Κοινές δράσεις ΠΣΕ με Warwick Legal Network

Ο συντονισμός κοινών δράσεων μεταξύ Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Warwick Legal Network (WNL) ήταν το επιστέγασμα της ειδικής εκδήλωσης με θέμα "Ασφαλές Λιμάνι για τη Διεθνή Επιχειρηματικότητα".

Κοινές δράσεις ΠΣΕ με Warwick Legal Network
Ο συντονισμός κοινών δράσεων μεταξύ Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Warwick Legal Network (WNL) ήταν το επιστέγασμα της ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Ασφαλές Λιμάνι για τη Διεθνή Επιχειρηματικότητα-Συνέργιες και Δικτύωση τα αντίδοτα για την επιστροφή στην ανάπτυξη», που έλαβε χώρα την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του WLN, που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η ανάπτυξη δικτύωσης και συνεργιών, ώστε οι Έλληνες Εξαγωγείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής υποστήριξης σε περισσότερες από 25 χώρες του κόσμου.

Η κίνηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά τα τελευταία κρούσματα κακόβουλης κατοχύρωσης ακόμη και ελληνικών ποικιλιών κρασιού, σε χώρες όπως η Κίνα, καθώς και σε περιστατικά διεκδίκησης πληρωμών από εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων.

Στον χαιρετισμό της προς τους συμμετέχοντες, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι «ρωμαϊκό δίκαιο λέγεται ότι η συναίνεση φτιάχνει τους νόμους. Εμείς οι Εξαγωγείς λέμε ότι οι συνέργιες αυξάνουν το εμπόριο», υπογραμμίζοντας πως «ο ΠΣΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων προωθώντας έγκαιρα δράσεις δικτύωσης και clustering, τόσο με συλλογικούς φορείς, όπως οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ και η ΕΕΔΕ, καθώς και με διμερή Επιμελητήρια, προκειμένου οι Έλληνες Εξαγωγείς να απολαμβάνουν μία σειρά ουσιαστικά υποστηρικτικών υπηρεσιών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κύριος Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που παρατηρείται στις ελληνικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν πλέον ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς αγορές και τις εξαγωγές», αλλά και τις «προσπάθειες του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων να υποστηρίξουν, σε συνεργασία με τον ΠΣΕ και τα διμερή επιμελητήρια την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα».

Ο Πρόεδρος του WLN, Ολλανδός κύριος Wim Wejiers, «η ανάγκη για επιστροφή στην ανάπτυξη περνάει μέσα από τα δίκτυα συνεργασιών. Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για υποστήριξη των Ελλήνων Εξαγωγών, από έμπειρους συμβούλους και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, με αυτές των πελατών μας στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του WLN».

Αναφερόμενος στη ρήση του Σωκράτη «ο δ' ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω», ο κύριος Stuart Miller, διευθυντής του WLN, τόνισε ότι «σταδιακά επανέρχεται η σταθερότητα στην Ελλάδα και ανακτάται η εμπιστοσύνη των εμπορικών εταίρων της χώρας, ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές ευκαιρίες συνεργασιών, που ως τώρα επισκιάζονταν από τις φήμες για το λεγόμενο Grexit.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια για συνέργιες σε τομείς όπως οι χρηματοδοτήσεις, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δικτύωση με ξένους αγοραστές. Στο προσεχές ΔΣ του WLN, θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες καθιέρωσης ενός δικτύου επικοινωνίας και υποστήριξης των Ελλήνων Εξαγωγέων, μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων».

Συνέργιες made in Greece

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες της ημερίδας την παρουσίαση ορισμένων καινοτόμων παραδειγμάτων δικτύωσης ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης της εξωστρέφειας, όπως το Exportgate.gr και το Metagora.gr.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Exportgate.gr, κύριο Θάνο Ντάφλο «το EXPORTGATE είναι η ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης των εξαγωγών, που ανέπτυξε η Eurobank, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Εξαγωγέων, τον ΣΕΒ και διμερή επιμελητήρια, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων παγκοσμίως».

Η επίσης διαδικτυακή πλατφόρμα Metagora.gr, αποτελεί, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων και marketing, κύριος Βασίλης Ιωάννου «την καινοτόμο ιδιωτική πρωτοβουλία διασύνδεσης των Εξαγωγέων με εταιρείες μεταφορών, διαμεταφορών και logistics, ώστε να αναπτυχθούν άμεσα συνέργιες και συνεργασίες μείωσης του κόστους μεταφοράς και καλύτερης διαχείρισης των εξαγώγιμων και εισαγόμενων φορτίων στην Ελλάδα».

Κατ΄ ιδίαν συναντήσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περισσότερες από 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων, με τους νομικούς του WLN και επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως ευκαιρίες διασύνδεσης με ξένους αγοραστές, προσέλκυση επενδυτών, ενημέρωση για τρόπους διεκδίκησης πληρωμών από εξαγωγές, επιστροφές ΦΠΑ, ίδρυση θυγατρικών και κοινοπραξιών στο εξωτερικό, αποτροπή κακόβουλων κατοχυρώσεων σημάτων και οικειοποίησης ελληνικών προϊόντων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν χώρες όπως: Γερμανία, Βέλγιο, Τουρκία, Γαλλία, αλλά και η Βραζιλία και η Ινδία, που εκπροσωπήθηκαν στην ημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v