Πρόβα απολύσεων για 3.000 υπαλλήλους

Πρόβα απολύσεων για 3.000 υπαλλήλους συνιστά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς 151 φορείς, με την οποία οι διοικήσεις τους καλούνται να υποβάλουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού.

Πρόβα απολύσεων για 3.000 υπαλλήλους
Πρόβα απολύσεων για 3.000 υπαλλήλους συνιστά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς 151 φορείς, με την οποία οι διοικήσεις τους καλούνται να υποβάλουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού με τουλάχιστον 10% του προσωπικού τους ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το σύνολο των εργαζομένων στους 151 φορείς φτάνει τους 30.000, ενώ ακολουθεί και δεύτερη επιστολή σε εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου οι οποίες απασχολούν 200.000 υπαλλήλους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στη… σέντρα της πιθανής απόλυσης φτάνουν τους 23.000.

Στη δεύτερη λίστα άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, εταιρίες δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Από τη χθεσινή εγκύκλιο προκύπτει ότι σε πρώτη φάση θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία εργαζόμενοι από 151 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, το ΑΠΕ, η ΔΕΘ, το Αττικό Μετρό, η ΕΑΒ, η ΕΒΟ, η Κτηματολόγιο, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών και πολλοί οργανισμοί λιμένων.

Στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων για εργασιακή εφεδρεία μπαίνουν όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε.).

Στη συνέχεια, η «δαγκάνα» της εργασιακής εφεδρείας επεκτείνεται σε εργαζομένους με χαμηλά προσόντα, όπως εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων, σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κ.λπ.

Οι φορείς έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών προτάσεις, οι οποίες κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων κάθε φορέα, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα εφεδρείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε δεύτερη φάση, εάν ο φορέας απασχολεί πάνω από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπόλοιπων εργαζομένων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αναφέρει η εγκύκλιος.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών το πολύ.


Η εγκύκλιος και οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v