Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Πάρο το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ

Κυκλαδίτικες παραλίες, βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, βόλτες, πεταλούδες, ντόπιες γεύσεις. Ώρα να ζήσεις το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι στην Πάρο.

Στην Πάρο το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ

Από οικογένειες μέχρι singles και από νεαροπαρέες μέχρι ερωτευμένα ζευγαράκια, όλοι έχουν καλούς λόγους για να ζήσουν ένα απόλυτα κυκλαδίτικο καλοκαίρι στην Πάρο.

Από το τζέρτζελο της Νάουσας και της Παροικιάς μέχρι τη γαλήνη των χωριών της, και από τις πολυπληθείς παραλίες της μέχρι τους απόμερους κολπίσκους για πριβέ βουτιές, το νησί των Κυκλάδων έχει κάτι για όλους.

Ώρα λοιπόν να πάρουμε το γνωστό και αγαπημένο Highspeed 4 της Hellenic Seaways και μέχρι να μπούμε... φτάσαμε Πάρο, πανέτοιμοι για ένα χρυσαφένιο καλοκαίρι γεμάτο εικόνες και μυρωδιές στην όμορφη Κυκλάδα.

Βολτάροντας από την Παροικιά στη Νάουσα παρέα με τα πλήθη

Αξιοθέατο από μόνη της, η Παροικιά ενδείκνυται για βόλτες στο κομμάτι της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο με τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα γεφυράκια και της κρήνες, τα γραφικά μαγαζάκια της και τον ναό – σήμα κατατεθέν του νησιού, την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή.

Εδώ οφείλεις να κάνεις μια βόλτα στα σοκάκια και να ανηφορήσεις στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο, για να απολαύσεις την υπέροχη θέα του νησιού με ένα κοκτέιλ στο χέρι από τον Εύηνο. Έλα εδώ πριν δύσει ο ήλιος για να ζήσεις ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα.

Η «σταρ» Νάουσσα, από την άλλη αποτελεί must για τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής και στα πλακόστρωτα δρομάκια τις γίνεται κάθε καλοκαίρι το έλα να… πιεις (και να δεις) από παρέες νεαρόκοσμού. Σούπερ θέα στη Νάουσσα, πάντως, εγγυάται μια επίσκεψη στον Άη Γιάννη τον Δέτη – και οι απαραίτητες πανοραμικές φωτογραφίες από εκεί. Αν έρθεις εδώ Αύγουστο, τότε μη χάσεις το έθιμο της «Κουρσάρικης Νύχτας» (23 Αυγούστου) στο λιμανάκι της, μια φαντασμαγορική αναπαράσταση της κλοπής των γυναικών του χωριού από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα, το έτος 1537.

Και από εκεί στις Λεύκες

Σε υψόμετρο 250 μέτρων, αρκετά… ορεινό αν σκεφτείς πως βρίσκεσαι σε νησί, οι Λεύκες είναι ένα γραφικό χωριουδάκι που έχτισαν τον 16ο αιώνα Κρητικοί και Πελοποννήσιοι πρόσφυγες στο νησί. Τα σοκάκια του είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες πριν πιάσεις τραπεζάκι για ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού στο καφενεδάκι της πλατείας, ενώ το λαογραφικό μουσείο του χωριού αξίζει επίσης οπωσδήποτε μια επίσκεψη, αν έχεις χρόνο.

Σε περίπτωση που πεινάσεις, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Μαράθι, για τα καλύτερα ίσως κρεατικά του νησιού, στη Φλώρα για σπιτικό, ντόπιο φαγητό και όμορφη θέα και στο Αραντό, για πρωτότυπα μεζεδάκια, όπως χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και τυρί Κανταΐφι.

Η λύση είναι μία, πάμε παραλία

Στην Πάρο σίγουρα θα βρεις μια παραλία για τα γούστα σου, είτε θες ησυχαστήριο και απουσία οργάνωσης, είτε τζέρτζελο και water sports. Ίσως η διασημότερη από τις παραλίες της Πάρου, οι Κολυμπήθρες με τα κρυστάλλινα, σαν πισίνα νερά της και τους απίθανους σχηματισμούς των βράχων τις θα σε μαγέψουν, ενώ στον Φάραγγα τρεις κολπίσκοι στη σειρά, και οι τρεις τους με χρυσαφένια αμμουδιά και διάφανα αιγαιοπελαγίτικα νερά σε περιμένουν για βουτιές.

Το Μοναστήρι έχει υπέροχη απαλή άμμο και πολύ ρηχά νερά, και συνήθως πλημμυρίζει τον Αύγουστο από κόσμο αφού φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα beach parties του νησιού, ενώ η Χρυσή Ακτή είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος 700 μέτρων, και ο αέρας της δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για windsurf.

Πανέμορφη κι αμμουδερή, η παραλία του Λογαρά έχει κρυστάλλινα διαυγή νερά, με λίγες ξαπλώστρες και πολλά ελεύθερα σημεία στην αμμουδιά της, ενώ η Σάντα Μαρία ενδείκνυται για beach bar, beach party, beach volley, water sports και ό,τι άλλο αγγλικό συνώνυμο του καλοκαιρινού fun μπορείς να φανταστείς.

Στην μη οργανωμένη Λάγγερη, θα βρεις απαλή, χρυσαφένια άμμο που σχηματίζει αμμόλοφους, οι οποίοι καταλήγουν σε απίθανα τιρκουάζ νερά, ενώ ο Καλόγερος, έχει πολύ όμορφα νερά, και 1-2 μικρά ανοίγματα αν θες να αράξεις πιο απομονωμένα. Στον Καλόγερο θα δοκιμάσεις και την εναλλακτική εμπειρία του… αργιλόλουτρου. Ακριβώς δίπλα του, ο Μώλος με τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά προσφέρει σούπερ θέα προς Νάξο. Άλλες όμορφες και μη οργανωμένες παραλίες που αξίζει να βουτήξεις είναι τα Γλυφά, τα Λιβάδια, η Τρυπητή και ο Κριός.

Υπάρχουν πεταλούδες εδώ;

Φυσικά και υπάρχουν. Έξω από την Παροικιά θα βρεις έναν μοναδικό βιότοπο που φιλοξενεί πεταλούδες του είδους Jersey Tiger Moth. Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπως είναι γνωστή, θα ανακαλύψεις ένα ειδυλλιακό τοπίο πυκνής βλάστησης και άφθονων τρεχούμενων νερών όπου κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια πεταλούδες έρχονται να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο φυσικό υπερθέαμα.

Το Island Hopping το σωστό

Έχεις μέρες και θες να βουτήξεις και σε άλλες παραλίες σε κοντινά νησιά; Τότε τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να μπεις ξανά στο Highspeed 4 και να πάρεις παράταση διακοπών, πηγαίνοντας σε μία ωρίτσα στη Νάξο, σε δύο ώρες στο Κουφονήσι και σε λιγότερο από τρεις ώρες στην Αμοργό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v