Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με δύο κρίσιμες προσθήκες

Τι θα προβλέπεται για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%, σε περίπτωση μετατροπής των συμβάσεων από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Αναλυτικό παράδειγμα με το όφελος για τους εργοδότες. Τι αλλάζει στις άδειες μητρότητας.

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με δύο κρίσιμες προσθήκες

Με δύο βασικές προσθήκες, την επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα βέβαια θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτική, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζονται οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να ενσωματωθούν στο γνωστό σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου, αυτές που αφορούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει η διάταξη που θα προβλέπει για τις επιχειρήσεις απαλλαγή της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.

Αναλυτικά, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή της σύμβασης με την προϋπόθεση μείωσης κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών καθίσταται εξαιρετικά συμφέρουσα. Και αυτό γιατί ένας εργοδότης, απασχολώντας έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση, πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 ώρες ημερησίως, καταβάλλει 305.56 ευρώ καθαρά στον εργαζόμενο και πληρώνει 132,12 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.  Το συνολικό του κόστος δηλαδή είναι 437,68 ευρώ τον μήνα.

Εάν η σύμβαση του συγκεκριμένου εργαζόμενου μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης, πενθήμερη, για 8 ώρες ημερησίως, με βασικό μισθό 713 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει στην τσέπη 614,11 ευρώ και ο εργοδότης θα καταβάλει 154,69 ευρώ, λόγω της έκπτωσης κατά 40%. Έτσι, το συνολικό του κόστος θα είναι 768,8 ευρώ αντί 871,93 χωρίς την έκπτωση. Στο τελικό ποσό όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ωφέλεια από την έκπτωση δαπάνης μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (συντελεστής 22%), της τάξης των 95,53 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 673,27, ήτοι τελικό όφελος 198,66 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, βάσει του σχεδιασμού, θα προβλέπεται η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών. Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και θα μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, με καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος από τη ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση για αυτή την περίπτωση θα είναι η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της.

Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει και διάταξη με την οποία θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία παραχώρησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» του κτιρίου του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η εν λόγω παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή της, λόγω νομικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων. Στόχος της παραχώρησης είναι, με περίπου 4 εκατ. ευρώ τα οποία θα αναλάβει η «Κιβωτός», να μετατραπεί το μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο ακίνητο σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Σε αυτόν τον χώρο θα στεγαστούν εστιατόρια για άπορους, αίθουσες διδασκαλίας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, καθώς και αίθουσες ψυχαγωγίας, ενώ το ακίνητο θα επιστραφεί στον ΕΦΚΑ μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης. Την «Κιβωτό του Κόσμου» και το συγκεκριμένο κτίριο (συνολικής επιφάνειας 6.395 τ.μ.) επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Π. Δουφεξή, όπου συνάντησαν τον ιδρυτή της «Κιβωτού» π. Αντώνιο Παπανικολάου.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, όπως έχει παρουσιαστεί, θα περιλαμβάνονται και οι εξής διατάξεις:

  1. Δεκαετής παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από την 1/1/2027 το διάστημα παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν για τις βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές.
  2. Αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ. Η διάταξη προωθείται επίσης προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την πρακτική της φορολογικής διοίκησης.
  3. Παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, όσο εξυπηρετούν τη ρύθμιση.
  4. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η εισφορά δεν είναι ανταποδοτική και πλέον δεν θα κρατείται από τους μισθούς στο Δημόσιο.
  5. Επέκταση σε όσους ενστόλους εξαιρούνταν της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή του δικαιώματος αναγνώρισης έως και επιπλέον 5 ετών ασφάλισης με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v