Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nutriart: Κρίσιμο 48ωρο για την επιβίωση

Σήμερα, εκτός απροόπτου, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τραπεζών, θα υποβάλλουν στους βασικούς μετόχους της Nutriart, την πρότασή για να αποφευχθεί το λουκέτο και να βρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Nutriart: Κρίσιμο 48ωρο για την επιβίωση

Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ρήση που στην περίπτωση της Nutriart φαίνεται να έχει κάποια βάση, μετά και την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι εμπλεκόμενες τράπεζες να αποφευχθεί η έσχατη λύση του λουκέτου στην επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, εκτός απροόπτου, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τραπεζών, πρόκειται να υποβάλλουν στους βασικούς μετόχους της Nutriart, πρόταση για να αποφευχθεί το λουκέτο και να βρεθεί μια λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Βέβαια για να γίνει αποδεκτή όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι πρέπει να ικανοποιούνται αφ ενός όλες οι πλευρές και αφ ετέρου το σχέδιο να είναι ρεαλιστικό για να αποφευχθούν οι ολιγωρίες του παρελθόντος που οδήγησαν τα πράγματα στο μη περαιτέρω.

Για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν ενημερωθεί, από το μεσημέρι της Παρασκευής και οι εργαζόμενοι της Nutriart, οι οποίοι μετέβησαν με πούλμαν από το εργοστάσιο της εταιρείας στα κεντρικά της Coca Cola 3E στην Φραγκοκλησιάς 9 στο Μαρούσι, προκειμένου να συναντηθούν με τον βασικό μέτοχο. Τελικά ομάδα εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με εκπροσώπους του βασικού μετόχου, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι αναμένουν την πρόταση των Τραπεζών και θα είναι σε θέση να έχουν μια απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο.

Το «κλειδί» για το αν θα υπάρξει επόμενη ημέρα στη Nutriart, ή οι τίτλοι τέλους θα πέσουν στις 18 Σεπτεμβρίου οπότε και εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης, όπως ανέφεραν τραπεζικοί κύκλοι στο Euro2day.gr είναι αν την ύστατη αυτή στιγμή οι εμπλεκόμενες πλευρές θα βρουν μια βιώσιμη λύση άμεσα εκτελεστή και δεν θα αναλωθούν όπως συνέβη κατά το παρελθόν σε σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία μέσω μια χρονοβόρας διαδικασίας έστειλαν την εταιρεία στα βράχια.

Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr η πρόταση περιλαμβάνει τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, μέρους ή του συνόλου της με την άρση μερική, ολική ή κατά περίπτωση των υποθηκών. Απώτερος στόχος να ελευθερωθούν ακίνητα και δραστηριότητες π.χ. του κλάδου αλεύρων στη Θεσσαλονίκη που θα μπορούσαν να πουληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κλάδος αλεύρου, λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε υπάρξει μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς από την Μέλισσα – Κίκιζας η οποία δεν προχώρησε γιατί απλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε θετική ούτε αρνητική από τις τράπεζες. Η νέα πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, περιλαμβάνει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, κάτι το οποίο περιλαμβανόταν και στο αρχικό σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης περιελάμβανε τη μείωση του προσωπικού από 632 άτομα (κατά την 31η.12.2011) σε 360 άτομα μέχρι το τέλος του 2012. Σχέδιο το οποίο δεν υλοποιήθηκε, ελλείψει κεφαλαίων προς αποζημίωση, έτσι σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων της ανέρχεται σε 481 άτομα.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο όγκος των διατεθέντων κεφαλαίων από το βασικό μέτοχο και τις τράπεζες από τον Μάιο του 2012 έως το τέλος Απριλίου του 2013 άγγιξαν τα 20,897 εκατ. ευρώ. Παρά αυτή την ένεση ρευστότητας, η εταιρεία, η οποία χαρακτηρίζεται από τραπεζικό στέλεχος «βαρέλι χωρίς πάτο» βρίσκεται σε παύση πληρωμών από τις 21 Ιουνίου. O μέτοχος της έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε αδυναμία να την ενισχύσει περαιτέρω ενόψει όπως σημειώνεται στην αίτηση πτώχευσης ότι έχει ήδη εισφέρει συνολικά από το 2009 46,132 εκατ. ευρώ –δηλαδή 16,799 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο και 29,332 εκατ. ευρώ ως δάνεια χωρίς ασφάλεια.

Πέρα από την τρύπα εκατομμυρίων και τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις, η εταιρεία έγινε σκιά του εαυτού της με τον τζίρο της να έχει καταρρεύσει στα 20,23 εκατ. ευρώ το 2012 από 79,25 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012. Εξίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα που παρουσίασε κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους όπου ο τζίρος της κινήθηκε στα 1,321 εκατ. ευρώ μηνιαίως τη στιγμή που για να μην είναι ζημιογόνος, όπως υποστηρίζεται στην αίτηση πτώχευσης, θα πρέπει οι πωλήσεις της να διαμορφώνονται στα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Συνέπεια της υπολειτουργίας των παραγωγικών της μονάδων λόγω έλλειψης επαρκούς κεφαλαίου κίνησης οι πωλήσεις στον κλάδο των αλεύρων μειώθηκαν κατά το 2012 κατά 44% σε σχέση με το 2011, ενώ στον κλάδο των καταναλωτικών και κατεψυγμένων η πτώση ήταν αντίστοιχα 51% και 42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v