Πρόστιμα-φωτιά για τις «πειραγμένες» ταμειακές

Αγριεύει η Εφορία απέναντι σε όσους κρύβουν τζίρο. «Ψυχρολουσία» για όσους πολίτες κατήγγειλαν ήδη φοροδιαφυγή. Πότε ξεκινά να μοιράζει έως €3.000 σε όσους αποκαλύπτουν πλαστές αποδείξεις.

Πρόστιμα-φωτιά για τις «πειραγμένες» ταμειακές

Την περασμένη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ εντόπισε, μετά από καταγγελία καταναλωτή στην εφαρμογή Appodixi, σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη με διπλές ταμειακές. Από τις δύο ταμειακές, διαβίβαζε τις αποδείξεις στην εφορία, από τις άλλες δύο, όχι και κάπως έτσι έκρυψε 116.200 αποδείξεις, συνολικής αξίας 852 .000 ευρώ συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ. Ο καταναλωτής ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα δικαιούνταν έως 3.000 ευρώ, αν η διάταξη οικονομικής επιβράβευσης η οποία ψηφίζεται μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο την Πέμπτη είχε αναδρομική ισχύ. Η ισχύς της διάταξης όμως ξεκινά από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας της μη αναδρομικότητας του συγκεκριμένου άρθρου (26) θα πέσει στα μαλακά και η επιχείρηση η οποία είχε διαθέσει το λογισμικό απόκρυψης του 60% του τζίρου σε εστιατόριο στην Αθήνα, το οποίο πιάστηκε στα πράσα να στέλνει στο αρχείο Ζ της ταμειακής μόνο το πρώτο πιάτο της παραγγελίας των πελατών του και εν συνεχεία να διαγράφει και το 30% του συνολικού λογαριασμού που διαβίβαζε στην ΑΑΔΕ.

Με βάση τις νέες διατάξεις, στη συγκεκριμένη επιχείρηση το πρόστιμο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Κίνητρα και πρόστιμα περιγράφονται στο άρθρο 26 του φορολογικού νομοσχεδίου και μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ καθιερώνουν:

  1. Βαριές «καμπάνες». Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., κατά οποιονδήποτε τρόπο, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
  2. Κίνητρα. Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi», διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση ίση με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Η επιβράβευση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100 ούτε μεγαλύτερη από 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Το μπόνους είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Στη Βουλή, όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ρωτήθηκε αν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες κίνητρα οικονομικής επιβράβευσης, ώστε οι φορολογούμενοι να «καρφώνουν» φοροφυγάδες. Έφερε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου την περίοδο 2022-23 δόθηκαν μπόνους επιβράβευσης 509.000 λιρών σε όσους κατέδωσαν υποθέσεις φορολογικής απάτης ενώ το IRS στις ΗΠΑ, όπου το σύστημα ανάλογων κινήτρων είναι πιο γενναιόδωρο, οι whistleblowers μοιράζονται το 15% έως 30% των πρόσθετων φορολογικών εσόδων που εισπράττονται μετά την καταγγελία τους. Κάπως έτσι πέρυσι, το IRS κατέβαλε πέρυσι 38,7 εκατ. δολάρια σε 132 «καρφιά» τα οποία αποκάλυψαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Στην Ελλάδα, η παροχή κινήτρων αποκάλυψης φαινομένων φοροδιαφυγής συζητείται παραπάνω από ένα χρόνο. Ακόμα και χωρίς κίνητρο, 239.675 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους και έχουν κάνει 144.198 επώνυμες και ανώνυμες (79.566) καταγγελίες.

Από χθες η νέα έκδοση της εφαρμογής Appodixi είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store.

Στη νέα έκδοση, περιλαμβάνονται προσαρμογές, έτσι ώστε η εφαρμογή να:

  • είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS 17.1
  • αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί, περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού (Α.1173/2022).

Η ενημέρωση των κινητών συσκευών που διαθέτουν ήδη την εφαρμογή appodixi πραγματοποιείται μέσω του μηχανισμού αυτόματης ενημέρωσης και η οποία προτρέπει τον τελικό χρήστη να επικαιροποιήσει την εφαρμογή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι χρήστες της εφαρμογής που λειτουργεί σε iOS 17.1 πρέπει πρώτα να απεγκαταστήσουν την προηγούμενη έκδοση της εφαρμογής και στη συνέχεια να κατεβάσουν τη νέα έκδοση από το App Store.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v