Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Μαξιλάρι" για CoCos o αναβαλλόμενος

Πράσινο φως για αναγνώριση του αναβαλλόμενου έως 20% του Core Tier I. Γιατί θα μειωθούν τα CoCos ως 2 δισ. ευρώ. Οι δυσβάστακτοι όροι, το «τσουχτερό» επιτόκιο και οι κίνδυνοι dilution και «ξαφνικού θανάτου».

Τράπεζες: Μαξιλάρι για CoCos o αναβαλλόμενος
Σε μείωση της αξίας των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), που θα εκδώσουν οι τράπεζες έως και 2 δισ. ευρώ, οδηγεί η διαφαινόμενη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου μέχρι ποσοστό 20% του Core Tier I, καθώς η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις που παρείχε η Eurostat, η κυβέρνηση περιέλαβε στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται στις τράπεζες να συμψηφίζουν με φόρο εισοδήματος τη ζημία από το ονομαστικό κούρεμα του PSI (53,5%) σε 30 ισόποσες δόσεις.

Στην περίπτωση όπου σε κάποια χρήση οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη το 1/30 του αναβαλλόμενου φόρου χάνεται, καθώς η απαίτηση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μελλοντική οικονομική χρήση.

Αν, όπως όλα δείχνουν, η παραπάνω ρύθμιση παραμείνει ως έχει, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί, ακόμη και αν το θέλει, να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και αυτό γιατί μέρος της απαίτησης μπορεί να χαθεί λόγω αδυναμίας τους να εμφανίσουν κέρδη.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση, η τρόικα και οι ρυθμιστικές αρχές συζητούν τη μερική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές θα είναι μικρές και ο αναβαλλόμενος φόρος, που θα προσμετρηθεί, τελικώς, στα εποπτικά κεφάλαια, θα φθάνει στο 20% του Core Tier I από 10% που ισχύει σήμερα.

Το αθροιστικό όφελος για την Εθνική, την Alpha και την Πειραιώς από την αναγνώρισή του έως το 20% του Core Tier I θα είναι, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

«Με τους υφιστάμενους όρους, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να εκδώσουν CoCos», σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, τονίζοντας ότι το τσουχτερό επιτόκιο και ο μεγάλος κίνδυνος dilution καθιστούν αυτά τα μετατρέψιμα ομόλογα δυσβάστακτα για τις τράπεζες.

Η αναγνώριση επομένως του αναβαλλόμενου φόρου έως και το 20% του Core Tier I θεωρείται ότι θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε μείωση του ύψους των CoCos που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συστημικές τράπεζες καθυστερούν εδώ και έναν μήνα να εκδώσουν CoCos περιμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Οι αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Εθνική να μην προχωρήσει στην έκδοση CoCos και να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω της ΑΜΚ, της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου και των προνομιούχων μετοχών.


Οι δυσβάστακτοι όροι των CoCos

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι οι μετατρέψιμες ομολογίες θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της πενταετίας το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 9%.

Αν μια τράπεζα, δηλαδή, εκδώσει CoCos ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, θα πληρώσει τον πρώτο χρόνο τόκο ύψους 140 εκατ. ευρώ, ο οποίος τον τρίτο χρόνο θα ανέλθει σε 160 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει, εν τω μεταξύ, επαναγοράσει και ακυρώσει μέρος των CoCos.

Πρόκειται, με βάση τραπεζικά στελέχη, για υψηλό επιτόκιο, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια οικονομία, και επομένως τη δυνατότητα των τραπεζών να παράγουν κέρδη με τα οποία θα πληρώνουν έστω τους τόκους.

«Το σύνολο, σχεδόν, των τραπεζών δεν θα βγάλουν φέτος κέρδη, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό τόκο για τα CoCos», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, που θεωρούν ότι το επιτόκιο πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα για τα πρώτα δύο τουλάχιστον χρόνια από την έκδοσή τους.

Σημειώνουν, δε, ότι θα χρειαστεί μία τριετία για να αποτυπωθούν πλήρως οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις ή απορροφήσεις, ενώ οι τράπεζες απώλεσαν και το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, η άνοδος των τιμών των οποίων θα συνέβαλε καθοριστικά στην ευχερή επαναγορά των CoCos.


Οι κίνδυνοι dilution για τους μετόχους

Αν δεν μειωθεί το επιτόκιο, οι τράπεζες ζητούν αλλαγές στους όρους αυτόματης μετατροπής των CoCos σε κοινές μετοχές, επιδιώκοντας να μειωθεί ο υψηλός σήμερα κίνδυνος dilution που επικρέμαται για τους ιδιώτες που θα μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ειδικότερα, το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι, αν μια τράπεζα δεν καταφέρει εντός πενταετίας από την έκδοση των CoCos να επαναγοράσει το σύνολο των ομολογιών, το ανεξόφλητο μέρος μετατρέπεται αυτόματα σε κοινές μετοχές. Και μάλιστα σε τιμή 50% χαμηλότερη από την αρχική τιμή έκδοσης των μετοχών. Κάτι τέτοιο αυξάνει δυναμικά τον αριθμό των μετοχών που θα εκδοθούν υπέρ του Ταμείου και προκαλεί μείωση της μετοχικής αξίας για τους ιδιώτες μετόχους.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση όπου μια τράπεζα δεν μπορεί να καταβάλει μετρητοίς τον τόκο που αναλογεί στα CoCos, είτε γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το Core Tier I κάτω από το ελάχιστα επιτρεπτό 7%, είτε γιατί θα κρίνει η ΤτΕ ότι τίθεται σε κίνδυνο η τήρηση του ελάχιστου συντελεστή βασικών ιδίων κεφαλαίων (7%), θα εκδίδει υπέρ του Ταμείου νέες κοινές μετοχές η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο ποσό που οφείλει.

Οι νέες μετοχές θα εκδίδονται σε τιμή ίση με τη μεσοσταθμική τιμή των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων της ημερομηνίας όπου έπρεπε να καταβληθούν οι τόκοι.


Και πώς ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» αυξάνει το ύψος των ΑΜΚ

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, τα CoCos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον το κοινό κεφάλαιο, τα εποπτικά δηλαδή κεφάλαια που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές, πέσει κάτω από το 5,125% του σταθμισμένου ενεργητικού.

Πρόκειται για… ξαφνικό θάνατο και είναι ένας από τους λόγους που οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε υψηλότερες αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε το κοινό κεφάλαιο να ξεπεράσει το 6% φθάνοντας έως και το 8% και θα περιορίσουν όσο μπορούν την έκδοση CoCos.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v