εκδικάστηκε εκ νέου στις 7/3/2013 στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v