Τράπεζες: Το «κουστούμι» της επαναγοράς

Η ακτινογραφία ομολόγων και αποτιμήσεων, ανά τράπεζα και το «κούρεμα» των κατόχων υβριδικών τίτλων και subordinated bonds. Τα πενιχρά κέρδη από ομόλογα και το όφελος ως 1,4 δισ. ευρώ από το «κούρεμα».

Τράπεζες: Το «κουστούμι» της επαναγοράς
Ακριβά καλούνται να πληρώσουν, για άλλη μια φορά, οι εγχώριες τράπεζες, την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα συμμετάσχουν με το σύνολο των κρατικών ομολόγων στην επικείμενη επαναγορά, “κλειδώνοντας”, έτσι, υψηλές ζημιές και κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναγορά θα αφορά στο 50% του χρέους ( 31,2 δισ. ευρώ), που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, και αν επιτύχει πλήρως το στόχο της θα επέλθει μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 11% του ΑΕΠ.

Η διαδικασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προκηρύξει τη δημοπρασία με τη δημοσιοποίηση των όρων συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η δημοπρασία θα έχει διάρκεια 3-5 ημερών, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των προσφορών τη 12η Δεκεμβρίου.

Εν συνεχεία, ο ΟΔΔΗΧ θα συγκεντρώσει όλες τις προσφορές και θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα σε μία «έκθεση» η οποία θα τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμηθεί αν η διαδικασία είναι επιτυχής ή όχι.

Παρ’ ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup μπαίνει ως «οροφή» για την τιμή της δημόσιας προσφοράς το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου (μέση τιμή για τις 20 σειρές ελληνικών ομολόγων οι 28,5 μονάδες βάσης), οι τράπεζες θεωρούν ότι η αναφορά είναι ενδεικτική και η τελική τιμή θα κλειδώσει, βάσει της διαδικασίας στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου.

Όπως όλα δείχνουν, στη διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα ακολουθηθεί η μέθοδος Dutch Auction ΙΙ. Δηλαδή, οι κάτοχοι ομολόγων θα προσφέρουν τα ομόλογα τους σε τιμή που θέλει ο καθένας και το Δημόσιο θα αποφασίσει να αγοράσει μέχρι κάποια τιμή, μετά το πράσινο φως από το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου.

Η ακτινογραφία των ομολόγων

Μετά την ολοκλήρωση του PSI+ εκδόθηκαν νέα κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι ιδιώτες συμμετείχαν οικειοθελώς στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για 20 σειρές ομολόγων που λήγουν από το 2023 ως το 2042.

Εξ αυτών οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15,2 δισ. ευρώ, τα ταμεία περίπου 7 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια των ξένων τραπεζών, ασφαλιστικών, ταμείων, Αμοιβαίων Κεφαλαίων και hedge funds.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν, αθροιστικά, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 13,14 δισ. ευρώ, που τα έχουν αποτιμημένα στα βιβλία τους μεταξύ 20 με 30 μονάδων βάσης.

Μόνο το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕ- Eurobank κατέχει, σύμφωνα με αναλυτές, ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Η μεν ΕΤΕ 4,4 δισ. ευρώ, η δε Eurobank 2,3 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,72 δισ. ευρώ τα πήρε μαζί με την «καλή ΑΤΕ» στις 16 μονάδες βάσης.

Τέλος η Alpha διαθέτει μαζί με την Εμπορική ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,14 δισ. ευρώ.

Τα πενιχρά κέρδη

Αν η δημόσια προσφορά προσφέρει τιμή, που δεν θα ξεπερνά το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, ο μέσος όρος για τις 20 σειρές ομολόγων δεν μπορεί να είναι υψηλότερος των 28,5 μονάδων βάσης. Επίπεδα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες αποχωρίζονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με πενιχρά κέρδη.

Την ίδια στιγμή, όμως, πουλώντας τα ομόλογα απεμπολούν οριστικά assets τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια, χαρίζοντας υπεραξίες στις τράπεζες. Με την απώλεια των ομολόγων τελειώνει και κάθε συζήτηση για παροχή εγγύησης από το Τ.Χ.Σ ώστε να αποτιμηθούν στην ονομαστική τους αξία και επομένως κλειδώνουν και οι κεφαλαιακές ανάγκες τους περίπου στα 27 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι με εξαίρεση την Alpha οι υπόλοιπες τράπεζες θα παραμείνουν με αρνητική καθαρή θέση, και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να επιτύχουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου για να ανέλθει το Core Tier I στο 6%.

Όφελος ως 1,4 δισ. ευρώ από το κούρεμα πιστωτών

Προκειμένου να απαλυνθεί το κόστος που ενδέχεται να επωμισθούν οι ελληνικές τράπεζες το Eurogroup έβαλε στο τραπέζι και το «τυράκι» του «κουρέματος» των κατόχων υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει «στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.»

Πρακτικά οι τράπεζες καλούνται να «κουρέψουν» τους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και subordinated bonds. Η πιο αναίμακτη διαδικασία θα ήταν η υποβολή νέων προσφορών από τις τράπεζες προς τους πιστωτές τους, αυτή τη φορά με όρους που προβλέπεται να μεγιστοποιούν την συμμετοχή των κατόχων τους.

Η ακτινογραφία υβριδικών και subordinated bonds

Παρ ότι το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί τη τελευταία διετία λόγω των δημοσίων προσφορών για την επαναγορά τους οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ.. Ευρώ. Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το όφελος από το κούρεμα για τις τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Μόνο από τα υβριδικά θα μπορούσε, όπως αναφέρει η έκθεση της Ε.Ε. για την Ελλάδα, να υπάρξει μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών κατά 600 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα, μετά τη δημόσια πρόταση βαρύνεται από τόκους για 5 σειρές υβριδικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 189 εκατ. ευρώ καθώς και ένα δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει το 2020. Τέλος υπάρχουν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, ονομαστικής αξίας 625 εκατ. δολαρίων που ρυθμίζονται από το αμερικανικό δίκαιο.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με αναλυτές, μετά την πρόσφατη δημόσια προσφορά έχει πλέον υβριδικούς τίτλους, ονομαστικής αξίας 159 εκατ. ευρώ και τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) ονομαστικής αξίας 279 εκατ. ευρώ.

Η EFG Eurobank, μετά τη δημόσια πρόταση, βαρύνεται με υβριδικούς τίτλους αξίας 490 εκατ. ευρώ και τίτλους μειωμένης εξασφάλισης 361 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Πειραιώς που επίσης προχώρησε πρόσφατα σε δημόσια προσφορά, βαρύνεται με υβριδικά κεφάλαια ύψους 74,4 εκατ. ευρώ και δάνεια μειωμένης εξασφάλισης 270,3 εκατ. ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v