Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διήμερη η «πρώτη» του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Διήμερη αναμένεται να είναι η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη. Η χειμερία νάρκη στις αποκρατικοποιήσεις και οι αντιδράσεις.

Διήμερη η «πρώτη» του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ
Διήμερη αναμένεται να είναι η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η οποία προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες χειμερίας νάρκης στις ιδιωτικοποιήσεις, καθυστέρηση η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών.

Οι εκκρεμότητες είναι δεκάδες και ξεκινούν από επιλογή υποψηφίων σε εν εξελίξει διαγωνισμούς, επιλογή νέων συμβούλων κι έγκριση προτάσεων για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων.

Στο πρώτο Δ.Σ. θα δοθεί και το στίγμα της νέας διοίκησης Αθανασόπουλου και Εμίρη (ο διορισμός τους εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή), η οποία έχει αποφασίσει να κινηθεί με πολύ πιο χαμηλό προφίλ έναντι της διοίκησης Κ. Μητρόπουλου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργεί δηλαδή περισσότερο ως εργαλείο που υλοποιεί την κυβερνητική στρατηγική στις ιδιωτικοποιήσεις, παρά ως αυτόνομο όχημα. Έτσι εκτιμάται πως θα περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί, ειδικά όταν ετοιμάζεται η μεταβίβαση ποσοστού εταιρειών όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια κ.λπ.

Κάποιες εκ των εκκρεμοτήτων, που μάλλον δε θα συζητηθούν στο πρώτο Δ.Σ., είναι πολύ καυτές, όπως η προεπιλογή των υποψηφίων για το Ελληνικό: Η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε διαδόσει πως κόβονται οι μισοί και κάποιοι είχαν αντιδράσει στο άκουσμα των τεσσάρων ονομάτων που περνούσαν στη δεύτερη φάση. Η βιασύνη είχε θεωρηθεί ύποπτη καθώς μερικοί δεν πληρούσαν την απαίτηση για πείρα στον σχεδιασμό και στην κατασκευή αντίστοιχα μεγάλων έργων.

Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, το οποίο έχει τιναχτεί στον αέρα, προέβλεπε πως από τον περασμένο Μάιο μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρύσσονταν εννέα σημαντικοί διαγωνισμοί:

Για την πώληση και την επαναμίσθωση 28 κτιρίων του δημοσίου, την πώληση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), του 29% του ΟΠΑΠ, του 74% της ΕΥΑΘ και των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και για την πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων και κάποιων από τα μικρά λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας. Με δεδομένο πως οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή του μνημονίου, το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ δεν αλλάζει και στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί.

Εκτός από το Ελληνικό, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλοι διαγωνισμοί πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου όπως ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία, καθώς και οι παραχωρήσεις ακινήτων όπως η έκταση Αφάντου στη Ρόδο, το κτήμα στην Κασσιόπη Κέρκυρας, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Λεωφόρο Κηφησίας κ.λπ. Για να προχωρήσουν αρκετοί από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς απαιτούνται θεσμικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι απολαβές

Από τη χθεσινή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τις αμοιβές του προσωπικού και των συμβούλων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προκύπτουν, επίσης, ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε περί τα 7 εκατ. ευρώ για αμοιβές συμβούλων (την περίοδο Ιούλιος 2011 - Μάρτιος 2012) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και άλλα 5,5 εκατ. ευρώ μέσω της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Προκύπτει, επίσης, πως πέραν της μηνιαίας αμοιβής, οι σύμβουλοι του ταμείου έχουν -όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες συμβάσεις- και πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης (αμοιβές επιτυχίας - success fees).

Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου σε ΔΕΚΟ

Εν τω μεταξύ, χθες υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από την πλευρά του δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το κρατικό συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v