Πού «τρέχει» και πού «φρενάρει» η αγορά εταιρικών ομολόγων

Ποιοι παράγοντες ευνοούν και ποιοι εμποδίζουν τις τιμές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων να καταγράψουν σημαντικά κέρδη. Οι εξελίξεις στις εταιρείες, οι τίτλοι των οποίων διαπραγματεύονται κάτω από το «εκατό». Αναλυτικός πίνακας.

Πού «τρέχει» και πού «φρενάρει» η αγορά εταιρικών ομολόγων

Σαφώς θετικό θεωρείται το περιβάλλον για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, με τις τελευταίες εξελίξεις να «θερμαίνουν» ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ειδικότερα:

Πρώτον, από τον προηγούμενο μήνα έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται ακόμη περισσότερο τα προσφερόμενα επιτόκια στις (ανταγωνιστικές) προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα τύπου unit linked (τον κίνδυνο τον αναλαμβάνει ο πελάτης), περιορίζοντας έτσι την παρουσία μιας ανταγωνιστικής επιλογής στον χώρο των επενδύσεων «σταθερού εισοδήματος».

Τρίτον, μηδενίστηκε πρόσφατα η φορολογική επιβάρυνση (15% επί των τόκων) για την απόκτηση εταιρικών ομολόγων από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ δρομολογείται και η αποφυγή αναφοράς τελικού επενδυτή.

Τέταρτον, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη. Παράλληλα, από το 2019 ξεκίνησε η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις (ενδεχομένως ευκολότερη αναχρηματοδότηση υποχρεώσεων), με τα επιτόκια χορηγήσεων να ακολουθούν πτωτική πορεία.

Παρ' όλα αυτά, τα κέρδη όσων τοποθετήθηκαν στην εγχώρια αγορά ομολόγων δεν είναι πάντοτε αναλόγως μεγάλα με τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο ευρύτερο περιβάλλον (βλέπε παρατιθέμενο αναλυτικό πίνακα της Κύκλος Χρηματιστηριακή). Ένας βασικός λόγος είναι ότι σε αρκετές εκδόσεις υπάρχει ο όρος της δυνατότητας πρόωρης αποπληρωμής των ομολογιούχων από τις εταιρείες και μάλιστα σε τιμές που ισούνται ή προσεγγίζουν το «εκατό». Έτσι, αρκετές είναι οι εταιρείες που μέσα στο 2020 θα έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα ομόλογά τους, υποκαθιστώντας τον δανεισμό αυτό με άλλον, χαμηλότερου επιτοκίου.

Ειδικότερα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το αν η Motor Oil θα αποπληρώσει στις 17 Ιανουαρίου το ομόλογό της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου (101,6) βρίσκεται πολύ κοντά στο τίμημα που προβλέπεται σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης (101,625).

Ανάλογες αποφάσεις περιμένει η αγορά και από άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα από τον ΟΠΑΠ (τρέχουσα τιμή 100,45, δυνατότητα αποπληρωμής στις 21/3/2020 προς 100) και από τη Μυτιληναίος (τρέχουσα τιμή 100,18, δυνατότητα αποπληρωμής στις 27/6/2020 προς 100). Από την άλλη πλευρά, κάποιος θα μπορούσε να προσβλέπει σε αξιοσημείωτα κέρδη, σε περίπτωση που τελικά οι εταιρείες αυτές επιλέξουν να μην προχωρήσουν σε πρόωρη αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Ένας δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τις τιμές ορισμένων εταιρικών ομολόγων είναι η περιορισμένη εμπορευσιμότητά τους στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς το ύψος των εκδόσεων είναι περιορισμένο και η διασπορά τους χαμηλή.

Σημαντικά κέρδη - Η περίπτωση των τραπεζών

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου εταιρικά ομόλογα έχουν αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους κατόχους τους, με την τρέχουσα τιμή τους να υπερβαίνει σημαντικά το «εκατό» και επιπρόσθετα τα κουπόνια που ενδιάμεσα έχουν εισπραχθεί να είναι αξιοσημείωτα.

Ενδεικτικά παραδείγματα από το ταμπλό του ΧΑ αποτελούν οι τίτλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (τρέχουσα τιμή 104,05, κουπόνι 3,95%, απόδοση στη λήξη 3,03%), της Αεροπορία Αιγαίου (τρέχουσα τιμή 104,99, κουπόνι 3,60%, απόδοση στη λήξη 2,73%), της Housemarket (τρέχουσα τιμή 104,70, κουπόνι 5,00%, απόδοση στη λήξη 2,37%), της Coral (τρέχουσα τιμή 101,65, κουπόνι 3,00%, απόδοση στη λήξη 2,16%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (τρέχουσα τιμή 101,34, κουπόνι 2,60%, απόδοση στη λήξη 2,38%).

Σημαντικά κέρδη έχουν αποφέρει και εκδόσεις ελληνικών ομίλων στο εξωτερικό, όπως π.χ. του ΟΤΕ (τρέχουσα τιμή 105,47, κουπόνι 2,38%, απόδοση στη λήξη 0,20%), της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (τρέχουσα τιμή 104,36, κουπόνι 3,50%, απόδοση στη λήξη 0,45%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (τρέχουσα τιμή 106,40, κουπόνι 4,88%, απόδοση στη λήξη 1,19%).

Τέλος, πάνω από το «εκατό» (και ενίοτε με υψηλά κουπόνια και αποδόσεις) διαπραγματεύονται τα ομόλογα που έχουν εκδώσει στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες, με χαρακτηριστικότερα αυτά της Εθνικής Τράπεζας (τρέχουσα τιμή 111,38 κουπόνι 8,25%, απόδοση στη λήξη 6,60%) και της Τράπεζας Πειραιώς (τρέχουσα τιμή 107,6 κουπόνι 9,75%, απόδοση στη λήξη 8,54%).

Τιμές κάτω από το «εκατό»

Υπάρχουν όμως και εταιρικά ομόλογα που χθες διαπραγματεύονταν λίγο ή και πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία («εκατό»).

Attica Group (τιμή 99,5): Υπήρξαν ομολογιούχοι που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις όταν ενημερώθηκαν για τη διανομή μερίσματος παρελθουσών χρήσεων στους μετόχους και γνωρίζοντας πως από την αρχή του έτους το κόστος των νέων (φιλικότερων προς το περιβάλλον) καυσίμων στην ακτοπλοΐα θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Αttica Group ανέφερε, στο πλαίσιο της τελευταίας (Δεκέμβριος) γενικής συνέλευσης των μετόχων, ότι η πορεία της εταιρείας είναι ικανοποιητική, πως δεν τίθεται κανένα θέμα μη αποπληρωμής των ομολογιούχων και πως η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα μετακυλισθεί στις τιμές των εισιτηρίων (ανάλογη πρακτική αναμένεται και από τους άλλους ακτοπλοϊκούς ομίλους).

B&F (τιμή 92,33): Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στην καλή πορεία των οικονομικών της μεγεθών (για το 2019 αναμένει αύξηση πωλήσεων από τα 76 εκατ. γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, του επαναλαμβανόμενου EBITDA από τα 21 στα 22,2 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη -χωρίς την ύπαρξη λογιστικής απομείωσης- 8,2 εκατ., έναντι 10,2 εκατ. ευρώ το 2018) και σε δύο μέτρα με στόχο την στήριξη των ομολογιούχων.

Πρώτον, την αντικατάσταση της υπάρχουσας σύμβασης sale and lease back του ακινήτου με μια νέα, η οποία θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση ταμειακών ροών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Άρα μέχρι και το τέλος του έτους 2023 (οπότε και λήγει το ομόλογο) θα έχουν εξοικονομηθεί 4,8 εκατ. ευρώ και

δεύτερον, τόσο αυτά τα 4,8 εκατ. ευρώ όσο και το 25% των μελλοντικών μη διανεμόμενων ετήσιων κερδών θα κατευθυνθούν για τη δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού που θα λειτουργεί υπέρ των ομολογιούχων.

Μιλάμε δηλαδή για ποσό που αθροιστικά μέχρι και το τέλος του 2023 θα έχει φτάσει γύρω στα 9 εκατ. ευρώ και που μόνο αυτό θα αντιστοιχεί στο 37,5% του εναπομείναντος ομολογιακού δανείου (σήμερα έχει μειωθεί στα 24 εκατ. ευρώ). Τώρα, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί, στον βαθμό που η εταιρεία θα συνεχίσει την αγορά ιδίων ομολόγων μέσω του ΧΑ, καθώς μέχρι τώρα αποκτά (και ακυρώνει) τα υπάρχοντα ομόλογα έναντι τιμήματος που υπολείπεται του 100.

MLS (τιμή 78,0 για λήξη 31/8/2022 και 87,50 για 11/7/2020): Στόχος της εταιρείας είναι η παρουσίαση νέου πειστικού business plan μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και μετά από κάποιους μήνες, η αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της με στόχο (και) τη μείωση του μέσου κόστους δανεισμού με το οποίο επιβαρύνεται.

Intralot (τιμή 44,57 για λήξη 15/9/2024 και 62,88 για 15/9/21): Η αγορά περιμένει κάποιες ανακοινώσεις ή και πρωτοβουλίες της διοίκησης του εισηγμένου ομίλου που να αφορούν τους ομολογιούχους, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2019 (έως το τέλος Απριλίου). Σενάρια απορρόφησης της Intralot από τον όμιλο Intracom έχουν ακουστεί, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από αρμόδιους κύκλους.

 

ΥΓ: Οι επενδύσεις σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα δεν στερούνται κινδύνων. Η τιμή και η απόδοση κάθε εταιρικού ομολόγου επηρεάζονται από παράγοντες όπως το ρίσκο κάθε Ομίλου και το πόσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη. Το ύψος του κουπονιού εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα κάθε εταιρείας, από τον κίνδυνο του κλάδου και της χώρας, αλλά και από τη χρονική στιγμή που επιχείρησε η επιχείρηση να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά. Γενικότερα, οι αναλυτές προτρέπουν τους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα να απευθύνονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες συμβούλους της εμπιστοσύνης τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v