Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πάει πίσω η ανακεφαλαιοποίηση

Τον Απρίλιο(;) όλες οι κρίσιμες αποφάσεις. Παράταση έως το Πάσχα για δημοσίευση ισολογισμών. Ο κίνδυνος της αδράνειας λόγω εκλογών και τα καυτά ερωτήματα. Από Ιούνιο η «ακτινογραφία» των τραπεζών από Τ.Χ.Σ.

Τράπεζες: Πάει πίσω η ανακεφαλαιοποίηση
Τουλάχιστον έναν μήνα πίσω κινδυνεύει να πέσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί, τα δικαιώματα και την τιμή επαναγοράς μετατίθενται για τον Απρίλιο, ενώ την ίδια στιγμή οι εκλογές απειλούν να εκτροχιάσουν το χρονοδιάγραμμα.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα είχαν προσδιοριστεί οι τελικές προβλέψεις για τις χορηγήσεις και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση θα είχε ξεκαθαρίσει όλους τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να δημοσιευθούν οι λογιστικές καταστάσεις του 2011, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δυσθεώρητες ζημίες, χωρίς να προκαλέσουν τριγμούς στο σύστημα.

Έναν σχεδόν μήνα, όμως, αφότου κατατέθηκε και ψηφίστηκε με διαδικασίες- εξπρές η τροπολογία για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης, η οποία επέφερε και αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν έχει γίνει τίποτε από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, όχι μόνο δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυριαρχούν και τριβές μεταξύ τόσο της κυβέρνησης και των τραπεζών όσο και φορέων που καλούνται να συνεργαστούν για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο προσδιορισμός, επίσης, των τελικών προβλέψεων για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων μετατέθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου στο τέλος Μαρτίου.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αδράνειας και των τριβών, εξετάζεται, όπως έγραψε πρόσφατα η στήλη Χαμαιλέων να παραταθεί η περίοδος δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων του 2011 για τις τράπεζες έως και το Πάσχα. Παρότι η εντολή που έχει δοθεί στις οικονομικές υπηρεσίες των τραπεζών είναι να δουλέψουν σαν να πρόκειται να υπάρξει δημοσίευση έως τα τέλη του μήνα, στην πραγματικότητα αυτό, μέχρι στιγμής, φαίνεται αδύνατο. Ελεγκτικές εταιρείες, μάλιστα, ζητούν η παράταση αυτή να είναι ενός μήνα.

Εφόσον τελικά δοθεί παράταση έως το Πάσχα, θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν θέματα όπως:

- Την αναλογία χρήσης κοινών μετοχών και μετατρέψιμων δανείων ειδικού τύπου (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση.
- Την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ.
- Σε ποια τιμή θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αν είναι ίδια για ιδιώτες και για το Τ.Χ.Σ.
- Την αναλογία των δικαιωμάτων επαναγοράς.
- Και τη σταθερή απόδοση που θα έχουν και η οποία θα διαμορφώσει την τιμή επαναγοράς.

Πρόκειται για καυτές λεπτομέρειες που κρίνουν, όπως έγραψε το Euro2day, το μέλλον των τραπεζών και αποτελούν προαπαιτούμενο για να υπάρξει δημοσίευση αποτελεσμάτων του 2011.

«Δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθούν αποτελέσματα του 2011 χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι ανακεφαλαιοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ορκωτοί θα αναγκαστούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αρχή της βιωσιμότητας των τραπεζών», αναφέρει στο Euro2day στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνους τριγμούς στην ευστάθεια του συστήματος και κυρίως στην ψυχολογία των καταθετών.

Το ερώτημα που τίθεται από παράγοντες της αγοράς είναι πότε θα προλάβουν οι τράπεζες να συντάξουν τα τελικά business plans μέχρι τα τέλη Απριλίου και αν πρέπει να περιμένουν ως τις 10 - 15 Απριλίου για να διευκρινιστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν και πόσο θα εκπίπτει από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες το όφελος από την τροποποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας, που επίσης ψήφισε η κυβέρνηση.

Η πιο βαθιά ανησυχία της αγοράς, όμως, είναι μήπως η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης πέσει θύμα της προεκλογικής αδράνειας. «Ποιος υπηρεσιακός υπουργός θα υπογράψει καυτές αποφάσεις για τη μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση που έχει διενεργηθεί ποτέ στην Ελλάδα;», αναρωτιέται τραπεζικό στέλεχος, διατυπώνοντας την ανησυχία του ότι αν δεν... ξυπνήσει σύντομα η κυβέρνηση ενδέχεται οι αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις εκλογές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η έκκληση του πρωθυπουργού για επιστροφή των καταθέσεων αμέσως μετά την πολιτική έγκριση της δανειακής σύμβασης από την Ευρώπη φαντάζει ήδη έωλη καθώς έναν μήνα μετά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για να ενισχύσει το κλίμα μιας ταχείας και στέρεης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Με τις τρέχουσες καθυστερήσεις είναι βέβαιο ότι η ανακεφαλαιοποίηση πέφτει τουλάχιστον έναν μήνα πίσω, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αρχίσει να... ακτινογραφεί τις τράπεζες από τον Ιούνιο, και όχι από τον Μάιο.

Όλα αυτά, δε, με τις εξής προϋποθέσεις:

- Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γίνει σε βάθος ανάλυση των τραπεζικών business plans και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει ξεκαθαρίσει όλο το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

- Οι τράπεζες θα υποβάλουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης μέχρι τα τέλη Απριλίου και για τους βιώσιμους ομίλους θα δοθεί χρόνος να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια από την αγορά.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v