Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Made in Greece το 20,5% των τροφίμων που καταναλώνει η Κύπρος

Αύξηση κατά 8% κατέγραψαν το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Κύπρο. Ποιες κατηγορίες βρίσκονται στην κορυφή. Πόσα εκατομύρια ευρώ δαπανά η Ελλάδα για αγορά κυπριακών τροφίμων. Τα κανάλια διανομής.

Made in Greece το 20,5% των τροφίμων που καταναλώνει η Κύπρος

Μακράν, το μεγαλύτερο προμηθευτή της Κύπρου σε τρόφιμα αποτελεί η Ελλάδα, καθώς παραπάνω από το 1/5 των εισαγωγών τροφίμων της χώρας, είναι ελληνικής προέλευσης. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Ειδικότερα, επί εισαγωγών τροφίμων αξίας 1,22 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Κύπρος το 2018, τα 250,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν εισαγωγές από την Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,5% των συνολικών εισαγωγών (τροφίμων). Δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 12% και ακολουθούν, η Ολλανδία και η Γαλλία με 10%, η Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία με 6% έκαστη, καθώς και οι ΗΠΑ και η Μολδαβία με ποσοστό 5%.

Η πλειονότητα των εισαγόμενων τροφίμων στην Κύπρο (ποσοστό 58% για το 2018, που αντιστοιχεί σε 711 εκατ. ευρώ) ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, η οποία περιλαμβάνει κυρίως παρασκευάσματα κρέατος και ιχθυηρών, ζαχαρώδη, παρασκευάσματα δημητριακών, ποτά και ξύδι, κακάο.

Έπονται τα φυτικά προϊόντα (με ποσοστό 21%, που αντιστοιχεί σε 254,9 εκατ. ευρώ), τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα, λαχανικά, καφέ, τσάι και μπαχαρικά, δημητριακά, άλευρα, ελαιώδεις σπόρους και συναφή προϊόντα.

Τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών είναι τα ζωικά προϊόντα (με ποσοστό 19% το 2018, που αντιστοιχεί σε 225 εκατ. ευρώ), όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κρέατα, τα ιχθυηρά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, τα αυγά. Τέλος, το 2018, η τέταρτη βασική κατηγορία κυπριακών εισαγωγών τροφίμων ήταν τα λίπη και έλαια, με ποσοστό 2% (28 εκατ. ευρώ), όπου περιλαμβάνονται τα ζωικά και φυτικά λίπη.

Τι πουλάμε στη Μεγαλόνησο

Το 2018, η κατηγορία που κυριάρχησε στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Κύπρο ήταν τα "διάφορα παρασκευάσματα διατροφής" (κωδ. 21), η οποία κατέλαβε ποσοστό 15% του συνόλου. Ακολούθησαν οι κατηγορίες "παρασκευάσματα δημητριακών και είδη ζαχαροπλαστικής" (κωδ. 19), με ποσοστό 12% του συνόλου, "ποτά, αλκοολούχα και ξύδι (κωδ. 22), με ποσοστό 12% του συνόλου, γαλακτοκομικά και μέλι (κωδ. 04), με 11% του συνόλου και "καρποί & φρούτα" (κωδ. 08), με ποσοστό 10% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στην Κύπρο.

Από το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην Κύπρο κινούνται ανοδικά, εκτός από τη 2012-2013 που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ελαφρά κάμψη, της τάξης του 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Από το 2014 η πορεία τους είναι σαφώς ανοδική. Το 2018, όπως προαναφέρθηκε, ανήλθαν σε 250,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2017 και 30% σε σχέση με το 2010.

Πόσο αγοράζουμε

Δεν εξάγουμε όμως μόνο εμείς, αλλά εξάγει και η Κύπρος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ετήσια αξία των ελληνικών εισαγωγών τροφίμων από την Κύπρο, την περίοδο 2010-2018, κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 56,8 εκατ. ευρώ. Την τριετία 2013-2015, οι εισαγωγές επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική κρίση, καταγράφοντας ελαφρά κάμψη, ενώ μετά επανήλθαν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, ακολουθώντας, από το 2016 και μετέπειτα, ανοδική πορεία. Το 2018, οι εισαγωγές τροφίμων από την Κύπρο ανήλθαν σε 64,4 εκ. ευρώ (+4% συγκριτικά με το 2017 και +13% συγκριτικά με το 2010).

Πάντως, οι εξαγωγές κυπριακών τροφίμων (προς όλες τις αγορές) κινούνται αυξητικά. Συγκεκριμένα, το 2018 ανήλθαν σε 447 εκατ. ευρώ, με άνοδο 6% σε σχέση με το 2017. Ο ρυθμός ανάπτυξης που ακολουθούν είναι έντονα θετικός και την περίοδο 2010 - 2018 κινήθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό +8%, ξεπερνώντας αισθητά τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης των εισαγωγών που κινείται με ποσοστό 3%.

Τα κανάλια διανομής

Τα προϊόντα διατροφής διατίθενται στην Κύπρο κυρίως μέσω των υπεραγορών, στις οποίες πραγματοποιείται το 80% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων.

Ακολουθούν, με ποσοστό 14%, οι πωλήσεις από τα μικρά συνοικιακά supermarkets, τα mini markets, τα καταστήματα οπωροκηπευτικών, τα καταστήματα εκλεκτών προϊόντων διατροφής, τα μεγάλα περίπτερα και τα τουριστικά καταστήματα. Τέλος, με ποσοστό 6% έπονται τα μικρότερα περίπτερα και πολύ μικρά συνοικιακά καταστήματα.

Σημειωτέον ότι τόσο τα μεγάλα τουριστικά καταστήματα όσο και τα μεγάλα περίπτερα στην Κύπρο (τα οποία συχνά λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως) διαθέτουν και ειδικό τμήμα με προϊόντα διατροφής. Τέλος, ως σημεία πώλησης τροφίμων στην Κύπρο λειτουργούν επίσης ορισμένα πρατήρια βενζίνης καθώς και οι υπαίθριες αγορές, που λειτουργούν στις κύριες πόλεις της Κύπρου, σε εβδομαδιαία βάση.

Οι αλυσίδες υπεραγορών με δίκτυο σημείων πώλησης στην Κύπρο είναι οι ALFAMEGA, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, MAS, METRO, LIDL, SPAR, POPLIFE, ELOMAS, SMART DISCOUNT STORES, SUPER DISCOUNT STORE, COOP CITY STORES, ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΝΕΔΑΣ, ICELINE, ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v