Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο "μονιμοποίησης" της εισφοράς αλληλεγγύης

Το σχέδιο παράτασης του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με... γλυκαντικό την αύξηση του εισοδηματικού ορίου και τη μείωση των συντελεστών. Οι επιλογές του υπουργείου οικονομικών.

Σχέδιο μονιμοποίησης της εισφοράς αλληλεγγύης
Με παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, πέραν του 2014, αλλά και με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο σύμφωνα με τους δανειστές ξεπερνά συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ.

Η συνταγή που θα ακολουθηθεί θα μοιάζει με αυτήν που εφαρμόστηκε στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το οποίο θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων (που είχαν ρεύμα την 1η Μαΐου) και φέτος (μειωμένο κατά 15%), παρά το γεγονός ότι η αρχική διάταξη προέβλεπε διετή ισχύ (2011 και 2012).

Το... γλυκαντικό στην περίπτωση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι -σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό- η αύξηση του εισοδηματικού ορίου (τώρα είναι 12.000 ευρώ) πέραν του οποίου θα καλείται να καταβάλλει έκτακτη εισφορά ο φορολογούμενος, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται και μείωση των συντελεστών (από 1% έως 4%) που επιβάλλονται σήμερα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Μείωση του ποσού (φθάνει τα 650 ευρώ) θα υπάρξει και στην περίπτωση του τέλους επιτηδεύματος, με παράλληλη διεύρυνση των απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα (με ηλικιακά κριτήρια, εργοδότες κ.λπ.).

Η πρώτη απόπειρα παράτασης του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 είχε γίνει από τα τέλη του 2012. Ωστόσο, η σχετική διάταξη αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψή της.

Τώρα, όμως, με την πίεση που ασκεί η τρόικα και το τελεσίγραφο ότι θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16 το φθινόπωρο, το υπουργείο ετοιμάζει τις εφεδρείες, ανεξαρτήτως της επίσημης θέσης ότι δεν υφίσταται θέμα δημοσιονομικού κενού, γιατί θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας τη διετία 2013-2014.

Το μήνυμα της τρόικας για την ανάγκη προετοιμασίας από τώρα για την κάλυψη της τρύπας ήταν σαφές και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 υπολογίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) και στο 2,1% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) αντίστοιχα.

Μολονότι η διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα καλύψουν το κενό αυτό ορίζεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014, στο αναθεωρημένο μνημόνιο επισημαίνεται με νόημα ότι «στον βαθμό που εξακολουθήσει να υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015-2016, οι αρχές μπορούν να επιστρατεύσουν διάφορες στρατηγικές για να το κλείσουν, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης διά της περαιτέρω περικοπής εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, της παράτασης μέτρων που λήγουν και των στοχευμένων περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες. Επίσης υπάρχουν ευκαιρίες να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα επενδύσεων, ώστε να στηρίξει αποτελεσματικότερα την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v