Task Force: Προειδοποίηση για έργα προτεραιότητας

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση 70 έργων από τα 181 έργα προτεραιότητας διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Task Force για την Ελλάδα. Για 15 έργα δεν υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Task Force: Προειδοποίηση για έργα προτεραιότητας
Καθυστερήσεις στην υλοποίηση 70 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8,37 δισ. ευρώ, από τα 181 έργα προτεραιότητας, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, η οποία σημειώνει ότι απαιτείται επιτάχυνση.
 
Συνολικά από την ομάδα των 181 έργων προτεραιότητας στις αρχές Μαρτίου του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 15 (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 177 εκατ. ευρώ), εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποιούνται 86 (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 2,581 δισ. ευρώ), για 15 έργα δεν υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 387 εκατ. ευρώ), ενώ 1 έργο ακυρώθηκε (συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των έργων για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση και εκείνων που κινδυνεύουν αυξήθηκε. Επιπλέον, 34 έργα ενδέχεται να κλιμακωθούν σε φάσεις, με την τελευταία να ολοκληρώνεται την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Πολλά προγράμματα αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων αυτόματης αποδέσμευσης από την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Το ποσοστό απορρόφησης για τα τρία ταμεία (Ταμείο Συνοχής, ΕΚΤ και ΕΤΠΑ) τον Μάρτιο του 2013 ανήλθε σε 56,1% του διαθέσιμου δημόσιου προϋπολογισμού (20,2 δισ. ευρώ). Το ποσοστό για το ΕΤΠΑ έχει φθάσει το 60,6%, μόνο τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τα κράτη μέλη με την υψηλότερη απορρόφηση. Με ποσοστό 46,3% στο ΕΚΤ η Ελλάδα «υστερεί» σε σχέση με τα δύο τρίτα των κρατών μελών.

Όσον αφορά την απορρόφηση στο επίπεδο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης καταγράφονται στα πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών, καθώς και στο πρόγραμμα «εθνικό αποθεματικό για απρόβλεπτα».

Μεταξύ των προγραμμάτων του ΕΤΠΑ, το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης αφορά το «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», ενώ τα ποσοστά απορρόφησης για τα προγράμματα «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» είναι τα χαμηλότερα.

Μεταξύ των τριών αυτών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΚΤ, το πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση υστερεί. Από την άποψη των θεματικών στόχων, τα έργα που αφορούν την επιχειρηματικότητα παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης (συγκεκριμένα, 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού).

Έργα που αφορούν γενικά την Ε&Α και τις ΤΠΕ εμφανίζουν ποσοστά απορρόφησης γύρω στο 25%. Τα έργα στον τομέα του περιβάλλοντος καταγράφουν απορρόφηση κάτω του 15%. Έργα που αφορούν την αγορά εργασίας έχουν σημαντική απορρόφηση (45%), ακολουθούμενα από έργα στον τομέα των ανθρώπινων πόρων με 35% απορρόφηση.

Όσον αφορά τη στήριξη των υποδομών, ο κλάδος της ενέργειας προηγείται με 53% απορρόφηση, ακολουθούμενος από τους σιδηροδρόμους (44 %), τις οδικές μεταφορές (34%) και το ευρυζωνικό δίκτυο (16%).

Σε ό,τι αφορά τα «αδρανή έργα», πρόκειται για έργα για τα οποία δεν έχει προκύψει συμφωνία μετά από διαγωνισμό έξι μήνες μετά την έγκρισή τους, μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Ήταν 924 τα ανενεργά, με συνολικό προϋπολογισμό 2.365,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη χρήση δραστικών μέτρων είτε για την αναζωογόνηση είτε για το κλείσιμο των εν λόγω έργων, έως τον Ιανουάριο του 2013, ο αριθμός των αδρανών μειώθηκε σε 467, με συνολικό προϋπολογισμό 1.111,5 εκατ. ευρώ.

Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού

Όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006 (όλα τα ταμεία), δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί 1.205 έργα που βρίσκονται στο στάδιο της «υποβολής των εγγράφων κλεισίματος των επιχειρησιακών προγραμμάτων».

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ανακτηθεί μέγιστο ποσό περίπου 3,3 δισ. ευρώ από πληρωμές για όλα τα έργα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Task Force. Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται ακόμη για την ολοκλήρωση όλων αυτών των ημιτελών έργων εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ περίπου.

Η ολοκλήρωση όλων των ανολοκλήρωτων έργων είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου 2013. Κατά την εν λόγω ημερομηνία το ποσό για το οποίο υπήρχε κίνδυνος ανάκτησης ανερχόταν στα 68 εκατ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, στις 8 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των εν λόγω έργων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v