Πόλεμος σε τρία μέτωπα στο εμπόριο

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εμπόρους και στο βάθος ενδοκυβερνητικοί τριγμοί. Οι μάχες για Κυριακές, τσιγάρα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα "θύματα" και οι απειλές για νέες απεργίες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πόλεμος σε τρία μέτωπα στο εμπόριο
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων και η σκέψη για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ βάζουν φωτιά στις σχέσεις κυβέρνησης - εμπόρων αλλά και κυβέρνησης - φαρμακοποιών.

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν και την εκ βάθρων ανατροπή του σκηνικού στην αγορά και το μοίρασμα σε νέα χέρια ενός τζίρου ο οποίος αθροιστικά -τσιγάρα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμπόριο- ξεπερνά με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 5 δισ. ευρώ!

Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί η κόντρα των εμπόρων με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις αναμένεται να αναλάβει μετά το Πάσχα η ελληνική βουλή.

Αφορμή της διαμάχης μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου έχει σταθεί η απόφαση του πρώτου να προχωρήσει στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία, αν και είναι προαιρετική, και αφορά μόνο τους... μικρούς, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του, εντούτοις έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την εμμονή του υπουργείου σε μια ρύθμιση την οποία δεν επιθυμούν.

Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εμπόρων και του υπουργείου είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η μάχη για τις Κυριακές θα δοθεί μέχρι τέλους».

Λύση σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό, που έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να δώσει η Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά του μέτρου, αν φυσικά μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει απορρίψει μεταξύ των άλλων και την πρόταση της τρόικας για τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές τον χρόνο.

Αυτή η πρόταση, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θα μπορούσε να δράσει πυροσβεστικά και να αποτελέσει τη χρυσή τομή μεταξύ της μαξιμαλιστικής ρύθμισης του υπουργείου και των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων των μικρών και των μεγάλων του εμπορίου. Δεν είναι άλλωστε και λίγοι από την πλευρά των εμπόρων που βλέπουν πίσω από την πρόταση της τρόικας την ανάγκη να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από την επεισοδιακή συνάντηση που είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ να στείλει ακόμη και επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία.

Στα έδρανα της Βουλής, πέρα από τη ρύθμιση, θα παιχτεί και η κυβερνητική συνοχή, αφού ήδη το ΠΑΣΟΚ, εκ των κομμάτων που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στο μέτρο βάζοντας πλάτη στον εμπορικό κόσμο που αναζητά συμμάχους και το ΠΑΣΟΚ ως κοινωνικό έρεισμα.


Φωτιά σε περίπτερα και χονδρεμπόρους ανάβουν τα τσιγάρα

Εκτός από τον πόλεμο της Κυριακής, τα λάβαρα του πολέμου έχουν υψωθεί και στον κλάδο της διακίνησης και διάθεσης καπνικών προϊόντων, ο τζίρος των οποίων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Αφορμή έχει σταθεί η απόφαση αρκετών εταιρειών του κλάδου να καταργήσουν το πρατηριακό καθεστώς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ήδη 3 από τους 6 μεγάλους παίκτες έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν το σύστημα των αποκλειστικών διανομέων -με το συγκεκριμένο μοντέλο γίνεται η τροφοδοσία στην επαρχία-, προκειμένου να πετύχουν οικονομίες κλίμακος. Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρουν στελέχη του χονδρεμπορίου, ισοδυναμεί με λουκέτο για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σήμερα υπάρχουν 100 πρατηριούχοι στην Αθήνα, 26 στη Θεσσαλονίκη, 10 στον Πειραιά και 4 στην Πάτρα οι οποίοι τροφοδοτούν τα τελικά σημεία πώλησης (περίπτερα, ψιλικά κ.ά.) και αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από αυτήν την εξέλιξη.

Και αν για τους πρατηριούχους που δεν θα επιλεγούν ως αποκλειστικοί διανομείς η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική, για τα περίπτερα, ψιλικά και λίαν συντόμως για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στο περιθώριο κέρδους τους.

Βέβαια, τα χαμόγελα στο κλάδο των περιπτέρων και των ψιλικών μάλλον θα έχουν παγώσει μετά και την είσοδο στο παιγνίδι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Μαρινόπουλος ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά βασιζόμενη στις πρόσφατες αλλαγές περί απελευθέρωσης επιμέρους αγορών του λιανεμπορίου στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Την επιχειρηματική κίνηση αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αλυσίδες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον τζίρο και τον όγκο πωλήσεων.


Μετά το βρεφικό γάλα σειρά έχουν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μετά τη διάθεση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σειρά απ’ ό,τι φαίνεται έχουν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιθυμούν να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία στο πορτοφόλιο των προϊόντων τους υποστηρίζονται ότι έτσι θα τονωθεί ο ανταγωνισμός και θα μειωθούν οι τιμές λιανικής.

Στην περίπτωση πάντως όπου το μέτρο αυτό περάσει, θα σημάνει νέο πόλεμο μεταξύ των φαρμακοποιών αυτήν τη φορά και της κυβέρνησης. Ήδη εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς και πώληση της συγκεκριμένης κατηγορίας σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ αποτελεί Casus Belli.

Αιτία πολέμου η οποία δεν αποκλείεται να μεταφραστεί σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μια αγορά ιδιαίτερα ευαίσθητη τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους ασφαλισμένους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v