Σκληρές κόντρες ακόμη και στο νήμα του διαγωνισμού πώλησης του Τ.Τ. βρίσκονται σε εξέλιξη με αντικείμενο αν θα μετρήσουν ως κριτήριο αξιολόγησης οι προσφορές με μετρητά ή θα προταχθούν οι συνέργειες και η ανάγκη συστημικής ευστάθειας.
Στις 7 σήμερα το απόγευμα το ΤΧΣ και η Goldman Sachs που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης είχαν στα χέρια τους τέσσερις προσφορές από Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς (μέσω της Γενικής Τράπεζας). Πρόκειται για προσφορές όμως που δεν έχουν κοινή βάση ως αποτέλεσμα των ατυχών χειρισμών και των διαφορετικών ερμηνειών για τα κριτήρια του διαγωνισμού.
Alpha Bank και Eurobank επιβεβαίωσαν ήδη με επίσημες ανακοινώσεις τους την υποβολή προσφορών ενώ κύκλοι των Πειραιώς και Εθνική σημειώνουν ότι υποβλήθηκαν προσφορές και σύντομα θα βγουν και ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Alpha περιλαμβάνει μετρητά σε αξιόλογο μάλιστα ύψος. Η τράπεζα πρακτικά αγνόησε τόσο τη φερόμενη διευκρίνιση που απέστειλε η Goldman Sachs ότι οι προσφορές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τίμημα μόνο σε μετοχές και όχι σε μετρητά όσο και την άποψη ότι δεν μπορούν να υποβληθούν προσφορές με μετρητά αν δεν πληρείται το κριτήριο μείωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ και τον ELA.
Κύκλοι της Alpha σημειώνουν ότι η απόφαση για κατάθεση προσφοράς και με μετρητά υπακούει στη λογική των καθαρά οικονομικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με τους ίδιους τα παραπάνω κριτήρια δεν μπορούν να παραγνωριστούν καθώς μια τράπεζα στην οποία συμμετέχουν ιδιώτες με ποσοστό άνω του 12% προσφέρει μετρητά για να αποκτήσει από το ΤΧΣ το ελεγχόμενο κατά 100% ΤΤ. Αν αγνοηθούν τέτοιες προσφορές με προσκόμματα ρευστότητας προκύπτει σύμφωνα με τους ίδιους τουλάχιστον ηθικό ζήτημα
Ομοίως κύκλοι της Πειραιώς επισημαίνουν ότι η προσφορά τους περιλαμβάνει μετρητά τα οποία θα προέρχονται από τρίτους επενδυτές και όχι από την ίδια την τράπεζα.
Η Εθνική από την πλευρά της κατέθεσε σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας ευέλικτη προσφορά, που μπορεί να αντέξει ακόμη και σε περίπτωση που το ΤΧΣ κατόπιν έξωθεν πιέσεων αποφασίσει να λάβει υπ όψιν του μόνο τις προσφορές με χαρτιά, προτάσσοντας με κάθε τρόπο τις συνέργειες και όχι το αντάλλαγμα σε μετρητά.
«Πρόκειται για αξιοσημείωτη προσφορά που είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώνει το πραγματικό ενδιαφέρον της Εθνικής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με ανταλλαγή χαρτιών και είναι το φαβορί αν επιλεγούν όπως θέλει η Τρόικα ως βασικό κριτήριο οι συνέργειες και η συστημική σταθερότητα.
Πήχης τα 500 εκατ. ευρώ αν υπολογισθούν τα μετρητά
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που κατατέθηκαν και με μετρητά είναι τόσο εντυπωσιακές ώστε ο πήχης για το Τ.Τ. ανεβαίνει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, αν μετρήσει τελικώς ως κριτήριο το αντάλλαγμα σε μετρητά.
Είναι αντιληπτό από τα πρώτα στοιχεία των προσφορών ότι η διεκδίκηση του Τ.Τ. εξελίσσεται σε μάχη μέχρις εσχάτων. Οι προσφορές που κατατέθηκαν κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος απεικονίζοντας το θρίλερ που εξελίχθηκε κατά τις τελευταίες ώρες με αντικείμενο τα κριτήρια του διαγωνισμού και απειλούν με κρίση κορυφής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το πλούσιο παρασκήνιο για τη διακοπή ή συνέχιση του διαγωνισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ πρότεινε στις πέντε το απόγευμα, δύο ώρες δηλαδή πριν την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών, να διακοπεί ο διαγωνισμός για το Τ.Τ., πρόταση που απορρίφθηκε παμψηφεί από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου μια και η πώληση του Τ.Τ. αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Το Γενικό Συμβούλιο του οποίου η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αποφάσισε η διαδικασία να συνεχισθεί κανονικά, να υπάρξει κατάθεση προσφορών οι οποίες θα αξιολογηθούν από την Goldman Sachs. Αποφασίστηκε δε να συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο την προσεχή Παρασκευή προκειμένου να λάβει απόφαση για τον πλειοδότη.
Μετά την απόρριψη της πρότασης διακοπής του διαγωνισμού υπήρξε διαρροή για παραίτηση της κας Σακελλαρίου η οποία εν συνεχεία διαψεύσθηκε από πλευράς Ταμείου.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει την ανάδειξη πλειοδότη για το Τ.Τ. ως τις 15 Ιουλίου υπάρχει όμως και η δυνατότητα μικρής άτυπης παράτασης.