Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τα νέα σχέδια για Finansbank

Πώς η ΕΤΕ μπορεί να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να πουλήσει στην Τουρκία. Οι στρατηγικοί επενδυτές, η εναλλακτική του placement και η ισόποση κεφαλαιακή ελάφρυνση. Eυκαιρία οι υψηλές αποτιμήσεις.

Εθνική: Τα νέα σχέδια για Finansbank
Την "έξυπνη" λύση της μείωσης των κεφαλαιακών της αναγκών, χωρίς όμως να χρειαστεί να απολέσει τον έλεγχο της Finansbank, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 9,75 δισ. ευρώ και αν αποκτήσει, όπως όλα δείχνουν, και τον έλεγχο της Eurobank θα ανέλθουν στα 15,58 δισ ευρώ.

Πρόκειται για ποσό μαμούθ, που ενδέχεται μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΕΤΕ να επαναξεταστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση το επικαιροποιημένο business plan, που πρέπει να καταθέσει τυπικά ως τον Ιούνιο.

Για να μειωθεί το παραπάνω ποσό, και επομένως το βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, μια και το συντριπτικό μέρος των κεφαλαίων θα καλυφθεί από το Τ.Χ.Σ., άνοιξε τη συζήτηση για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ (94%+option για την απόκτηση του 5%) στη Finansbank.

Αφορμή υπήρξε το ενδιαφέρον, με βάση ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για τη Finansbank από την Emirates Bank και την Qatar National Bank (QNB), η οποία πάντως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 75% της επίσης τουρκικής Alternatifbank.

Παρότι κύκλοι της Εθνικής επιχειρούν να παγώσουν τη συζήτηση για την πώληση της Finansbank, σημειώνοντας πως "προς το παρόν δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε καμιά κουβέντα για την πώληση της Finansbank", εσωτερικά εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τουρκική τράπεζα ώστε να μειωθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Εθνικής. 

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, έχει προταθεί πάλι η ιδέα της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής θυγατρικής, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ολικής παραίτησης της Εθνικής από τα δικαιώματα προτίμησης. Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να βάλει περίπου 1,5 - 2 δισ. ευρώ και να αποκτήσει ένα ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας, με την ΕΤΕ να διατηρεί πάνω από το 68%.

Πρόκειται για μια λύση που εξασφαλίζει τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών του ομίλου της Εθνικής, με διατήρηση του ελέγχου της Finansbank, μια και τα νέα κεφάλαια που θα βάλει ο επενδυτής, θα προσμετρούνται στα ενοποιημένα εποπτικά κεφάλαια και επομένως θα μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου.

Το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη μείωση των κεφαλαίων που απαιτούνται, θα μπορούσε να έχει επίσης και η διενέργεια private placement για μειοψηφικό ποσοστό της τουρκικής θυγατρικής του ομίλου της ΕΤΕ, είτε και η διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προς "τρίτους" επενδυτές.


Ιδιαίτερα ευνοϊκή η συγκυρία

Η συγκυρία είναι η πιο ευνοϊκή των τελευταίων ετών για τέτοιες λύσεις. Οι τουρκικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση 1,5 με 2 φορές τη λογιστική τους αξία και η Finansbank αναμένεται να ανακοινώσει καλό δ΄ τρίμηνο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το όφελος από την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της.

Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ελαφρώς πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα αποτίμησή της στα 3,7 δισ. ευρώ. Η θυγατρική της ΕΤΕ αποτιμάται πιο χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες τουρκικές τράπεζες, λόγω του πολύ περιορισμένου free float, καθώς στην πράξη τελεί υπό διαπραγμάτευση περίπου το 1% των μετοχών της.

Αν η Finansbank διενεργούσε ΑΜΚ σε τιμή που να αντιστοιχούσε σε 1,8 φορά τη λογιστική της αξία -με δεδομένη την αποτίμηση των άλλων τουρκικών τραπεζών στο 1,5 με 2 p/bv-, η αποτίμηση θα ήταν περίπου 6,3 δισ. ευρώ, όταν η Εθνική την έχει αποτιμημένη στα βιβλία της (κατέχει το 94% και έχει option αγοράς για επιπλέον 5%), με βάση εκτιμήσεις, στα 4,2 δισ. ευρώ.

Η λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή μέσω ΑΜΚ και οι λοιπές συναφείς λύσεις που αναφέρθηκαν ίσως είναι, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, η προσφορότερη οδός κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών στην τρέχουσα συγκυρία.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v