Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα στον «αναπαραγωγικό τουρισμό»

Ένατος προορισμός στην Ευρώπη η χώρα μας στον τομέα του αναπαραγωγικού τουρισμού. Τι μπορεί να κάνει για να πλησιάσει την πρωτοπόρο Ισπανία. Το θεσμικό πλαίσιο, οι ελλείψεις και οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα στον «αναπαραγωγικό τουρισμό»
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι περπατούν σήμερα στον πλανήτη χάρη στην επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η αλματώδης ανάπτυξη που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως θα εκτοξεύσει τον αριθμό τους σε 300 εκατομμύρια ως το 2050.

Η Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν αναδυόμενο προορισμό αναπαραγωγικού τουρισμού. Το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, σε συνδυασμό με το ελκυστικό τουριστικό πακέτο ήλιος - θάλασσα - φύση - γαστρονομία, καθιστούν τη χώρα μας ιδανική επιλογή για ένα άτεκνο ζευγάρι, που μπορεί να συνδυάσει τον στόχο της απόκτησης παιδιού με ευχάριστες διακοπές. Το ίδιο ζευγάρι, μάλιστα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα επανειλημμένα, μαζί με το παιδί που θα αποκτήσει, έχοντας συνδέσει τη χώρα μας με το γεγονός που άλλαξε τη ζωή του.

Το θέμα απασχόλησε ειδική συνεδρία για τις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco (DT&S) στη Θεσσαλονίκη.

Έλενα Ράπτη: Προωθούμε θεσμικό πλαίσιο

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην Ευρώπη ως προορισμός ιατρικού τουρισμού, είπε σε διαδικτυακή της παρέμβαση η μέχρι πρότινος υφυπουργός Τουρισμού («μετακόμισε» στο υπ. Ανάπτυξης) Έλενα Ράπτη, η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού, οδοντιατρικού, ιαματικού/θερμαλιστικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας. Όπως σημείωσε, ο τουρισμός υγείας παγκοσμίως παρουσιάζει διπλάσια άνοδο σε σχέση με τον γενικό τουρισμό και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της για να πάει ψηλότερα.

«Για αυτό και η κα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Τουρισμού, συνέστησε επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία και ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό υγείας», πρόσθεσε.

Η κα Ράπτη αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω προσέλκυσης επισκεπτών για υπηρεσίες όπως πλαστικές επεμβάσεις, μεταμόσχευση μαλλιών, οδοντιατρικές, ή ορθοπαιδικές θεραπείες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στον οποίο η Ελλάδα συνδυάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ορισμένα από αυτά είναι το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, η λειτουργία σύγχρονων μονάδων εξωσωματικής γονιμοποίησης σε όλη τη χώρα, οι ξενοδοχειακές υποδομές και οι οικονομικές τιμές σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η χώρα μας έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στη διαμόρφωση του οποίου ήταν η ίδια εισηγήτρια. Το αναμορφωμένο πλαίσιο δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τουρισμού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της, προσφέροντας μια εξαιρετική εμπειρία θεραπείας, επεσήμανε η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy.

«Χάρη στον αναπαραγωγικό τουρισμό μπορεί να εξασφαλιστεί ένα τεράστιο έσοδο για τη χώρα που δεν αφορά μόνο το κομμάτι της θεραπείας, αλλά και φιλοξενία, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, γιατί όταν ταξιδεύει κάποιος για αναπαραγωγικό τουρισμό διατίθεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε, προσθέτοντας πως για Ευρωπαίους επισκέπτες μπορεί η διαμονή να περιοριστεί σε μια ως τρεις εβδομάδες, αλλά για επισκέπτες από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία που δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται, υπάρχουν παραδείγματα παραμονής δύο, τριών ή και περισσότερων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να επιστρέψουν με εγκυμοσύνη.

Ακολουθεί το feedback, καθώς «με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφουν με το παιδί στα χέρια για να μας δείξουν την αγάπη τους και να συσχετίσουν τη χαρά τους με κάτι πολύ ελληνικό».

Η ίδια προέβλεψε πως η οι ανάγκες για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα και εμφανίστηκε αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το brand name που έχει κτίσει, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης όλο και περισσότερων άτεκνων ζευγαριών.

Ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή υγεία

Συνταξιούχοι από χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και χρονίως πάσχοντες με διαβήτη, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις, οι οποίοι χρειάζονται ένα καλύτερο περιβάλλον ιατρικής υποστήριξης με ψηφιακή υγεία, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.

«Έχουμε τις υποδομές, το ερώτημα είναι αν τις χρησιμοποιούμε σωστά και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις» ανέφερε ο Γιώργος Δαφούλας, ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προσθέτοντας: «Ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο έκανε επανάσταση στον αναπαραγωγικό τουρισμό, στην ψηφιακή υγεία βρισκόμαστε στο μηδέν. Υπάρχει μόνο ένα άρθρο σε πέντε γραμμές που λέει ότι η τηλεϊατρική πρέπει να γίνει με την υπεύθυνη δήλωση του πάσχοντος και είναι συμβουλευτική πράξη. Δεν υπάρχει κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο».

Παράλληλα, παρατήρησε πως η ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα γίνεται με αγορά ξένης τεχνολογίας και πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή στο ελληνικό οικοσύστημα startups που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές άλλων χωρών, όπως του Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v