Wind: «Απαντά» στην κρίση με υψηλή ρευστότητα

Το επιχειρηματικό μοντέλο που η διοίκηση της Wind έχει εφαρμόσει την τελευταία τριετία εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Μείωση 40% στο κόστος την τριετία. Game changers οι συνεργασίες με Vodafone και Public.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Wind: «Απαντά» στην κρίση με υψηλή ρευστότητα
Καρπούς αποδίδει πλέον ο εταιρικός μετασχηματισμός που επιχείρησε τα τελευταία χρόνια η διοίκησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind και είχε ως αποτέλεσμα από μια εταιρία με εξαιρετικά υψηλό δανεισμό που ήταν το 2010, σήμερα να καταγράφει συνεχώς βελτίωση των επιδόσεων της και, σύμφωνα με την διοίκησή της, να έχει μεταβληθεί σε μία εταιρεία με ρευστότητα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το επιχειρηματικό μοντέλο που η διοίκηση της Wind έχει εφαρμόσει την τελευταία τριετία εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες που, όπως ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Ζαρκαλής, αφορούν:

-Τον εμπορικό μετασχηματισμό
-Την αλλαγή της δομής κόστους της εταιρείας
-Την επιδίωξη στρατηγικών κινήσεων που δημιουργούν νέα δεδομένα (game changers)

40% κάτω το κόστος στην τριετία

O εμπορικός μετασχηματισμός, σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής σε δημοσιογραφική συνάντηση, αφορούσε τον εκμοντερινσμό του δικτύου, την ισχυροποίηση της μάρκας Wind, αλλά και την αλλαγή της προϊόντικής τοποθέτησης, που στηρίζεται πλέον στην φιλοσοφία «όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά».

Την τελευταία τρία χρόνια η Wind πέτυχε μείωση του κόστους της κατά 40%, που αντιστοιχεί σε ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση της δομής του κόστους έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα είναι πλέον ένας οργανισμός απαλλαγμένος από περιττά κόστη. Το μειωμένο λειτουργικό κόστος δημιουργεί όφελος και για τους πελάτες, αφού οι τιμές των υπηρεσιών έχουν μειωθεί κατά 27% τα τελευταία δύο χρόνια.

Game changers οι συνεργασίες με Vodafone και Public

Ο κ. Ζαρκαλής ενέταξε την κίνηση της Wind και της Vodafone να συνεργαστούν με την ίδρυση κοινής εταιρείας για μερική κοινή χρήση του δικτύου τους (network sharing) στην κατηγορία των κινήσεων αυτών που αλλάζουν την αγορά (game changers) ενώ στο ίδιο πλαίσιο τοποθέτησε και την συνέργια με τα Public.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συνεργασία με την Vodafone δεν θα οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις τις δύο εταιρείες. που με την κίνηση αυτή στοχεύουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικού δικτύου, όπως ανέφερε.

Αποτιμώντας το πρώτο διάστημα της συνεργασίας με τον Όμιλο Πάνου Γερμανού και τα Public ο κ. Ζαρκαλής εκτίμησε ότι αυτή πηγαίνει εξαιρετικά καλά απέφυγε πάντως να πει αν έχει έρθει πιο κοντά η μετοχική συνεργασία των δύο πλευρών, όπως προβλέπει και η συμφωνία.

«Η συμφωνία είναι πολυετής και δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως γεγονός είναι ότι η Wind, ενώ το 2010 και το 2011 είχε χάσει μέσω της φορητότητας 90.000 και 45.000 πελάτες αντίστοιχα, το 2012 πέτυχε θετικό ισοζύγιο 12.000 πελατών, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2013 κινείται σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της WIND, το πεδίο στο οποίο τώρα στρέφεται η WIND για την επόμενη στρατηγική της κίνηση είναι η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, όπου εκτίμησε ότι θα υπάρξουν τάσεις συγκέντρωσης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών του 2013 επιβεβαιώνουν ότι η κινητή τηλεφωνία εξακολουθεί να πλήττεται βαρύτατα από την κρίση, καθώς το 2012 η πτώση εσόδων από υπηρεσίες άγγιξε το 20%, που είναι ιστορικά ο υψηλότερος ρυθμός πτώσης από την αρχή της κρίσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind εκτίμησε ότι το 2013 η πτώση του κλάδου θα κυμανθεί στο 15%, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το ήμισυ της πτώσης αυτής αποδίδεται στην μείωση των τελών τερματισμού της κινητής τηλεφωνίας.

Υψηλή φορολογία και κεραίες τα «αγκάθια» για τον κλάδο

Ο κ. Ζαρκαλής επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της κινητής τηλεφωνίας, σημειώνοντας ότι από την αύξηση των φόρων κατέγραψαν απώλειες το κράτος, οι χρήστες αλλά και οι εταιρείες. Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα σε αυτή την οικονομική πραγματικότητα μπορούν να υπάρξουν μειώσεις φόρων, σημείωσε όμως ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει τουλάχιστον κάποια ελάφρυνση στα συνδυαστικά πακέτα που έχουν και δεδομένα.

Παράλληλα ερωτηθείς για τα προβλήματα που παραμένουν στην αδειοδότηση των κεραιών σημείωσε χαρακτηριστικά «νοιώθω γραφικός που μιλάμε 15 χρόνια την αδειοδότηση» παρότι, όπως σημείωσε, το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει είναι το αρτιότερο από καταβολής της αγοράς, ωστόσο ακόμη δεν λειτουργεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v