Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της εποχικότητας

Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 80 φυσικοί ιαματικοί πόροι στη χώρα ενώ έχουν αδειοδοτηθεί 30 και πλέον εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού. Επίσης επανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, δήλωσε η υπ. Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη.

Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της εποχικότητας

Ο ιαματικός τουρισμός ως ειδική μορφή τουρισμού, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην άμβλυνση της εποχικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών, τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη (φωτ.) κατά τη συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα με το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και στην οποία συμμετείχε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη αναγνωρίσει περισσότερους από 80 φυσικούς ιαματικούς πόρους, με γεωγραφική διασπορά σε όλη την επικράτεια και έχει αδειοδοτήσει 30 και πλέον εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού. Για την ενίσχυση και ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, πρόσθεσε, επανασυγκροτήθηκε επίσης η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, η οποία συνδράμει το έργο του υπουργείου, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή των ιαματικών πηγών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόκειται άμεσα να δημοσιευθεί πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης με τίτλο «Αναβάθμιση υφισταμένων ή δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού», στην οποία μπορούν να συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β΄ βαθμού, η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας από την πλευρά του, κατέθεσε στο υπουργείο υπόμνημα με ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία και την ποιοτική αναβάθμιση των θερμαλιστικών υπηρεσιών που προσφέρονται στις μονάδες ιαματικής θεραπείας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύσεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των εγκαταστάσεών τους, καθώς και για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος, το οποίο θα προσελκύει όλο το χρόνο επισκέπτες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η Έλενα Ράπτη ανέφερε, «στρατηγικός στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Ανάμεσα σε αυτές και ο ιαματικός τουρισμός, για τον οποίο μιλήσαμε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Ακούσαμε τα αιτήματά τους και είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v