Στην τελική ευθεία δύο έργα ΣΔΙΤ άνω των 270 εκατ. ευρώ

Ωριμάζουν δύο διαγωνισμοί αρδευτικών έργων σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία άνω των 270 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία δύο έργα ΣΔΙΤ άνω των 270 εκατ. ευρώ

Στη φάση υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εισέρχονται δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή φραγμάτων σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία, που αφορούν σε έργα ΣΔΙΤ, με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα ολοκληρώθηκε η φάση ανταγωνιστικού διαλόγου και αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής προσφορών για το φράγμα Μιωγιάτικου, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ και για το φράγμα Ταυρωπού, ύψους 129 εκατ. ευρώ. Στους δύο διαγωνισμούς ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ -INTRAKAT - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΑΒΑΞ.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Μινωγιάτικου, η διάρκεια της σύμπραξης έχει υπολογιστεί στα 25 έτη και το έργο ΣΔΙΤ προβλέπει την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας στον ιδιώτη που θα μελετήσει και κατασκευάσει το έργο. Εκτός από το φράγμα, θα δημιουργηθεί και αρδευτικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων: Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δ.Ε. Μεθώνης. Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δ.Ε. Πύλου. Μηλίτσης της πρώην Δ.Ε. Αιπείας.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Ταυρωπού, η χρηματοδότησή του θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια του ανάδοχου. Εξετάζεται εντούτοις η πιθανή συμμετοχή του Δημοσίου Φορέα στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 30% της κατασκευαστικής αξίας του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από ευρωπαϊκή ή/και εθνική χρηματοδότηση.

Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων 115.000 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο). Για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Η διάρκεια της σύμπραξης ΣΔΙΤ θα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25) έτη ενώ προβλέπεται 4ετής περίοδος κατασκευής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v