Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Βενιζέλος: Νέα πτώση στην επιβατική κίνηση

Μειωμένες ήταν οι επιδόσεις για την κίνηση τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τόσο για τo εσωτερικό (-4,1%) όσο και για το εξωτερικό (-2,7%). Από την αρχή του χρόνου η επιβατική κίνηση κινείται πτωτικά καταγράφοντας απώλειες 5,6%.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ελ. Βενιζέλος: Νέα πτώση στην επιβατική κίνηση
Ελαφρώς μειωμένη (-3,1%) ήταν η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας (ΔΑΑ) τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

Αν και τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον Αύγουστο, σε μια χρονιά όπου ο τουρισμός στη χώρα αναμένεται ότι θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεν κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο μέσω του ΔΑΑ ταξίδεψαν 1,45 εκατ. επιβάτες, αριθμός μικρότερος κατά 50.000 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012.

Μειωμένες ήταν οι επιδόσεις τόσο για την εσωτερική (-4,1%) όσο και για την εξωτερική (-2,7%) κίνηση. Από την αρχή του χρόνου η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κινείται πτωτικά καταγράφοντας απώλειες 5,6%, οι οποίες επιμερίζονται στην εσωτερική και στη διεθνή κίνηση.

Μοναδική εξαίρεση ο Μάιος, οπότε και καταγράφηκε θετικό πρόσημο. Ωστόσο η άνοδος αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική, καθώς ο Μάιος του 2012 ήταν πολύ δύσκολος λόγω της πολιτικής αστάθειας που χαρακτήριζε εκείνη την περίοδο την Ελλάδα.

Μειωμένες κατά 10,8% και οι πτήσεις

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πτήσεων, από την αρχή του χρόνου εμφανίζονται μειωμένες 10,8%, καθώς από 90,3 χιλιάδες στο επτάμηνο πέρυσι, φέτος στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 80,5 χιλιάδες.

Οι επιδόσεις αυτές προβληματίζουν γιατί πρόκειται για μια πτώση που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν μία πενταετία και δείχνουν ότι η ελληνική πρωτεύουσα αδυνατεί να ανακάμψει ως τουριστικός προορισμός σε μια χρονική στιγμή όπου οι επιδόσεις συνολικά του ελληνικού τουρισμού πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Μικρή αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών

Ωστόσο, από την πλευρά της εταιρείας του αερολιμένα αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση 5% του αριθμού των ξένων επισκεπτών. Μάλιστα γίνεται λόγος για συνεχιζόμενη σταδιακή ανάκαμψη της εισερχόμενης κίνησης των κατοίκων εξωτερικού η οποία, σημειώνεται, αντανακλάται και στις εντυπωσιακά υψηλές πληρότητες των διεθνών πτήσεων, που βρίσκονται στο επίπεδο του 82%.

Το στοιχείο αυτό είναι, βεβαίως, ενθαρρυντικό, ωστόσο γεγονός είναι ότι πλέον η Αθήνα έχει χάσει σημαντικό μέρος της ελκυστικότητάς της ως προορισμού και δυσκολεύεται να προσελκύσει επισκέπτες και συνακόλουθα αεροπορικές εταιρείες. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι εταιρείες που τα τελευταία χρόνια μείωσαν την παρουσία τους ή αποσύρθηκαν εντελώς από την ελληνική αγορά.

Εκρηκτικό το μίγμα οικονομικής κρίσης και κόστους αεροδρομίου

Η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας, την οποία επικαλείται και η διοίκηση του αερολιμένα για τις μειωμένες επιδόσεις, είναι σαφώς η μία εξήγηση, καθώς οι Έλληνες προχώρησαν σε δραστική περικοπή των εξόδων για ταξίδια. Ωστόσο γεγονός είναι ότι το δικό του, σημαντικό ρόλο, έχει και το κόστος του αεροδρομίου το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά της διοίκησης καταβάλλεται προσπάθεια προσέλκυσης κίνησης μέσω του προγράμματος στοχευμένων κινήτρων, ωστόσο η απόδοση σίγουρα δεν είναι αυτή που και η ίδια η εταιρεία θα ήθελε. Πιο ευέλικτη εμπορική πολιτική, λένε, θα μπορέσει να υιοθετηθεί μόνο μετά την επαναδιαπραγμάτευση και τη χρονική επέκταση της σύμβασης, καθώς στο υφιστάμενο πλαίσιο θεωρείται δύσκολο να υπάρξει ουσιώδης αλλαγή.

Μείωση χρεώσεων για προσέλκυση νέων εταιρειών

Για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2013 - 2014 ο ΔΑΑ θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες εταιρείες εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Επρόκειτο για την απάντηση του αερολιμένα στον καυγά που προκάλεσε η ιρλανδική Ryanair, η οποία ζητά πλήρη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής του αεροδρομίου της Αθήνας προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον αερολιμένα, κάθε εταιρεία μεταξύ αυτών και η Ryanair μπορεί να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου).

Τα ακριβή κίνητρα πρόκειται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το θέμα της προσφερόμενης έκπτωσης για τους μετεπιβιβαζόμενους ταξιδιώτες, που παραμένει ακόμη ανοικτό.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι για την ανάκαμψη της πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού απαραίτητο είναι να υπάρξει αλλαγή στάσης και από την πλευρά του Δημοσίου, καθώς, όπως σημειώνεται, το αεροπορικό κόστος επιβαρύνεται από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων (Σπατόσημο), όπως και το Τέλος Τερματικής Περιοχής τα οποία εισπράττονται από το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v