ΔΕΠΑ: Συνέχεια στο σίριαλ με απαιτήσεις των Ρώσων

Νέα αναβολή στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ, καθώς η ρωσική Gazprom, από τους κύριους διεκδικητές της εταιρείας, προβάλλει συνεχώς και νέες απαιτήσεις.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΠΑ: Συνέχεια στο σίριαλ με απαιτήσεις των Ρώσων
Nέα αναβολή στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ, καθώς η ρωσική Gazprom, από τους κύριους διεκδικητές της εταιρείας, προβάλλει συνεχώς και νέες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των οποίων δεν αρκεί το διάστημα μέχρι την Παρασκευή 10 Μαΐου, και ενώ κανονικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να δοθεί το σχέδιο συμφωνίας πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε νέα παράταση δέκα ημερών στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Η νέα ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είναι η 20ή Μαΐου ή λιγο αργότερα, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα τελική ημερομηνία.
 
Στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τη στάση της ρωσικής εταιρείας. Αφού έκαναν δεκτές τις απαιτήσεις της για αλλαγή των όρων σε ό,τι αφορά την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (μείωση ύψους εγγυητικής ως ποσοστού της προσφοράς έως εξαφάνισης του ποσοστού που θα εκπέσει), σε περίπτωση όπου δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω όρων της Ε.Ε., την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία επανήλθε με νέο κατάλογο όρων που θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία πώλησης όπως:

· Διασφάλιση του αγοραστή στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα.

· Διασφάλιση του αγοραστή με εγγυητική επιστολή του Δημοσίου και όχι του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο πωλητής, έναντι των χρεών πελατών της προς τη ΔΕΠΑ.

· Αναστροφή της πώλησης, ακόμη και στην περίπτωση όπου στο μέλλον η όποια κυβέρνηση αλλάξει συντελεστές φορολόγησης.

· Παροχή εγγυήσεων για διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) επί τουλάχιστον 2 χρόνια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι με οδηγίες της κυβέρνησης το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των ρωσικών εταιρειών έχει γίνει δεκτό άλλοτε με μερική αποδοχή του «δίκαιου» των αιτημάτων (εγγυητική επιστολή σε σχέση με όρους που ενδεχομένως θα θέσει η Ε.Ε.) και άλλοτε με την παραδοχή ότι η απαίτηση είναι άνευ αντικειμένου (ρήτρα ευρώ ή δραχμής), αφού οι πιθανότητες η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες.

Ωστόσο, η συνεχής προβολή και νέων αιτημάτων όπως το πρόσφατο για τις ΕΠΑ, από τη στιγμή που οι εταιρείες βάσει της σύμβασης που έχουν με το ελληνικό δημόσιο έχουν διοίκηση μη ελεγχόμενη από τη ΔΕΠΑ (Shell στην Αττική, Eni Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία), αλλά και οι απαιτήσεις για παροχή εγγυήσεων προβληματίζουν σοβαρά και την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως εκτιμούν ανεξάρτητοι παρατηρητές, η τακτική που ασκεί η ρωσική Gazprom στηρίζεται πρωτίστως στο ότι έχει λάβει περίπου τη μορφή «εθνικού στόχου» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Εμμέσως, μάλιστα, άφησαν να διαφανεί ότι διαγωνισμός με την απουσία ενός μεγάλου παίκτη δεν έχει νόημα.

Έτσι δημιουργήθηκε κλίμα που επιτρέπει στην Gazprom, αφενός να διαμορφώσει συνθήκες επένδυσης με εγγυημένες αποδόσεις, κάτι δηλαδή σαν ομόλογο, και αφετέρου να μειώσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες για το τίμημα που είχε «υποσχεθεί» και ανερχόταν σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα των χρεών που έχουν προς τη ΔΕΠΑ οι πελάτες της φαίνεται πως είναι το σημαντικότερο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους, αυτό δηλαδή που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, δεν οφείλεται σε δική τους αδυναμία, αλλά στο ό,τι ακριβώς τους χρωστά εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, και συγκεκριμένα ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Έτσι αυτό που τονίζεται από πολλές πλευρές είναι ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση του προβλήματος των χρεών του ΛΑΓΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς με εγγύηση του Δημοσίου, είτε να ακολουθηθούν συνήθεις πρακτικές της αγοράς, όπως εκχώρηση των τιμολογίων που έχουν εκδώσει οι ηλεκτροπαραγωγοί, για την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν πωλήσει στον ΛΑΓΗΕ. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει δυνατό να αποδεσμευτούν οι παραγωγοί ενέργειας από ομηρείες που ενδέχεται να προκύψουν έναντι του νέου ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ, ιδίως όταν αυτός είναι και ο βασικός προμηθευτής αερίου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη βιομηχανιών όπως τα Ελληνικά Λιπάσματα (ΒΦΛ), τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από την πλευρά των υποψήφιων Ρώσων αγοραστών, καθώς ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει η ΔΕΠΑ με 30%, έναντι συμψηφισμού παλαιών χρεών από αγορά φυσικού αερίου. Το κυριότερο όμως, η Gazprom τουλάχιστον έχει δείξει αρκετές φορές κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον της για έλεγχο της εταιρείας, η έκταση της οποίας στη Νέα Καρβάλη Καβάλας έχει χωροθετηθεί για τη δημιουργία terminal υγροποιημένου αερίου και για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Έτσι, με τα υφιστάμενα χρέη της εταιρείας προς τη ΔΕΠΑ, ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων, η ΒΦΛ μπορεί εύκολα να περιέλθει στον έλεγχο της πρώτης. Ας σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της τροφοδοτούνται με μικρές ποσότητες αερίου, προκειμένου να διατηρείται σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής αμμωνίας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις 10 Μαΐου, που είναι η Παρασκευή μετά το Πάσχα, ήταν ασφυκτικά για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο πωλητής θα έπρεπε να κάνει δεκτά κάποια από τα αιτήματα για να διατηρήσει τους Ρώσους στο παιχνίδι, χωρίς όμως να μειωθεί το κύρος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v