Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για αλλαγές στους φόρους

Έρχονται νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Μείωση συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15%, παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ επιχειρήσεων και στο ποινολόγιο. Το σχέδιο για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το σχέδιο για αλλαγές στους φόρους
Νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με βασικότερη τη μείωση -μακροπρόθεσμα- του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στη φορολογία ακινήτων, στον Φ.Π.Α. των επιχειρήσεων, αλλά και στο ποινολόγιο για τους επίορκους υπαλλήλους.

Το στίγμα των αλλαγών, πολλές από τις οποίες θα ενσωματωθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο -για το οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μας στους δανειστές της-, δίνει το στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Το σχέδιο (καταρτίζεται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας) αναρτήθηκε χθες στον νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr), μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των εσόδων του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο εξορθολογισμού των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, σχεδιάζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φορολογίας ακινήτων, σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στις 100.000 ευρώ) των γονικών παροχών, εξέλιξη που θα σημάνει επιβαρύνσεις.

Από την άλλη, όμως, ελαφρώς φθηνότερες θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, έστω και οριακά, γι' αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι συντελεστές θα κυμαίνονται από 3% έως 6%.

Σήμερα επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και πάνω από αυτό το ποσό 10%.

Ακόμα, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, αλλαγές θα υπάρξουν:

-Στις φοροαπαλλαγές και στις ειδικές εξαιρέσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

-Στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων, με στόχο την πραγματική αποτύπωση των εισοδημάτων.

-Στους συντελεστές ΦΠΑ με αιχμή την εστίαση. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή του 21%, μέτρο το οποίο έχει προτείνει το ΔΝΤ. Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή, 6,5% και 13% αντίστοιχα. Πάντως, σε πρώτη φάση προωθείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% , μέτρο το οποίο αναμένεται να εξεταστεί με την τρόικα τον Ιούνιο.

-Στα πρόστιμα και στις ποινές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση-ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και των προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργούνται τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις, ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα στις περιπτώσεις «οργανωμένης» φοροδιαφυγής.

-Στην ποινική νομοθεσία και στην ποινική διαδικασία, για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους, όπως απολύσεις-εξπρές και ποινές κάθειρξης.

-Στις διατάξεις της φορολογίας κεφαλαίου (περιουσίας). Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές (αγοραίες) καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες.

-Στην πληρωμή των φόρων μέσω τραπεζών και στις δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα επεκτείνεται με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, εν όψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

-Στο φορολογικό απόρρητο. Σχεδιάζεται επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν σε αυτό. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων.

-Στη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Θα δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Στο υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v