Πτώση και το 2012 για τη λιανική ένδυσης-υπόδησης

Υποχώρηση 18,8% κατέγραψε το 2011 ο κλάδος του λιανικού εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, η οποία τους πρώτους 8 μήνες του 2012 έγινε εντονότερη φτάνοντας το 21,5% σε ετήσια βάση.

Πτώση και το 2012 για τη λιανική ένδυσης-υπόδησης
Σημαντικές απώλειες και το 2012 υπέστη ο κλάδος λιανικού εμπορίου και ένδυσης υπόδησης λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, έχουν αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και στην ψυχολογία των καταναλωτών, περιορίζοντας δραστικά τη ζήτηση για είδη ένδυσης και υπόδησης, κυρίως επωνύμων.

Σύμφωνα με το δείκτη όγκου της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 ο τομέας ένδυσης-υπόδησης κατέγραψε υποχώρηση 18,8% (η μεγαλύτερη απώλεια συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπορίου), ενώ τους πρώτους 8 μήνες του 2012 η πτώση έγινε εντονότερη (-21,5% σε ετήσια βάση). Η σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2005 ανέρχεται σε περίπου 30%.

Σύμφωνα με την Hellastat, υπό τις αρνητικές αυτές συνθήκες, οι λιανέμποροι υιοθετούν πρακτικές όπως ανεπίσημες εκπτώσεις, εκπτώσεις για μέλη, προσφορές για αγορές περισσότερων ειδών, δωροκουπόνια κ.ά., οι οποίες ωστόσο μειώνουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν επίσης ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, καθώς και η προσπάθεια για διάθεση αποθεμάτων περασμένων σεζόν, σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι εταιρείες είναι αντιμέτωπες με τις έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις που προκαλούν οι εισαγωγές ενδυμάτων χαμηλού κόστους από ασιατικές κυρίως χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), ενώ πολλά από αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται παράνομα. Η αρνητική εικόνα του κλάδου συμπληρώνεται από το μεγάλο αριθμό καταστημάτων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 235 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 7,5%, στο 1,28 δισ. ευρώ. Το 80% των εταιριών σημείωσαν κάμψη Πωλήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -15,4%.

- Επιπλέον, το 2011 εμφανίστηκαν λειτουργικές ζημίες ύψους 13,78 εκατ. ευρώ (από κέρδη 42 εκατ. το προηγούμενο έτος), ενώ οι προ φόρων ζημίες επεκτάθηκαν κατά 36%, στα 134 εκατ. ευρώ. 6 στις 10 εταιρίες κατέγραψαν ζημίες σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων.

- Το περιθώριο μικτών κερδών μειώθηκε περαιτέρω σε 34,5% (-2 μονάδες από το 2010), ως συνέπεια των χαμηλών τιμών και προσφορών. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε σε 1,8%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη αρνητικό για δεύτερη χρονιά (-4,8%).

- Ο δείκτης γενικής ρευστότητας σχηματίστηκε στο 1,04 ενώ η άμεση υπολείπεται της μονάδας (0,44).

- Τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 186 ημερών. Το επαρκές διάστημα αποπληρωμής των προ-μηθευτών οδήγησε τον Εμπορικό Κύκλο στο ευνοϊκό επίπεδο των -14 ημερών.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 2,1 προς 1.

- Λόγω των επιδεινούμενων περιθωρίων κερδοφορίας, η Αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) το 2011 κατέστη αρνητική, φθάνοντας στο -1,8%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για την πορεία του λιανικού εμπορίου ένδυσης και υπόδησης στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v