Με «μαγιά» τα μεγέθη του 2022, έτους κατά το οποίο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατάφερε να παρουσιάσει μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» καλλιεργεί το έδαφος για ακόμη υψηλότερα μεγέθη, που ενδέχεται να υπερβούν τα «χρυσά» επίπεδα του 2019.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να αξιοποιήσουν το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum, οι αεροπορικές εταιρείες επαναφέρουν μεγάλο μέρος του πτητικού προγράμματος που είχαν αναπτύξει πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και προσθέτουν νέους προορισμούς, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα της Αθήνας με άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τρεις αεροπορικές εταιρείες θα κάνουν φέτος το ντεμπούτο τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, συνδέοντας την ελληνική πρωτεύουσα με 13 νέους προορισμούς, που δεν εξυπηρετούνταν από το 2019 έως το 2022, και αυξάνοντας συχνότητες σε υπάρχοντα δρομολόγια, με την ελκυστικότητα της πόλης ως προορισμού να αποτελεί πλέον ατού για τους ισχυρούς των αερομεταφορών.
Ενδεικτικά της δυναμικής που διατηρεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του α’ διμήνου του έτους, βάσει των οποίων η συνολική επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 74,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2019.
Η Play, η Kuwait Airways και η Sun Express θα επιχειρήσουν φέτος για πρώτη φορά από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. H χαμηλού κόστους ισλανδική αεροπορική εταιρεία Play θα προσγειωθεί για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, συνδέοντας επίσης για πρώτη φορά την ελληνική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ. Για πρώτη φορά θα πετάξει στην Αθήνα και η Kuwait Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας του Κουβέιτ, που θα ενώσει την ελληνική πόλη με τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τη σύνδεση που θα εξυπηρετεί από φέτος και η Aegean Airlines. Στην ίδια κατεύθυνση, πρεμιέρα στο ελληνικό αεροδρόμιο θα κάνει φέτος και η Sun Express, η αεροπορική εταιρεία με έδρα την Αττάλεια στην Τουρκία, συνδέοντας τη Σμύρνη με την Αθήνα και συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες της Aegean στο εν λόγω δρομολόγιο.
Οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού έχουν… κινητοποιήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην κατεύθυνση προσθήκης και νέων προορισμών στο πτητικό τους πρόγραμμα, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να συνδέεται για το 2023 με 13 νέους προορισμούς.
Συγκεκριμένα, με βάση τον προγραμματισμό, η Aegean, επενδύοντας στις δυνατότητες της Αθήνας ως προορισμού, θα εξυπηρετεί από φέτος 10 νέες πόλεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πιο αναλυτικά, το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία, η Νταμάμ στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, το Νιούκασλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολμπια στη Σαρδηνία της Ιταλίας, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και η Σεβίλλη θα αποτελέσουν τους νέους προορισμούς προς τους οποίους θα πετάξει από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η Aegean, η οποία, όμως, θα προσθέσει κι έναν προορισμό του εσωτερικού στο πτητικό της πρόγραμμα, την Καλαμάτα.
Έναν επιπλέον προορισμό προσθέτει στο πρόγραμμά της η Volotea, η χαμηλού κόστους ισπανική αεροπορική εταιρεία, η οποία φέτος θα συνδέσει την Αθήνα με το Κάλιαρι της γειτονικής Ιταλίας, δίνοντας τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες περαιτέρω ανάδειξης της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.
Με στόχο, δε, την απευθείας σύνδεση της Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Αθήνας, με χώρες της Ασίας μετά την πανδημία, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κάνει άνοιγμα στην Κίνα, με την επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης από την Air China. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής πρωτεύουσας και την πλήρη αποκατάσταση των μεγεθών του μεγαλύτερου αεροδρομίου, καθώς σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα, η οποία από την εμφάνιση της πανδημίας παρέμεινε κλειστή.