Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Σκοντάφτει σε ...Έλληνα για Kreditprom

Στον ...Έλληνα βασικό μέτοχο της Kreditprom σκοντάφτει η προσπάθεια εξαγοράς που καταβάλλει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς έχει ανεβάζει τον πήχη του τιμήματος σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. 

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
Εθνική: Σκοντάφτει σε ...Έλληνα για Kreditprom
Mπορεί η προσπάθεια του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει τράπεζα στην Ουκρανία να είναι ευρέως γνωστή, όπως ενδεχομένως και το ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιδιοκτησία της τοπικής Kreditprom, εκείνο όμως που σίγουρα αγνοούν οι περισσότεροι είναι το γεγονός πως βασικός μέτοχος της τελευταίας είναι ένας... Έλληνας.

Αυτό είναι κοινό μυστικό μεταξύ των τραπεζιτών στην Αθήνα, καθώς εκτός της Εθνικής την ίδια τράπεζα εξέτασαν στο παρελθόν -με την προοπτική πάντα της απόκτησης- κι άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς όμως να φτάσουν στο σημείο διεκδίκησης, στο οποίο έχει φτάσει η ΕΤΕ. Παρ’ όλα αυτά, ήταν αρκετή η ανάμειξη αυτή ώστε να γίνουν γνωστές ορισμένες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την Kreditprom.

Μία από αυτές, λοιπόν, έχει να κάνει με το ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι ένας Έλληνας ποντιακής καταγωγής. Οι δραστηριότητές του δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι, αλλά επεκτείνονται και στο εμπορικό, ενώ ιδιαίτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες φέρεται να έχει αναπτύξει και στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, από την Αθήνα αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου διαμένει στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί πλέον «το δεύτερο σπίτι του».

Ανεβάζει τον πήχη

Ο εν λόγω δαιμόνιος Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει αποκτήσει τράπεζα στην Ουκρανία, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος που κάνει δύσκολη τη ζωή της Εθνικής στο Κίεβο. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχει ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος για την πώληση της Kreditprom σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τουλάχιστον σε αρκετά υψηλότερα από τα αρχικά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτήν τη στιγμή η ιδιοκτησία τής υπό πώληση τράπεζας μιλά αποκλειστικά με τη διοίκηση της Εθνικής για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς έχει μετεξελιχθεί σε προνομιούχο συζητητή.

Το γεγονός, πάντως, δεν φαίνεται να... παρηγορεί ιδιαίτερα τη διοίκηση του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο θα πρέπει με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις να μειώσει τις ουκρανικές απαιτήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Προς το παρόν, οι σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουν καταλήξει κάπου, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πλευρά της Εθνικής διέψευσε πρόσφατα δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει (σχεδόν) αποκτήσει την Kreditprom.

«Εφιάλτες»

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Κίεβο υποστηρίζουν το εξής: «Δεν αποκλείεται, τελικώς, η συμφωνία να κλείσει. Όμως, μέχρι αυτήν τη στιγμή που συζητάμε, τίποτα δεν είναι οριστικό. Κατά συνέπεια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και αυτό της απόκτησης της Kreditprom αλλά και εκείνο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων».

Για την ιστορία και μόνο, θα πρέπει να αναφερθεί πως η ουκρανική αγορά και η ρουμανική εξελίσσονται σε «εφιάλτες» για το μάνατζμεντ της Εθνικής Τράπεζας. Κι αυτό γιατί, μολονότι αποδεδειγμένα έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην απόκτηση τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων και αν και έχει διαπραγματευτεί με ορισμένους από τους στόχους στους οποίους έχει κατά καιρούς καταλήξει, πάντα συμβαίνει κάτι την τελευταία στιγμή το οποίο ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς.

Στην οδό Αιόλου φοβούνται ότι είναι πιθανό το «σενάριο» αυτό να επαναληφθεί για μία ακόμα φορά και στην περίπτωση της Kreditprom. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να... χρυσοπληρώσουν για να την αποκτήσουν. Και αυτό το έχουν αποδείξει και στην πράξη καθώς στο παρελθόν βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το δίλημμα, προτίμησαν όμως να απαντήσουν αρνητικά.

Δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν πάλι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν τελικά δεν βρεθεί η «χρυσή τομή».

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 522 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 21/03 - 25/03/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v